Vieme, ktoré sú najtransparentnejšie samosprávy na Slovensku
08 | 10 | 2022 I Eka Balaskova

Transparency International Slovensko zverejnila rebríček transparentnosti sto najväčších slovenských miest. Ktoré sú na jeho chvoste a čo ocenili u tých najlepších?

Čo ukazujú výsledky

Napríklad aj to, že približne tretina miest nezverejňuje svoje zámery s predajom majetku. Rebríček tiež hodnotí mieru informovanosti o rozhodovacích procesoch, či zapájanie verejnosti do rozhodovania, ale aj pravidlá, obmedzujúce svojvoľné rozhodovanie politikov.

„Nemeria korupciu alebo kauzy. Neznamená to teda, že keď je niekto v našom rebríčku prvý, nemôže tam mať žiadny problém ani kauzu. A, naopak, keď je niekto posledný, neznamená to automaticky, že je korupčník,“ vysvetľuje riaditeľ Transparency International Slovensko Michal Piško.

Kto je lepší?

„O čosi lepšie dopadli mestá na západnom Slovensku, novozvolení primátori, stredopravé strany v porovnaní s inými koalíciami, a tiež ženské primátorky v porovnaní s mužmi,“ priemeruje Piško výsledky skúmania.

Čo povedal vodič Dědeček pred súdom
Natália, Marek, Broňa, Richard, Sasha. To sú mená obetí šialenej jazdy bývalého generálneho sekretára Deaflympijského výboru Slovenska, Dušana Dědečeka. Ten sa vo štvrtok postavil pred súd a vo výpovedi pred súdom uviedol okrem iného aj to, že chce... Čítať ďalej
07 | 10 | 2022 | Eka Balaskova

Ako zisťovali informácie

Transparency International Slovensko aj v tomto roku infožiadosti samosprávam adresovali aj cez spolupracovníka, radového občana, čo je overená taktika.

„Opäť sa ukázalo, že ak si informácie od samosprávy žiada bežný občan, tak reagujú oveľa menej ochotne a menej dodržiavajú zákon. Bežný človek je so svojou žiadosťou oveľa menej úspešný, ako keď ju pošleme my,“ referuje analytik Ľuboš Kostelanský.

Čo vlastne hodnotili?

Okrem prístupu k informáciám aj účasť verejnosti na rozhodovaní; verejné obstarávanie; predaj a prenájom majetku; rozpočet a zmluvy; dotácie a granty; byty a zariadenia sociálnych služieb;  personálnu politiku; etiku a konflikt záujmov; územné plánovanie a stavebný úrad; obecné plánovanie a organizácie.

Čo sa zlepšilo?

Informovanosť verejnosti - takmer všetky samosprávy dnes už ponúkajú obyvateľom záznamy zo zastupiteľstva, nerobí tak už len 11 samospráv. Rovnako aj participatívne rozpočtovanie, v rámci ktorého obyvatelia spolurozhodujú o tom, ako má byť použitá časť zdrojov samosprávy, využíva už 39 samospráv, pričom pred 4 rokmi ich bolo len 17. 

Anna Belousovová sa pýta: Dokedy sa ešte dáme ohlupovať tou doslova chorou, zvrhlou a nenávistnou propagandou?
Annu Belousovovú (NaS) doslova vydesila výzva Zelenského, aby NATO zvážilo preventívny útok na Rusko, ktorú vyslovil počas prejavu v Austrálii. Udrite! „Čo by malo NATO robiť? Eliminovať možnosť ruského použitia jadrových zbraní.... Preventívne... Čítať ďalej
07 | 10 | 2022 | Eka Balašková

Čo na vylepšenie ešte len čaká

Až tretina miest stále nemá na webe sekciu s informáciami o zámeroch na predaj a prenájom majetku. Polovica samospráv stále nezverejňuje etické pravidlá pre poslancov, nezverejnilo ich stále ešte ani krajské mesto Košice.

Traja najlepší
Jozef Božik, primátor Partizánskeho: 

"V každej samospráve je dôležitý celý tím, prvé miesto je teda ocenením našej spoločnej práce. Otvorená, trans-parentná a komunikatívna samospráva bolo motto, s ktorým som išiel do volieb, keďže transparentnosť považujem za mimoriadne dôležitú. Nečakal som, že to bude prvé miesto, aj bronzové miesto by bolo super. Je to pre nás veľká satisfakcia," povedal spokojný primátor.

Ján Ragan, primátor Vranova nad Topľou

"Transparentnosť patrí medzi naše priority. Veľká vďaka patrí všetkým mojim kolegom, ktorí so mnou pracujú a ktorým sa podarilo našu mieru transparentnosti dostať medzi najlepšie na Slovensku. V minulosti sme sa posunuli z nelichotivých miest medzi špičku na Slovensku - dvakrát sme boli prví, teraz sme druhí, a to svedčí o tom, že to naozaj robíme dobre," netají spokojnosť primátor z východu.

Leopold Barszcz, primátor Starej Turej

"Pre nás je to obrovská satisfakcia, transparentnosť berieme ako meradlo otvorenosti verejnej kontroly. Keď som nastupoval, boli sme na 75. mieste, no s kolegami sme si povedali, že to zmeníme. Nešlo nám o nejaké konkrétne umiestnenie, ale chceli sme sa posunúť. Je to veľká satisfakcia, ale aj výzva do budúcnosti," poznamenáva primátor.

Kým na Malte prezidentka rozdáva úsmevy, doma sa kopia problémy
Prezidentka SR sa vo štvrtok zúčastnila európskeho samitu, kde s ďalšími 11 prezidentami rokovala okrem iného aj o bezpečnostnej situácii. Občan to zaplatí ... "Občania Slovenska, rovnako ako ostatných krajín EÚ, čelia vysokým cenám energií,... Čítať ďalej
07 | 10 | 2022 | Eka Balaskova

Na chvoste

Na posledných troch priečkach skončili Štúrovo, Tvrdošín a Nová Dubnica.

Názor politológa

"Môže to ovplyvniť niektorých voličov, ktorí túžia po zmene dlhotrvajúcich držiteľov moci v rámci miestnej samosprávy. Určite to však nebude mať rozhodujúci vplyv. Nemyslím si totiž, že by vedomosť občanov o tejto iniciatíve a jej výsledku bola natoľko veľká, že by to rozhodovalo voľby. Čiastočne to však voľby ovplyvniť môže a určite niektorí kandidáti tento rebríček využijú," konštatuje politológ Jozef Lenč.

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik