The Washington Post: Ukrajinci budú potrebovať viac! Slabé argumenty Nemecka
19 | 09 | 2022 I Gabriela Fedičová

Nemecko má podľa amerického denníka The Washington Post slabé argumenty, prečo doteraz neposlalo tanky na Ukrajinu, keď majú veľa prvoriednych tankov, tzv. "Leopardy". Ukrajina bude potrebovať viac, uvádza sa v analýze denníka.

V analýze denníka Washington Post sa píše o tom, že: "...protiútokom si Ukrajinci začali brať späť svoje vlastné územia a relatívne „statickú opotrebovávaciu vojnu premenili na explozívne znovudobytie“.

Na to, aby uspeli v tejto novej fáze, budú potrebovať viac, napríklad najnovšie, najrýchlejšie tanky a obrnené vozidlá na trhu, aby oslobodili ukrajinské mestá rýchlejšie, ako Rusi stihnú zareagovať.

Tu vstupuje do hry Nemecko. Majú veľa prvotriednych tankov: Leopardy“

Ako píšu noviny: Kyjev žiada o "Leopardy" od marca, Kuleba túto požiadavku tento týždeň vo svojom tweete obnovil. Ale stále zdržanlivý Berlín tieto požiadavky doteraz odmietal – aj keď dodal všelijaké iné vybavenie, vrátane špeciálnych protilietadlových tankov nazývaných Gepard.

Na pohrebe britskej kráľovnej bol prezident Rizman!
Vo Westminsterskom opátstve sa v pondelok, 19. 9. konal štátny pohreb kráľovnej Alžbety. Zúčastnila sa na ňom aj prezidentka SR Zuzana Čaputová so svojim partnerom Jurajom Rizmanom. Agentúre AP asi uniklo, že Slovensko má prezidentku a nie... Čítať ďalej
19 | 09 | 2022 | Eka Balaskova

Slabé argumenty

Washington Post nám pripomína: Oficiálna námietka kancelára Olafa Scholza je, že Nemecko nemôže a nechce urobiť niečo, čo nekoordinuje so svojimi spojencami v NATO a EÚ.

A je pravda, že doteraz žiadna z partnerských krajín neposlala tanky západnej výroby (na rozdiel od tankov sovietskeho typu). Nemecko nechce byť prvé, kto urobí niečo a nechce byť obviňované z eskalácie konfliktu,“ píše podľa Mandiner, denník The Washington Post s tým, že to však je slabý argument.

Podľa analýzy boli USA, Veľká Británia, Poľsko a ďalší spojenci celkovo oveľa ochotnejší pomôcť Ukrajincom ako Nemecko. A všetci chcú, aby Nemecko robilo viac ako menej – aby viedlo a nie nasledovalo. "Takže by boli radi, keby Nemecko dodalo svoje leopardy."

Joe Biden provokuje Čínu
Za "vážne porušenie" záväzku Washingtonu v spojitosti s Taiwanom označila v pondelok Čína vyjadrenia amerického prezidenta Joea Bidena o pripravenosti Spojených štátov brániť tento ostrov v prípade čínskeho útoku. TASR správu prevzala z agentúry... Čítať ďalej
19 | 09 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik