Karas rieši prekladanie sudcov bez súhlasu
04 | 10 | 2022 I Diana Zaťková/TASR

Šéf rezortu spravodlivosti Viliam Karas sa venuje téme prekladania sudcov tak, aby sa mohla úspešne implementovať reforma súdnej mapy. Uviedol to v reakcii na nesúhlas Európskej asociácie sudcov (EAJ) s tým, aby predseda okresného súdu mohol po novom rozhodnúť o preložení sudcov v rámci svojho obvodu bez ich súhlasu.

Ide o tému, na ktorú podľa Karasa neupozorňuje len EAJ. "Od nástupu do funkcie som absolvoval už desiatky stretnutí so sudcami a predsedami súdov od okresných po najvyššie inštancie. Je pravdou, že na týchto stretnutiach bola opakovane otváraná aj táto otázka," podotkol minister pre TASR.

Ako dodal, tejto problematiky si je plne vedomý. "Venujem sa jej tak, aby sme mohli súdnu mapu úspešne implementovať," dodal.

Generál Viktorín sa vysmial Naďovi: Žiadna krajina nedáva dary. USA už tobôž nie
Minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) sa na stránke MO SR v týždennom prehľade pochválil "darom" od USA. Jeho chválu vyvracia generál Jozef Viktorín (Republika), ktorý tvrdí, že to vôbec nie je dar. Dar pre OS SR "Od Spojených štátov amerických... Čítať ďalej
03 | 10 | 2022 | Eka Balaskova

Nepreložiteľnosť sudcov je podľa EAJ dôležitým pilierom ich nezávislosti, a teda aj právneho štátu. Asociácia preto vyzýva na zavedenie vhodných zákonných alebo regulačných ustanovení, ktoré by zabránili možnosti svojvoľného preloženia sudcov bez ich súhlasu.

Exministerka Mária Kolíková (SaS), ktorá je autorkou reformy, pre TASR reagovala, že nová súdna mapa neráta s presunmi sudcov bez ich súhlasu. Ak však zaniká nejaký súd, lebo sa stane súčasťou iného súdu, musí byť zrejmé, kam patria jeho sudcovia.

Nová súdna mapa okrem iného počíta so vznikom mestských súdov v Bratislave a Košiciach či s novými správnymi súdmi. Tie majú pôsobiť v Košiciach, Banskej Bystrici a v Bratislave. Reforma počíta i so špecializáciou sudcov na hlavné agendy, tiež s presunom niektorých agend v rámci súdov.

Matovič obrátil: Novinárov pozýva ku stolu...Ale iba niektorých
Igor Matovič (OĽaNO) buď pochopil, že prestrelku s novinármi na sociálnych sieťach nemôže vyhrať, alebo ten zmier myslí celkom vážne. Vraj, vraj, vraj "V posledné dni sa viacerí poctiví novinári mohli cítiť dotknutí slovami, ktoré som vraj na... Čítať ďalej
03 | 10 | 2022 | Eka Balaskova

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik