Juraj Draxler: Všeobecná jemná hniloba podrýva základy štátu
13 | 08 | 2022 I Gabriela Fedičová

"Bohužiaľ, u nás sa s ľuďmi narába ako s nejakým nábytkom. Kancelárskym. Jedného dňa tam sú a potom nie. Aj to je príčina tej všeobecnej jemnej hniloby, ktorá podrýva základy štátu u nás," myslí si exminister školstva Juraj Draxler. V príspevku na sociálnej sieti hodnotí odchod ďalšieho analytika z ministerstva financií na protest proti Igorovi Matovičovi.

Draxler je presvedčený, že ide o širší problém, ktorý sa netýka len jedného alebo dvoch ministerstiev a ide o jeden z veľmi vážnych problémov riadenia štátu na Slovensku.

"Slovensko má v mnohých oblastiach veľmi obmedzený počet odborníkov. Niekedy stratiť aj jedného-dvoch vysoko vzdelaných alebo rokmi skúsených ľudí je pre ministerstvo či organizáciu potenciálne veľká strata. Bohužiaľ, u nás sa s ľuďmi narába ako s nejakým nábytkom. Kancelárskym. Jedného dňa tam sú a potom nie," myslí si Draxler.

"Práve pestovanie ľudského potenciálu patrí k tomu najdôležitejšimu v celej politike, v straníckej ale aj nestraníckej a nestrannej. Teda štátnej," dodáva.

Problémom rokmi bolo aj dosadzovanie straníkov na posty v štátnej správe, či proste spriaznených ľudí

Draxler tvrdí, že na politické posty treba politických ľudí a na špecifické, politické posty, napríklad v okruhu ministra takých, ktorým sa dá osobne dôverovať.

"ALE posty vysokých štátnych úradníkov, vrátane šéfov inštitúcií, analytikov, atď., to nemá mať so straníckou politikou ani s osobnými názormi dotyčného, nič spoločné," vysvetľuje.

Ideály na ministerstve financií sa rozplývajú! Ďalší človek odchádza
"Odchádzam z ministerstva financií," oznámil na sociálnej sieti Tomas Hellebrandt, analytik z Útvaru hodnoty za peniaze. "Frustráciu, ktorú som dlhšie cítil výrazne umocnili udalosti okolo schvaľovania takzvaného rodinného balíčka," dodal a... Čítať ďalej
12 | 08 | 2022 | Gabriela Fedičová

Bez požadovaných kvalít to nemôže fungovať

"Mne osobne je srdečne jedno, koho volil či s kým sympatizuje niekto, kto má čisto technicky riadiť nejakú inštitúciu. Ak na to má požadované kvality, tak ju riadiť bude, či je vo svojich politických presvedčeniach modrý, zelený, ultračervený alebo žlto-oranžovo-modro neviemaký," vysvetľuje exminister školstva Juraj Draxler.

"Bohužiaľ, doteraz to tak prakticky žiadna garnitúra nerobila, česť výnimkám, niektoré ministerstvá boli vždy riadené profesionálnejšie ako iné. Aj to je príčina tej všeobecnej jemnej hniloby, ktorá podrýva základy štátu u nás," konštatuje Draxler v závere príspevku na sociálnej sieti.

Kuriak: Matoviča nedáme!
Rozumné rozhodnutie. Takto označil na sociálnej sieti Milan Kuriak, koaličný poslanec parlamentu za OĽaNO, postoj svojej strany k odvolaniu expremiéra a ministra financií Igora Matoviča, ktoré požaduje SaS. V akej bubline to žije? Milan Kuriak je... Čítať ďalej
13 | 08 | 2022 | Diana Zaťková

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik