Most mali dávno v zuboch... (VIDEO)
08 | 10 | 2022 I Milan Laca

Výbuch na Krymskom moste - Estónsky minister zahraničia blahoželá Ukrajine k úspechu.
Estónsky minister zahraničných vecí Urmas Reinsalu sa domnieva, že k útoku na Krymský most došlo na príkaz Kyjeva – a je z tejto okolnosti rád, píše Delfi.ee. Podľa ministra „Ukrajina už dávno avizovala, že cieľom je most zničiť“. Dodáva, že „most nie je fyzicky zničený, ale časť cestného mosta sa zrútila a horí železnica“. „Pozitívne je, že doprava sa zastavila,“ povedal Urmas Reinsalu.

Symbol...

Podľa Reinsalua má „most pre Rusko dôležitý symbolický význam“, keďže spája pevninu Ruskej federácie a polostrov Krym, čo bolo obzvlášť dôležité pre udržanie logistického spojenia. „Most bol dôležitý aj pre Putona ako potvrdenie, že „Krym zostane navždy s Ruskom,“ zdôraznil estónsky minister. Reinsalu nevylučuje, že plánovali vyhodiť most do vzduchu, keďže  Vladimir Putin mal 70 -te narodeniny. Domnievam sa, že tento cieľ mali  už veľmi dávno". Podľa Reinsalu, to bol "statočný čin". "Estónsko to určite víta a blahoželá ukrajinským špeciálnym silám, ktoré pravdepodobne stoja za touto operáciou," dodal minister.

"Enjoy, Mr. Putler!" Okomentoval minister obrany Naď výbuch na Kerčskom moste
Dnes, 8. októbra, okolo 06:00 hod., došlo na Kerčskom moste k silnému výbuchu. K výbuchu došlo okolo 6:00. Podľa predbežných údajov došlo k požiaru údajnej palivovej nádrže . Požiar trvá už niekoľko hodín, preto nie je možné určiť rozsah... Čítať ďalej
08 | 10 | 2022 | Gabriela Fedičová

Následky výbuchu mosta

Ukrajinci priznali

Predstaviteľ ukrajinskej vlády potvrdil zapojenie ukrajinských špeciálnych služieb do organizovania výbuchu na Krymskom moste. Informuje o tom americké vydanie denníka The Washington Post. Hovorca ukrajinskej vlády pre The Washington Post v sobotu povedal, že  za útokom na most boli ukrajinské bezpečnostné služby. Účasť ukrajinskej vlády na incidente na krymskom moste po prvýkrát potvrdil spravodajský web Ukrajinska pravda s odvolaním sa na nemenovaného policajta, ktorý povedal, že do incidentu bola zapojená Bezpečnostná služba Ukrajiny.   K požiaru na Krymskom moste sa na Twitteri vyjadril poradca vedúceho kancelárie prezidenta Ukrajiny Michailo Podoljak. Krym, most, začiatok... Všetko nelegálne musí byť zničené, všetko ukradnuté musí byť vrátené Ukrajine, všetko okupované Ruskom musí byť zničené,” napísal ukrajinský politik v reakcii na incident na Kryme.

Trochu z minulosti

Predseda Rady národnej bezpečnosti a obrany Ukrajiny Oleksij Danilov  koncom apríla povedal, že ak bude mať Ukrajina možnosť zaútočiť na Krymský most, Kyjev to „určite“ urobí. V polovici júna generálmajor Ozbrojených síl Ukrajiny Dmitrij Marčenko  povedal, že Krymský most je „cieľom číslo jeden, ktorý treba zasiahnuť,  most podľa neho „treba odrezať“.  16. júla poradca vedúceho Kancelárie prezidenta Ukrajiny Alexij Arestovič , tiež povedal, že ozbrojené sily Ukrajiny môžu zaútočiť na Krymský most, len čo budú mať „prvú technickú možnosť“. Varoval, že „s týmto mostom sa môžu stať najrôznejšie problémy“. Arestovič tiež poznamenal, že hoci Kyjev prisľúbil svojim západným partnerom, že dodanými zbraňami neudrie na ruské územie, tento sľub sa nevzťahuje na Krymský most. Mochailo Podoljak, poradca Kancelárie prezidenta Ukrajiny, 16. augusta označil Krymský most za „legitímny vojenský cieľ“. „Toto je nelegálna stavba a hlavná zásobovacia brána pre ruskú armádu na Kryme. Takéto predmety musia byť zničené,“ povedal.

Rusi chcú obnovu
Železničná doprava na poškodenom Kerčskom moste spájajúcom Rusko a Krymský polostrov sa obnoví o 20.00 h miestneho času (19.00 h SELČ), uviedla tlačová agentúra Interfax s odvolaním sa na ruské ministerstvo dopravy. TASR informuje podľa správy... Čítať ďalej
08 | 10 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

Priebeh udalostí

- Ráno 8. októbra vybuchol  kamión na krymskom moste zo strany Tamanského polostrova, na koľajniciach začal horieť nákladný vlak.

- Národný protiteroristický výbor vyhlásil, že na moste vyhodili do vzduchu kamión. Podľa neho výbuch nákladného auta zapálil "sedem palivových nádrží vlaku", čo malo za následok "čiastočné" zrútenie dvoch automobilových polí. Zároveň nedošlo k poškodeniu oblúka nad splavnou časťou mosta.

- Ruský Vyšetrovací výbor informoval, že pri výbuchu zahynuli traja ľudia.

- Prezident Vladimir Putin nariadil zostavenie vládnej komisie, ktorá má zistiť príčiny toho, čo sa stalo na krymskom moste, a odstrániť následky             výbuchu.

- Podľa Ukrajinskej pravdy, s odvolaním sa na zdroj z ukrajinských orgánov činných v trestnom konaní, útok na krymský most zorganizovala Bezpečnostná služba Ukrajiny. Túto informáciu ale oficiálne nepotvrdila ani ukrajinská špeciálna služba.  

Srdečné blahoželanie...
Estónsky minister zahraničných vecí zaželal Putinovi, aby svoje ďalšie narodeniny oslávil za mrežami. Minister zahraničných vecí Estónska Urmas Reinsalu pri príležitosti sedemdesiatych narodenín prezidenta Ruskej federácie, vyzval na vytvorenie... Čítať ďalej
08 | 10 | 2022 | Milan Laca

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik