Nová zábava aktivistov. Najnovšie zablokovali leteckú dopravu (VIDEO)
05 | 11 | 2022 I Ivan Mihale

Viac než 100 klimatických aktivistov v bielych odevoch v sobotu zablokovalo odlety viacerých súkromných lietadiel na amsterdamskom letisku Schiphol.

Aktivisti z hnutia Extinction Rebellion a organizácie Greenpeace tým vyjadrovali nespokojnosť s vypúšťaním skleníkových plynov do ovzdušia a ďalšími formami znečistenia, ktorých sa dopúšťa letisko a letecká doprava.

"Chceme menej letov, viac vlakov a zákaz nepotrebných letov na krátke vzdialenosti a súkromných lietadiel," uviedla Dewi Zlochová z Greenpeace v Holandsku. Schiphol je podľa tejto organizácie najväčším zdrojom emisií CO2 v Holandsku.

Vedenie letiska v reakcii uviedlo, že je jeho cieľom stať sa do roku 2030 letiskom s nulovými emisiami. Takisto podporuje úplné odstránenie emisií skleníkových plynov z leteckej dopravy do roku 2050.

Účastníci protestu sa dostali k súkromným lietadlám a posadali si k ich kolesám, čím znemožnili odlety. Letisko počas dopoludnia nehlásilo žiadne zdržania komerčných letov. Vojenská polícia uviedla, že zadržala viacero osôb, ktoré sa bez povolenia nachádzali na "majetku letiska".

Holandská vláda v júni oznámila plány na obmedzenie počtu letov na letisku Schiphol na 440.000 ročne z dôvodu znečistenia ovzdušia a klímy, pripomína Reuters. (tasr/Reuters)

Zdroj: Twitter
Zdroj: Twitter
Zdroj: Twitter
Ďuriš Nicholsonová má pohodu. Zveľaďuje si chalupu
Kto by to bol povedal? Rodáčke z hlavného mesta Lucia Ďuriš Nicholsonová zrejme nie je celkom cudzí ani vidiecky život. Svedčia o tom jej fotky, na ktorých sa chváli svojou prácou. No nie tou v Európskom parlamente. Pozrite si galériu. Ako ryba vo... Čítať ďalej
05 | 11 | 2022 | Eka Balaskova
 
Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik