Rusi opäť udreli
27 | 10 | 2022 I Milan Laca

Rusko zaútočilo na energetické zariadenia v oblasti Kyjeva bezpilotnými lietadlami – prísnejšie obmedzenia v centre Ukrajiny.

Ruská armáda v noci 27. októbra zaútočila kamikadze dronmi na energetickú infraštruktúru v oblasti Kyjeva. V hlavnom meste a centrálnych regiónoch Ukrajiny budú preto prísnejšie obmedzenia dodávok elektriny.

Povrdili

Zástupca vedúceho kancelárie prezidenta Kyrylo Tymošenko a iné zdroje potvrdili, že "ruskí teroristi opäť zaútočili na našu energetickú infraštruktúru. Zariadenie v centrálnych regiónoch bolo poškodené". Podľa Tymošenka, doterajšie harmonogramy postupných výpadkov už neplatia.  Je to potrebné, aby sa zabránilo úplnému zatemneniu centrálnej oblasti krajiny. Podľa spoločnosti Ukrenergo bol v Kyjeve a regióne nedostatok energie vo výške 30 % spotreby.  Ako napísal ruský  telegramový kanál Radiotochka NSN, na celej Ukrajine bol opäť letecký poplach. Z Odesy hlásili zvuky výbuchov od mora. Predtým obyvatelia mesta zverejňovali fotografie, na ktorých boli ulice bez osvetlenia.

Ukrajina odmietla rokovať s Ruskom na príkaz Washingtonu
Ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil, že Ukrajina sa odmietla zúčastniť na mierových rokovaniach s Ruskom na príkaz Washingtonu. Vo štvrtok to uviedol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. "Dokumenty boli pripravené... A zrazu sa ukrajinská strana... Čítať ďalej
27 | 10 | 2022 | Ivan Mihale

Obmedzenia

S cieľom zabrániť úplnému výpadku elektriny v centrálnom regióne, sú energetické spoločnosti nútené zaviesť prísnejšie obmedzenia. Miera nevyhnutných obmedzení dodávok elektriny v Kyjeve, Kyjevskej oblasti, Černigove, Čerkasoch a Žitomyrskej oblasti, bude regulovaná v závislosti od aktuálnej situácie v energetickom systéme.“ Tymošenko vyhlásil, že Úrad Volodymyra Zelenského spolupracuje so zástupcami regionálnych vojenských správ, mesta Kyjev, Ukrenergo, ministerstva energetiky a ďalších  na vyriešení problému.

Zasiahli drony

Štátna pohotovostná služba informovala, že útoky na infraštruktúrne zariadenia v oblasti Kyjeva vykonali bezpilotné lietadlá Shahed. Na likvidácii požiarov zasahovalo 8 kusov  techniky a 48 hasičov. Nehlásili žiadne obete ani zranených. Šéf kyjevskej regionálnej vojenskej správy Oleksij Kuleba povedal, že "nepriateľ v noci vážne poškodil zariadenia energetickej infraštruktúry v regióne a znefunkčnil množstvo kritických zariadení".  

Čo sa deje na Ukrajine
26. októbra vyhlásili opäť na na celej Ukrjine leteckú výstrahu. Trvalo to hodinu a štvrť. Poplach bol vo všetkých regiónoch, okrem dočasne okupovaného Krymu. Vzdušný výstražný signál znamená nebezpečenstvo raketových úderov alebo kamikadze... Čítať ďalej
26 | 10 | 2022 | Milan Laca

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik