ŠKANDÁL! Riaditeľ SND Drlička verejne o politikoch: Nanešťastie ešte stále dýchajú...Naveľa ponúkol demisiu
21 | 10 | 2022 I Emanuel Orban

Arogancia súčasného vedenia divadla nepozná hraníc! Generálny riaditeľ SND Matej Drlička ide na koberček k ministerke kultúry Natálii Milanovej (OĽANO). Dôvodom boli jeho posmešné vyjadrenia na adresu 'národných umelcov' na konferencii v Budapešti, informuje zoznam.sk. Dotyčný asi ani netuší, ako si uškodil, môže ho to stáť flek.

Poslanci z Výboru Národnej rady (NR) SR pre kultúru a médiá odsúdili výroky generálneho riaditeľa SND Mateja Drličku z konferencie v Budapešti. Vyzvali ministerku kultúry Natáliu Milanovú (OĽANO) k vyvodeniu zodpovednosti. Šéfku rezortu Drličkovo vyjadrenie rovnako pohoršilo. Prerušila jeho pracovnú cestu, aby sa s ním ešte v piatok osobne stretla.

Nanešťastie ešte stále dýchajú

Podnet na Drličkovo predvolanie k ministerke kultúry dali poslanci z Výboru Národnej rady pre kultúru a médiá. Tu je ich zásadné stanovisko:   

„Jeho posmešné vyjadrenia na adresu ‘národných umelcov’, ktorí v minulosti pôsobili alebo dnes pôsobia v súboroch SND o tom, ‘že sú hádam tie najdôležitejšie osoby na Slovensku’, považujeme za obzvlášť neslušné a nedôstojné. Jeho vyjadrenia na adresu politikov, ktorí si plnia svoje ústavné povinnosti o tom, ‘že nanešťastie ešte stále dýchajú’, za neprípustné a za akoukoľvek mysliteľnou čiarou.”

Pod stanovisko sa podpísali predseda výboru Kristián Čekovský (OĽANO), ako aj Jana Žitňanská (nezaradená), Dušan Jarjabek (Smer-SD), Ľubica Laššáková (nezaradená), Michal Luciak (SaS), Monika Kozelová, Jarmila Vaňová, Milan Potocký a Robert Halák (všetci OĽANO).

Na obzore je ďalšia Matovičova ATÓMOFKA. SaS je zhrozená
Najsilnejšia koaličná strana OĽaNO do parlamentu predložila zákon, podľa ktorého by čoskoro malo začať fungovať pravidlo, že z nákupu v napríklad reštaurácii vám štát vráti nejakú čiastku. Veľmi zjednodušené vysvetlenie Vypýtate si v reštaurácii... Čítať ďalej
21 | 10 | 2022 | Eka Balaskova

Tu pomôže len odstúpenie

Poslanec NR SR Juraj Šeliga (Za ľudí) tvrdí, že vyjadrenia terajšieho vedenia divadla v čase vyhrotenej spoločenskej krízy prekračujú všetky medze. 

„Po teroristickom útoku na LGBTI+ komunitu a po tom, ako vrah zo Zámockej ulice chcel zabiť premiéra Hegera, ex premiéra Fica a ex ministra Gröhlinga si vypočujem slová generálneho riaditeľa SND Drličku, o tom, “ako naneštastie mnoho politikov ešte stále dýcha/žije”, a to len preto, že bol predvolaný na kultúrny výbor, tak to považujem za hanebné. A to najmä vzhľadom na to, že kultúra má byť nositeľom kultúrnosti,“ uviedol Šeliga.

Podobný názor má i opozičný poslanec, kandidát do bratislavského mestského a župného zastupiteľstva Dušan Jarjabek (Smer-SD). „Toto je tak absurdne spoločensky vulgárne a priam nebezpečné, že si neviem predstaviť, ak to bude chcieť niekto kryť. Je to neospravedniteľné, tu pomôže len odstúpenie. Kde sa berie toľko nenávisti v tom chlapcovi?“

"Ministerku kultúry veľmi pohoršil spomínaný výrok a danou situáciou sa intenzívne zaoberá. Riaditeľa Drličku kontaktovala a prerušila jeho pracovnú cestu, aby sa s ním ešte dnes (piatok, poznámka TASR) osobne stretla a vypočula si jeho vysvetlenie," reagovalo pre TASR ministerstvo.

AKTUALITA

Drlička ponúkol ministerke kultúry Natálii Milanovej (OĽANO) svoju demisiu. Spravil tak v súvislosti so svojimi vyjadreniami na panelovej diskusii v Budapešti. Priznal, že použil neadekvátny výber slov. Informoval o tom vo vyhlásení zverejnenom na profile SND na sociálnej sieti v reakcii na výzvu poslancov parlamentného výboru pre kultúru a médiá.

V SND to vrie. Pribúdajú sťažnosti na kontroverzného nového riaditeľa
Od vymenovania Mateja Drličku za nového šéfa Slovenského národného divadla uplynulo ešte iba pár týždňov a už sa na jeho adresu kopia sťažnosti. Od odborárov a, dokonca, aj z vrcholového vedenia divadla, informuje PLUS 7 dní. Čítať ďalej
18 | 02 | 2021 | Diana Zaťková

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik