Eduard Chmelár: Jedinou cestou k skutočnej zmene je nová éra
29 | 09 | 2022 I Gabriela Fedičová

"Jedinou cestou k skutočnej zmene je nová éra, v ktorej sa ľavicové sily nebudú báť byť radikálne. Radikálne v inkluzívnej solidarite a ochote čeliť oligarchii, ktorá sa obohacuje z mnohých kríz, ktoré nás v posledných rokoch postihujú. Všetko ostatné je zamestnávanie verejnosti nepodstatnými vecami a hlavne – je to podvod." Citát Eduard Chmelár

Názor politológa Eduarda Chmelára, zverejnený na sociálnej sieti s názvom "Renesancia fašizmu je slepá ulička, prinášame v plnom znení.  

Nepomôže ani Viktorovi Orbánovi stopnúť sankcie proti Rusku

Už niekoľko dní pozorujem nekritické nadšenie zo zvolenia Giorgie Meloniovej za taliansku premiérku. Ozývajú sa hlasy, že zvíťazila „vlastenka“ a že teraz konečne nastane v Európe zmena. No, na to, že ľudia nevedia rozlišovať medzi vlastenectvom a čistým fašizmom, som pri politickej negramotnosti nášho obyvateľstva zvyknutý. Ale že budú takí slepí a nevšimnú si, že sa nemení nič podstatné, mi naozaj zdvihlo obočie.

Len päť hodín po nadšených výkrikoch gratulácie Giorgia Meloniová vymenila pohladenie od Viktora Orbána za prísľub podpory od svetovej oligarchie. Odchádzajúci premiér Mario Draghi podľa talianskeho denníka la Repubblica pomôže uhladiť vzťah fašistickej političky s Berlínom, Parížom a Bruselom, ak sa zaviaže podporovať NATO a „fiškálnu obozretnosť“.

V praxi to znamená, že ak Meloniová podporí zbrojenie, expanziu NATO a neoliberálnu politiku, ktorá ekonomicky likviduje stredné a nižšie vrstvy, Európe bude prakticky jedno, či Taliansko topí migrantov, šíri etnickú nenávisť alebo útočí na práva žien.

Aj šéf slovenskej diplomacie Rastislav Káčer sa vyjadril, že pre neho je kľúčová spolupráca v NATO a podobne sa vyjadril aj minister zahraničných vecí USA Antony Blinken. Meloniová tento záväzok potvrdila. Ubezpečila ukrajinského prezidenta Zelenského o svojej bezvýhradnej podpore, vyjadrila lojalitu k NATO a zaviazala sa rešpektovať pravidlá EÚ. Nepomôže ani Viktorovi Orbánovi stopnúť sankcie proti Rusku. Žiadne radikálne zmeny sa nekonajú.

Odhalené: 5 000 prázdnych „letov duchov“! TOTO je to šetrenie?
A ďalších 35 000 letov bolo prevádzkovaných takmer prázdnych. Aktivisti v oblasti klímy označili odhalenia za „šokujúce“, informuje Guardian "Úsporné" lety duchov Od roku 2019 priletelo na britské letiská alebo z nich viac ako 5 000 úplne... Čítať ďalej
29 | 09 | 2022 | Diana Zaťková

Nie, nemýľte sa, aj keď vás bude mainstream presviedčať o opaku

Meloniová je nefalšovaná fašistka. Už ako 15-ročná vstúpila do fašistického Talianskeho sociálneho hnutia, ktoré založili prívrženci Benita Mussoliniho. Ona sama na tohto fašistického diktátora nadväzuje a považuje ho za „najväčšieho štátnika, ktorého Taliansko v 20. storočí malo“.

Aj jej politická strana Bratia Talianska používa fašistické symboly a oprášila fašistický pozdrav „Boh, vlasť a rodina“, ktorý sa v Taliansku používal za Mussoliniho éry. Symbolické je, že Meloniová sa stane premiérkou len pár dní pred 100. výročím tzv. Pochodu na Rím, ktorým sa dostal Mussolini k moci a od ktorého sa datuje nástup fašizmu v Európe.

Nie je nič prekvapujúce, ani nové, že oligarchia a vojensko-priemyselný komplex našli spoločnú reč s fašizmom

Netreba sa preto dať oklamať nejakými lákavými populistickými krokmi, na podstate autokratickej moci to nič nezmení. Je to aj výstraha pre našich politikov.

Robert Fico si dlho hrial na prsiach skupinu ultrakonzervatívnych poslancov okolo Tomáša Tarabu a označoval Socialistov.sk za konkurentov, až kým ho Taraba nezradil a nezačal hlasovať s vládnou koalíciou. Ak dáva Smer-SD prednosť kolaborácii s ultrakonzervatívcami pred spoluprácou so socialistami, je to slepá ulička.

Jedinou cestou k skutočnej zmene je nová éra, v ktorej sa ľavicové sily nebudú báť byť radikálne. Radikálne v inkluzívnej solidarite a ochote čeliť oligarchii, ktorá sa obohacuje z mnohých kríz, ktoré nás v posledných rokoch postihujú. Všetko ostatné je zamestnávanie verejnosti nepodstatnými vecami a hlavne – je to podvod.

Kráľovná neinformovanosti Remišová ide bojovať s hoaxami a dezinformáciami
Ideme bojovať s dezinformáciami, hoaxami a klamstvami, ktoré majú jediný cieľ – vnášať do spoločnosti chaos, neistotu a polarizovať ju! Vyhlásila to Veronika Remišová, ministerka vládnej koalície, ktorá vnáša do spoločnosti chaos, neistotu a... Čítať ďalej
29 | 09 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik