Použilo Rusko vojenský laser „PERESVET“ a vyradilo z prevádzky satelity NATO?
11 | 10 | 2022 I Mario Micenko

Pred pár dňami sa na sociálnych sieťach a rôznych internetových platformách objavili fotografie a videá zachytávajúce obrovské svetelné lúče, ktoré smerovali na večernú oblohu nad Belgorodom. Toto neznáme svetlo, by mohlo znamenať použitie laserového mobilného systému PERESVET, ktorý mohol byť prvý krát nasadený do ostrej prevádzky vo vojenskom konflikte, blízko hranice s Ukrajinou.

Žiaden obraz, len čierna tma?

Takto to mohlo vyzerať, pokiaľ naozaj neprišli žiadne údaje z vojenských, ale aj civilných satelitov do centrály NATO.  Laser Peresvet totiž slúži na ich oslepenie a satelity už  nedokážu dodávať žiadne informácie o pohybe ruských vojsk, či presunoch ruských jadrových zbraní. Podľa vojenského spravodajského webu ArmyRecognition.com môže tento laser oslepiť potenciálne nepriateľské prieskumné satelity na obežných dráhach vo výškach až 1500 km. Podpredseda vlády a ruský vedec Jurij Borisov tvrdí, že laserový lúč systému Peresvet dokáže znefunkčiť prieskumný satelit pri jeho prelete. Laserový systém Peresvet je prvou ruskou zbraňou založenou na nových fyzikálnych princípoch. Vývoj Peresvetu oznámil prezident Vladimir Putin vo svojom prejave o stave krajiny 1. marca 2018. Informácie o systéme sú utajované.

Oslnili, či oslepili?

To, či sa podarilo ruskej armáde satelity NATO len dočasne vyradiť z prevádzky, alebo natrvalo poškodiť zatiaľ nie je jasné, keďže v literatúre o laserových systémoch ASAT sa rozlišuje medzi „oslňovaním“ a „oslepovaním“. Oslnenie spôsobí, že senzory dočasne stratia svoju zobrazovaciu schopnosť tým, že ich zaplaví svetlom, ktoré je jasnejšie než to, čo sa snažia zobraziť. Oslepenie spôsobuje trvalé poškodenie takýchto systémov. Borisovova formulácia by naznačovala, že Peresvet je určený na to druhé, čiže by sa jednalo o trvalé poškodenie satelitov. Druhou možnosťou zas je, žeby sme si použitie jeho slovesa nemuseli vykladať príliš doslovne.

Muskov mierový plán a podozrivá časová súvislosť

Ak boli naozaj použité laserové mobilné komplexy Peresvet, mierový návrh miliardára Elona Muska sa javí úplne v inom svetle. Ak zoberieme totiž časovú os, teda Muskovo predloženie mierového plánu pre Ukrajinu, s ktorým poriadne naštval vládnych predstaviteľov v Kyjeve, zhodovalo by sa to približne s časovým úsekom, kedy mohli byť  ruské lasery nasadené.

Zľakol sa?

Musk určite zachytil správu, kde bývalý ruský prezident Medvedev ešte v apríli tohto roku označil zostrelenie jeho satelitov Starlink ZA DOBRÝ NÁPAD a ako pragmatický obchodník si veľmi dobre vyhodnotil jej riziká pre svoj biznis. Možno aj to ho ako dobrého obchodníka priviedlo k tomu, že tak znenazdajky vyrukoval so svojim mierovým plánom na ukončenie vojnového konfliktu.

Starlink nefunguje- zhoda náhod?

Verzii, že Rusko naozaj použilo laserový systém, by mohol nahrávať aj fakt, že ukrajinská armáda hlási výpadky Starlinku na frontovej línii. Ukrajinskí vojaci aj vládni predstavitelia informujú o výpadkoch komunikačných zariadení Starlink na frontovej línii, čo následne bráni snahám o oslobodenie území okupovaných ruskými jednotkami. Na Ukrajinu boli dopravené tisíce terminálov Starlink, aby pomohli ukrajinským jednotkám prevádzkovať bezpilotné lietadlá, dostávať dôležité spravodajské informácie a komunikovať medzi sebou v oblastiach, kde nie sú žiadne iné bezpečné siete.

Iné verzie vysvetlenia svetelného lúča

Samozrejme existujú aj ďalšie verzie vysvetlenia videí a fotografií, ktoré zachytávaju svetelný paprsok smerujúci k nočnej oblohe. „Mohlo by sa jednať o prírodný jav, ktorý sa nazýva svetelný stĺp. Svetelné stĺpy v atmosfére sú optickým javom, typom halo vytvoreného lomom svetla na ľadových kryštáloch," vysvetľuje Michail Leus, špecialista z meteorologického centra Phobos. K tomuto pragmatickému vysvetleniu sa pridáva aj Ken Carslaw, ktorý je profesorom v Inštitúte pre vedu o klíme a atmosfére na Univerzite v Leedse v Spojenom kráľovstve. V rozhovore pre Newsweek tiež povedal, že tento prírodný jav je možný.

To,či sa naozaj jedná o prírodný jav, alebo Rusko vytiahlo tajné eso z rukáva s názvom „Peresvet", zatiaľ nie je úplne jasné a pravdepodobne to aj navždy ostane prikryté rúškom tajomstva.

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik