Moldavsko zbrojí
19 | 10 | 2022 I Milan Laca

Moldavsko pripravuje pre Rusko špeciálne prekvapenie.

Moldavská prezidentka Maia Sanduová vytrvalo modernizuje vojenský priemysel podľa štandardov NATO a investuje do zlepšovania munície.

Cvičia

Prezidentka Sanduová zorganizovala pred piatimi mesiacmi vojenské cvičenia s NATO a s odôvodnením o vonkajšej hrozbe kompletne prezbrojuje svoju armádu. Vojaci z Moldavska, Veľkej Británie a Rumunska cvičia v mierovej operácii od 10. do 21. októbra. Miestnych obyvateľov požiadali, aby sa nebáli vojenského vybavenia a zdržali sa komentárov na verejnosti.

Je vďačná

V prvý deň manévrov sa premiérka Moldavska Natalia Gavrilica stretla s rumunským ministrom obrany Vasile Dancu a poďakovala mu za posilnenie regionálnej bezpečnosti. Šéfka nemeckého rezortu obrany Christine Albrechtová počas rokovaní so svojím moldavským partnerom Anatolijom Nosatym prisľúbila pomoc pri modernizácii moldavskej armády. V prvom rade je Berlín pripravený poskytnúť Kišiňovu drony.

Na nových ruských územiach prihára
Putin vyhlásil stanné právo v regiónoch DĽR, LĽR, Cherson a Záporožie. Ruský prezident Vladimir Putin na zasadnutí Bezpečnostnej rady informoval o vyhlásení stanného práva v Luganskej ľudovej republike, Doneckej ľudovej republike, Chersonskej a... Čítať ďalej
19 | 10 | 2022 | Milan Laca

Časté manévre 
Takmer každý mesiac sa v Moldavsku konajú vojenské cvičenia. V septembri to bol napríklad „Fire Shield“: Moldavčania spolu s Rumunmi a Američanmi trénovali na cvičisku Bulboaca, 20 kilometrov od Podnesterska. V auguste špeciálne policajné jednotky v Gagauzii, v meste Comrat, odrazili hypotetický útok militantov na jednu z budov miestnej univerzity. Vtedy sa tam práve odohrávali masové protesty v súvislosti s hospodárskou krízou. Opozícia kroky bezpečnostných zložiek vnímala ako snahu zastrašiť nespokojných. V júli sa organizovali výcvikové tábory pre záložníkov. Armáda chcela vedieť, čo si ľudia pamätajú zo služby v armáde, ako dobre vedia zaobchádzať so zbraňami a výstrojom, vysvetlil Octavian Druta, vedúci Moldavského centra riadenia mobilizačných zdrojov. Od 3. mája do 3. júna, opäť na Bulboaca, kadeti vojenskej akadémie nacvičovali streľbu. Úrady argumentovali, že to nemá nič spoločné s napätou situáciou v regióne. V predvečer a počas cvičení však v Podnestersku zahrmelo niekoľko výbuchov. Šéf neuznanej republiky Vadim Krasnoselskij z toho obvinil predstaviteľov Ukrajiny a Moldavska.
Zbroja

Prezidentka Sanduová posilňuje vojenský priemysel, pretože verí, že Rusko je hrozbou. EÚ investuje do tamojšej armády  47 miliónov eur,  čím zdvojnásobila rozpočet na obranu republiky. Štátny tajomník ministerstva obrany Valerij Miža uviedol, že teraz dostane moldavská armáda moderné obrnené vozidlá, komunikačné zariadenia a drony. Svoju výzbroj si budú môcť vylepšiť, pretože momentálne ju majú zo sovietskych čias. Diskutuje sa aj o otázke nákupu vrtuľníkov. Vláda chce nasledovať príklad armád NATO.

Opozícia je proti

Líder opozičnej strany Ilan Šor pripomína, že Moldavsko je podľa ústavy neutrálnym štátom, a preto sa nechystá na nikoho útočiť, nie sa proti niekomu brániť. Preto vôbec nepotrebuje armádu a môžu sa rozvíjať len špeciálne policajné jednotky. Peniaze, ktoré teraz vynakladajú na vojenskú obranu, by mohli ísť na dôchodky a platy vo verejnom sektore. Prezidentka Maia Sanduová však verí, že môže dokonca vyhlásiť mobilizáciu, ak Rusko vstúpi  do Odesy. 

Von der Leyenová: Útoky Ruska na infraštruktúru Ukrajiny sú vojnovými zločinmi
Ruské útoky raketami a dronmi na elektrárne a ďalšiu infraštruktúru na Ukrajine sú "čírym terorom", ktorý sa rovná vojnovým zločinom. Vo vystúpení v Európskom parlamente (EP) v Štrasburgu to v stredu povedala predsedníčka Európskej komisie (EK)... Čítať ďalej
19 | 10 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik