Výber šéfa ÚVO sprevádza rozpor v protikorupčnom imidži
08 | 10 | 2022 I Eka Balaskova

Premiér Eduard Heger (OĽaNO) sa veľmi rád prezentuje ako človek s maximálne transprarentným konaním. Realita je však taká, že nejedna z jeho nomínácií svedčí o niečom inom. Aktuálne sa rozhoduje o šéfovi Úradu na verejné obstarávanie (ÚVO).

Čo má ÚVO "pod palcom

Ten zabezpečuje okrem kontroly hospodárenia aj efektívne vynakladanie verejných financií. Z pôvodných štyroch kandidátov vypadli dvaja, neprešli požiadavkami na bezpečnostnú previerku. Peter Kubovič a Tomáš Lepieš (obaja na ÚVO už pôsobia) prešli do druhého kola výberu. Do parlamentu však bol Úradom vlády posunutý na schválenie len jeden z nich. 

Len stručné vysvetlenie

Lepieš dostal o jeden bod lepšie hodnotenie, napriek tomu bol na schválenie posunutý druhý kandidát. Prečo, to hovorkyňa nekonkretizovala.

„Jednohlasne sa zhodla na kandidátovi Petrovi Kubovičovi, ktorého odporúčalo viac členov  komisie,“ uviedla hovorkyňa predsedu vlády Ľubica Janíková. 

Premiér označil za obštrukciu, že parlament nebol pri rozpočte uznášaniaschopný
Predseda vlády SR Eduard Heger (OĽANO) označil za politickú obštrukciu to, že plénum Národnej rady (NR) SR nebolo v piatok uznášaniaschopné pri hlasovaní o posunutí novely zákona o štátnom rozpočte do druhého čítania. Vyhlásil to na tlačovej... Čítať ďalej
07 | 10 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

Pýtajú sa aj mimovládky

Verejného vypočúvania oboch kandidátov sa zúčastnila aj Zuzana Petková (Nadácia Zastavme korupciu), ktorá tiež odporučila Lepieša. Posunutie Kuboviča do parlamentu bez vysvetlenia je však podľa nej netransparentné. 

„Vyzerá to tak, ako keby vláda mala zo zvolenia Lepieša obavu, čo je v rozpore s jej imidžom, keďže sa definuje ako protikorupčná,“ myslí si Petková.

„Oceňujeme transparentnosť – nový šéf tendrového úradu sa hľadá v otvorenom výberovom konaní, v rámci ktorého dvaja kandidáti absolvovali šesť hodín trvajúce verejné vypočutie, počas ktorého mala možnosť klásť otázky aj verejnosť,“ reaguje Ľuboš Kostelanský (Transparency International Slovensko). Ocenil, že členovia odbornej komisie hodnotili uchádzačov v rôznych aspektoch a ich hodnotiace hárky boli zverejnené, čo dosiaľ nebývalo zvykom. 

„Pod výber sa totiž negatívne podpísala nová požiadavka na bezpečnostnú previerku uchádzačov, ktorú dokázali zo štyroch prihlásených uchádzačov splniť iba dvaja. Je škoda, že sa výberový proces nepodarilo nastaviť tak, aby bola bariéra pre účasť v súťaži nižšia,“ myslí si Kostelanský. 

Prečo je Kubovič problém?

Podľa Kostelanského Kubovičovi chýbajú manažérske skúsenosti zo situácií v náročných výzvach. 

„Ním prezentovanú víziu sme, na rozdiel od jeho protikandidáta, nepovažovali za úplne realistickú, horší výkon podal aj počas verejného vypočutia,“ doplní dôvody, prečo ich favoritom, podobne ako u Petkovej, bol práve Lepieš.

Robert Fico sa postavil pred súd. Nahrávky podľa neho potvrdzujú dve šialené veci
Robert Fico (SMER - SD), poslanec NR SR, bol na súde, na Generálnej prokuratúre vypovedať ako svedok vo veci nahrávky rozhovoru prokurátora s policajtom. Nahrávky podľa neho potvrdzujú dve šialené veci. V akej veci vypovedal Robert Fico... Čítať ďalej
08 | 10 | 2022 | Eka Balaskova

Mali teda posnúť oboch

„V situácii, keď rozhodovanie výberovej komisie o poradí kandidátov sa skončilo patom, sme za najlepšie riešenie považovali, aby vláda posunula do parlamentu oboch kandidátov. To sa však nestalo,“ hovorí Kostelanský. Dodáva, že od vlády očakávali minimálne zdôvodnenie, prečo sa rozhodla posunúť do parlamentu len Kuboviča.

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Vieme, ktoré sú najtransparentnejšie samosprávy na Slovensku
Transparency International Slovensko zverejnila rebríček transparentnosti sto najväčších slovenských miest. Ktoré sú na jeho chvoste a čo ocenili u tých najlepších? Čo ukazujú výsledky Napríklad aj to, že približne tretina miest nezverejňuje... Čítať ďalej
08 | 10 | 2022 | Eka Balaskova