Členovia SZPB sú pobúrení prístupom kompetentných k SNP
29 | 08 | 2022 I Eka Balaskova

K dnešnému štátnemu sviatku sa vyjadril aj Slovenský zväz protifašistických bojovníkov. Ich vyjadrenie vám prinášame bez redakčných zásahov.

Oslavy SNP: krivenie histórie, ignorovanie SZPB

Najskôr bratislavský primátor Matúš Vallo aj bez súhlasu protifašistických odbojárov z celého Slovenska odrezal časť z bratislavského Námestia SNP. Po parlamentných voľbách odobrala vláda účastníkom 2. odboja a ich potomkom svätyňu Povstania, Múzeum SNP a podriadila ho MO SR, armáde, ktorá bola len jednou zo zložiek Povstania. A počas 78. výročia SNP verejná správa na mnohých miestach systematicky ignorovala SZPB a „odstrihla“ nás od jeho osláv.

Našim predstaviteľom bolo odňaté právo čo i len prehovoriť počas týchto slávností. Stalo sa to aj v sobotu popoludní 27. augusta v bratislavskej Petržalke.

Privítame školský rok v pršiplášťoch?
Počasie nás v nastávajúcom týždni veľmi nepoteší. Skôr naopak, čaká nás veľké ochladenie, ktoré meteorológovia očakávajú už niekedy v stredu. Koniec teplým dňom? Horúčavy, aké sme v tomto lete prežívali, v tomto týždni na Slovensku rozhodne... Čítať ďalej
29 | 08 | 2022 | Eka Balašková

Falzifikácia dejín...

Tohtoročné oslavy 78. výročia SNP sú iné aj obsahovo. Niekde len tým, že rečníci sa vyhýbajú pomenovať jeho odkaz pre súčasnosť a tak sa venujú len pohľadu do minulosti. Takmer všetci spomínajú, že SNP umožnilo nášmu národu prestúpiť do tábora víťazov 2. svetovej vojny. Avšak nikde z tribún nezaznieva, že v mnohých štátoch oceňujú pohrobkov nemeckých nacistov a ich prisluhovačov. Tak fakticky opúšťajú tábor víťazov. Prečo sa bojíme poukázať na to, že takto sa správajú pobaltské štáty či Ukrajina, ktorej divízia Halič spolu s nemeckým Wehrmachtom potláčala naše SNP, a ktorej banderovci u nás vyčíňali ešte tri roky po vojne.

Aj v Petržalke zazneli slová, ktoré sa dajú považovať za otvorenú falzifikáciu dejín. Moderátorka podujatia, riaditeľka organizácie Post Bellum S. Polovková, hneď pri privítaní prítomných vyhlásila, že SNP bolo porazené. Vyhlásila to a ani sa pri tom nezačervenala. Asi sa jej žiadalo osláviť jeho porážku.

...i úplné nezmysly

Prítomní členovia petržalských organizácií SZPB, z ktorých niekoľkí sú učitelia dejepisu, sa pri týchto jej slovách pozreli na seba s údivom. Oni totiž vedia, že SNP nebolo porazené! Porážka sa totiž rovná kapitulácii a slovenskí povstalci nekapitulovali! Aj keď im bola kapitulácia dvakrát ponúkaná. Naši povstalci prešli z frontového boja na boj v horách.

Robert Fico a Andrej Danko vence napokon položili
Na čele zástupu ľudí, ktorí chcú položiť vence k Pamätníku SNP a pokloniť sa pamiatke padlých stoja Andrej Danko a Róbert Fico. Svoj úmysel vysvetľujú aj policajtom, ktorí im stoja v ceste. Odpustite nám túto hanbu, požiadal metaforicky Andrej... Čítať ďalej
29 | 08 | 2022 | Eka Balašková

Petržalský historik Ľ. Kačírek hovoril o „potlačení“ Povstania, hlavne však chyboval pri zmienke o Vianočnej dohode, ktorú vraj jej aktéri „podpísali“. Samozrejme, že to nie je pravda, pretože riskovať svojim podpisom v tých časoch pod akýmkoľvek protinacistickým a protiľudáckym dokumentom znamenalo zahrávať sa s vlastnou smrťou. Vianočná dohoda bola preto „prijatá“ bez podpisov.

Pre niekoho bezvýznamné omyly, lenže čomu potom veriť? Objektívnej pravde, ktorej sa v tomto roku nedostáva slovo alebo týmto falzifikáciám?

Vladimír Mikunda, predseda ZO SZPB Jána Bulíka Bratislava - Petržalka

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik