Výletná loď s 800 pasažiermi s covidom zakotvila v Sidney
12 | 11 | 2022 I Diana Zaťková/TASR

Výletná loď Majestic Princess, na palube ktorej sa nachádzalo 800 pasažierov nakazených koronavírusom, v sobotu zakotvila v prístave v austrálskom Sydney. Austrálska ministerka pre domáce záležitosti Clare O'Neilová verejnosť ubezpečila, že miestne úrady budú pri vyloďovaní cestujúcich dodržiavať príslušné covidové protokoly. TASR správu prevzala z denníka The Guardian a agentúry Reuters.

Na palube lode, ktorá sa plavila z Nového Zélandu, sa nachádzalo 4600 cestujúcich a členov posádky. Podľa Marguerite Fitzgeraldovej, riaditeľky spoločnosti Carnival Australia, ktorá plavidlo prevádzkuje, začali mať ľudia pozitívne testy na koronavírus približne v polovici 12-dňovej plavby. Všetci nakazení však vykazovali len mierne alebo žiadne príznaky ochorenia.

The Guardian pripomína, že vypuknutie nákazy na palube Majestic Princess pripomína podobný prípad z roku 2020, keď sa na lodi Ruby Princess, ktorá tiež zakotvila v Sydney, nakazilo koronavírusom 914 osôb a 28 ľudí ochoreniu podľahlo.

Ministerka O'Neilová však verejnosť ubezpečila, že úrady po incidente s Ruby Princess vytvorili špeciálne covidové protokoly, ktoré budú pri vyloďovaní nakazených pasažierov z Majestic Princess dodržiavať.

Austrálska vláda tento týždeň vyhlásila, že v Austrálii začal stúpať počet nových prípadov nákazy koronavírusom, najmä subvariantom omikronu XBB.

Chersonská oblasť má nové hlavné mesto
Dočasným hlavným mestom Ruskom okupovaného ukrajinského administratívného územia Chersonská oblasť sa stal Heničesk. Podľa britského denníka The Guardian to oznámil Alexandr Fomin, jeden z členov Ruskom dosadeného oblastného vedenia. Chersonská... Čítať ďalej
12 | 11 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik