Odišiel Josef Somr
16 | 10 | 2022 I Ivan Mihale/tasr

Vo veku 88 rokov zomrel český herec Josef Somr, ktorý stvárnil napríklad slávnu postavu výpravcu z oscarovej snímky Ostro sledované vlaky (1966) v réžii Jiřího Menzla. TASR informuje na základe nedeľnej správy servera Novinky.cz.

Okrem vyše 70 filmových postáv sa Josef Somr preslávil aj množstvom divadelných úloh. Po pôsobení v Českom Těšíne, Brne a Pardubiciach pôsobil od roku 1965 v Činohernom klube v Prahe a v roku 1978 prestúpil do českého Národného divadla. Na plátne či obrazovke stvárnil takmer 300 rolí - od dramatických postáv až po komické charaktery, píše denník iDNES.cz.

Josef Somr (Zdroj: Petr Novák / Wikipedia)


Diváci ho môžu poznať napríklad ako jedného z vyslúžilých vojakov vo filmovej rozprávke o troch veteránoch či z filmov Slávnosti snežienok, Koniec starých časov alebo z päťdielnej série o básnikoch.

V roku 2005 mu vtedajší prezident ČR Václav Klaus udelil medailu Za zásluhy za celoživotnú prácu. V roku 2012 získal Českého leva za mimoriadny prínos k českej kinematografii.

Rana pre fanúšikov Vinnetoua: Zomrel predstaviteľ legendárneho Sama Hawkensa (FOTO)
Vo veku 95 rokov zomrel nemecký herec Ralf Wolter, ktorý je divákom známy hlavne vďaka úlohe Sama Hawkensa z filmov na motívy diel Karla Maya o Vinnetouovi zo 60. rokov. Píše o tom agentúra DPA s odvolaním sa na Wolterovu manželku. V Nemecku bol... Čítať ďalej
15 | 10 | 2022 | Diana Zaťková

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik