Primátorský plat je občas riadna "ryža"
04 | 10 | 2022 I Eka Balaskova

Blížia sa komunálne voľby a kampaň v niektorých mestách je ďaleko za hranicou vkusu. Poviete si - stojí to kandidátom za to? No pri príjmoch primátorov sa budete čudovať... 

Primátor ktorého krajského mesta má najlepší príjem a kto je popri ňom ako "chudobný príbuzný"?

Odkiaľ čerpali

Portál Zregionu.sk sa pozrel na podrobnosti z daňových priznaní primátorov jednotlivých krajských miest. 

"Plat starostu je určený v zmysle ustanovení zákona č. 253/1994 Z. z. o právnom postavení a platových pomeroch starostov obcí a primátorov miest ako súčin priemernej mesačnej mzdy zamestnanca v národnom hospodárstve vyčíslenej na základe údajov Štatistického úradu Slovenskej republiky za predchádzajúci kalendárny rok a násobku podľa počtu obyvateľov obce zisteného na základe údajov Štatistického úradu Slovenskej republiky k 31. decembru predchádzajúceho kalendárneho roka, pričom podľa počtu obyvateľov sa starostovia zaraďujú do deviatich platových skupín, ktoré sú spolu s násobkami určené nasledovne," uvádza sa na stránke Verejná správa SR.

Ako sú na tom primátori jednotlivých krajských miest
Peter Bročka, Trnava

Portál zregionu.sk vypočítal, že plat cyklonadšenca je okolo 6 600 eur. V priznaní uviedol tiež vlastníctvo dvoch bytov, rodinného domu v Trnave a chaty v Bukovej. 

NBÚ: Novelu k blokovaniu škodlivého obsahu by vláda mohla riešiť do 2 týždňov
Novela zákona, ktorá umožní Národnému bezpečnostnému úradu (NBÚ) blokovať škodlivý obsah nastálo, má byť na vládu predložená do dvoch týždňov. Pre TASR to potvrdil hovorca úradu Peter Habara. NBÚ o túto právomoc prišiel 30. septembra. "Riaditeľ... Čítať ďalej
04 | 10 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

Trenčan Richard Rybníček

V daňovom priznaní okrem rodinného domu s dvorom uviedol aj dve hypotéky a príjem z verejnej funkcie 79 261 eur. Z iných zárobkových aktivít priznal 12 tisíc eur.

Na snímke prezident Únie miest Slovenska Richard Rybníček / TASR - Martin Baumann

Ján Nosko a Jaroslav Polaček

zarábajú veľmi porovnateľnú sumu. Primátor Banskej Bystrice Nosko priznal z výkonu verejnej funkcie čosi nad 77 tisíc a košický primátor ročne zarobil "len" 75,7 tisíca eur. Nosko priznal aj byt, nebytový priestor. Primátor Polačko priznal dva byty v Severnom meste, byt aj s garážou v Štrbe, dom v Malej Vieske a chatku v Košickej Novej Vsi. Spláca hypotéku a je vlastníkom niekoľkých umeleckých diel.

Matúš Vallo

Očakávalo by sa, že ako primátor hlavného mesta zarába najviac, no má "len" príjem zo svojej verejnej funkcie a to vo výške 75,3 tisíca eur. V Starom Meste vlastní dom, byt a popri dvoch hypotékach jazdí na trojročnom Volve.

Andrea Turčanová, Prešov

Z výkonu verejnej funkcie podľa portálu Zregionu.sk zarobila 63 896  eur a z ako iné príjmy uviedla 7 441 eur. Portál tiež uvádza, že Turčanová na poste primátorky pôsobí dve volebné obdobia a v nadchádzajúcich voľbách sa nechystá obhájiť ho. V majetkovom priznaní uvidela dom a záhradu v Prešove, popri tom spláca úver.

Primátor Žiliny Peter Fiabáne

iný príjem, ako z výkonu verejnej funkcie (vo výške 48 490 eur) podľa priznania nemá. Vlastní byt v Žiline, rodinný dom v Divinke a má jednu hypotéku. 

Ringo Starr: Fanúšikovia sú v strachu, "chrobák" záhadne ochorel (FOTOGALÉRIA)
Osemdesiatdva ročný Ringo Starr ruší koncerty! Bývalý člen legendárnej skupiny The Beatles zaskočil fanúšikov, keď oznámil, že zo zdravotných dôvodov nemôže vystúpiť na dvoch plánovaných akciách. Záhadná choroba ho totiž pripravila o hlas! Zrušil... Čítať ďalej
03 | 10 | 2022 | Eka Balaskova

Nitrančan Hattas

Z primátorského platu zarobil 44 442  eur a to len z výkonu verejnej funkcie. Pôsobí aj ako poslanec NR SR. Okrem toho vlastní rodinný dom so záhradou v Nitre a spláca jeden úver.

Zdroj: FB / Marek Hattas
Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik