Nenásytní Poliaci
04 | 10 | 2022 I Milan Laca

Poľský minister zahraničných vecí Rau podpísal diplomatickú nótu o zaplatení reparácií Nemeckom.

Poľsko požaduje náhradu škôd, spôsobených v dôsledku agresie a nemeckej okupácie v rokoch 1939-1945. Varšava  to odhaduje na 1,532 bilióna dolárov. "Minister Zbigniew Rau  parafoval diplomatickú nótu, adresovanú nemeckému ministerstvu zahraničných vecí," uvádza sa vo vyhlásení.

Zaplaťte!

Podľa poľského ministra,  ktorého cituje Polsat News, by riešenie otázky agresie a nemeckej okupácie malo zahŕňať najmä odškodnenie Nemecka za materiálne a nemateriálne škody spôsobené poľskému štátu. Nemecké úrady musia prijať „účinné opatrenia“, aby svojim občanom predložili „skutočný obraz vojny a jej dôsledkov – najmä škôd, spôsobených Poliakom a ich krajine“. Okrem toho Varšava trvá na riadnej spolupráci s Berlínom, aby sa zachovala pamiatka na poľské obete druhej svetovej vojny.

USA odkazujú EÚ: Pripravte si miliardy pre Ukrajinu... Mesačne!
USA naliehajú na EÚ, aby poskytovala pomoc Ukrajine vo výške jeden a pol miliardy dolárov mesačne. Spojené štáty sú pripravené poskytnúť Kyjevu mesačnú finančnú podporu vo výške 1,5 miliardy dolárov počas celého konfliktu na Ukrajine, informuje... Čítať ďalej
03 | 10 | 2022 | Milan Laca

A bude pokoj...

„Urovnanie týchto problémov umožní, aby sa poľsko-nemecké vzťahy zakladali na spravodlivosti a pravde, povedie k uzavretiu bolestných stránok minulosti a zabezpečí ďalší rozvoj bilaterálnych vzťahov v duchu dobrého susedstva a priateľskej spolupráce,“ povedal Rau. Zámer Poľska poslať Nemecku diplomatickú nótu, požadujúcu reparácie za roky druhej svetovej vojny, oznámil začiatkom septembra premiér Mateusz Morawiecki. Nemecko podľa neho musí Poľsku  nahradiť škody kvôli „pocitu nespravodlivosti“.

A čo Nemci?

Napriek tomu, že nemecké úrady uznávajú zodpovednosť za druhú svetovú vojnu, opakovane odmietli reparácie Poľsku, s odvolaním sa na rezolúciu poľského Sejmu z roku 1953. V tomto dokumente Varšava uviedla, že NSR si splnila všetky povinnosti nahradiť škodu. Okrem toho Berlín v roku 1991 zaplatil ďalších 1,3 miliardy eur v rámci dohody o dobrom susedstve. Neskôr poľský Sejm prijal uznesenie o zaplatení reparácií, v ktorom vyzval nemeckú vládu, aby „bezpodmienečne prevzala politickú, historickú, právnu a finančnú zodpovednosť za všetky škody spôsobené Poľsku a jeho občanom v dôsledku druhej svetovej vojny, ktorú rozpútala Tretia nemecká ríša."

Aj Rusi dajte a nielen nám!

Varšava neopustí svoje snahy brať Rusko na zodpovednosť za porušovanie medzinárodného práva, uistil poľský prezident. Andrzej Duda navrhol požadovať od Moskvy reparácie za účasť v druhej svetovej vojne. Rusko by malo „zaplatiť Ukrajine reparácie,“ vyhlásil prezident Duda počas 77. zasadnutia Valného zhromaždenia OSN. „Rusko dlhuje Ukrajine vojnové reparácie, ktoré bude musieť zaplatiť. Bez náhrady niet spravodlivosti. Platí to pre dnešok, ale platí to aj pre nedokončené záležitosti z minulosti. Hovorím to ako prezident krajiny, ktorá trpela počas druhej svetovej vojny,“ povedal Duda.

Nech dá aj Rusko a  Česko!

Vo Varšave sa ozvali aj požiadavky na reparácie z druhú svetovú vojnu voči Rusku. Kremeľ považoval Dudovu iniciatívu za „politický extrémizmus“ a navrhol historikom, aby sa „prehrabali v 16. storočí“, aby našli „o čo požiadať Poliakov“. Varšava tiež vyhlásila  svoje nároky aj  na časť územia Českej Republiky. 

Poliaci majú jasno! PREČO sú ochotní znášať vysoké ceny energií?
Takmer 60 percent Poliakov je proti uvoľneniu sankcií, ktoré Západ uvalil na Moskvu za inváziu na Ukrajine - a to napriek tomu, že to znamená pretrvávajúce vysoké ceny energií. Vyplýva to z výsledkov prieskumu agentúry SW Research, ktorého výsledky... Čítať ďalej
02 | 10 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik.