Fico súhlasí s Kollárom: Táto vláda je blázinec, psychiatria, mizéria
18 | 09 | 2022 I Eka Balašková

V nedeľnej diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 sa stretli lídri Robert Fico (Smer-SD) a Boris Kollár (Sme rodina).  Zhodli sa na mnohých veciach.

Mediátor Kollár

Práve on v piatok rokoval so SaS, ktorá v tomto týždni stála za obštrukciou rokovania parlamentu - poslanci sa neodprezentovali a aktuálna schôdza preto nemohla byť otvorená. Utorkové rokovanie NR SR by už podľa informácií malo prebehnúť. Kollár to v RTVS zhodnotil ako test, ktorý nič nedokázal - bolo totiž jasné, že rokovanie sa neotvorí. 

„Dúfam, že to bol len taký úvodný kopanec či „lískanec“ menšinovej vláde,“ poznamenal Kollár a na otázku moderátora, prečo nevyzval poslancov na tretiu prezentáciu odpovedal, že by to bol nezmysel, keďže parlamentná politika nepustí...

To, či sa SaS vráti do vlády po prípadnom odvolaní ministra financií Igora Matoviča (OĽANO) z funkcie, je podľa Kollára otázka pre konzílium psychiatrov. "Toto už je blázinec, to je psychiatria," skonštatoval. Podľa Fica ide o najvýstižnejšie slová na aktuálnu situáciu vo vláde na Slovensku.

„Bola to štandardná obštrukčná práca,“ okomentoval iniciatívu SaS šéf Smeru.

Pčolinský: Nemá pre nás zmysel ostávať v koalícii AK....
V prípade, že menšinová vláda nebude vedieť presadiť okamžité riešenie energií a inflačnej krízy, tak pre hnutie Sme rodina nemá zmysel ostávať v koalícii. V nedeľnej diskusnej relácii TA3 V politike to uviedol šéf poslaneckého klubu Sme rodina... Čítať ďalej
18 | 09 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

Ďalšia zhoda

Obaja odmietajú rozhodnutie Európskej komisie (EK) o tom, že Maďarsku má byť pozastavených približne 7,5 miliardy zo spoločného rozpočtu EÚ pre údajné porušovanie zásad právneho štátu a nedostatky v boji proti korupcii. Zhodujú sa, že je neprípustné trestať akýkoľvek štát za iný politický názor. V opačnom prípade je to podľa nich koniec EÚ. "Aj na vláde aj koalícii za nás poviem, že budeme tento názor vetovať," vyhlásil Kollár.

Podotkol, že síce s politikou maďarského premiéra Viktora Orbána nesúhlasí, rešpektuje Maďarsko ako samostatný štát. "Môžeme ho kritizovať, súhlasiť s ním či nesúhlasiť, ale aby sme takýmto spôsobom zaviedli takýto precedens, je to koniec EÚ. Proti tomuto sa musíme rázne postaviť," skonštatoval šéf parlamentu.

"Niekto si vymyslel, že v Maďarsku boli porušené princípy právneho štátu a komisia bezprecedentne prvýkrát navrhuje, aby im bolo odňaté z európskych fondov. (...) Maďarsko bolo potrestané za to, že má iný názor na Ruskú federáciu a na to, čo sa momentálne deje na Ukrajine," uviedol Fico. Konanie EK považuje za šokujúce a jeho líderstvo označil za nemožné. "Keby som bol dnes predsedom vlády, tlačil by som, aby sme vetovali toto rozhodnutia komisie," doplnil.

„Ukazuje sa, že líderstvo predsedníčky komisie je mimoriadne nešťastné. Pani predsedníčka je falošná ako rolexky kúpené na tureckom trhu,“ neodpustil si Fico v televíznej diskusii bonmot.

Prídu na rad aj opatrenia ohľadom energii?

Už nejaký čas sa hovorí o rokovaní kabinetu, ktorý by mal pre domácnosti a podniky zastropovať ceny energii. Kollár v RTVS avizoval, že otázka bude riešená na najbližšom stredajšom rokovaní vlády. Po ňom sa dostane do parlamentu, ktorému bude predložená na skrátené legislatívne konanie.

Radačovský vo vývrtke: Kolegu nazval POLITICKÉ PRASIATKO
O hlasovaní EP o ďalšej pomoci Ukrajine informoval na sociálnej sieti europoslanec Milan Uhrík. Prešlo pár dní a bývalý sudca Miroslav Radačovský, ktorý kandidoval za rovnakú stranu, ako Uhrík, sa voči jeho statusu vymedzil. Menoval ho, ako... Čítať ďalej
18 | 09 | 2022 | Eka Balaskova

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik