Ideály na ministerstve financií sa rozplývajú! Ďalší človek odchádza
12 | 08 | 2022 I Gabriela Fedičová

"Odchádzam z ministerstva financií," oznámil na sociálnej sieti Tomas Hellebrandt, analytik z Útvaru hodnoty za peniaze. "Frustráciu, ktorú som dlhšie cítil výrazne umocnili udalosti okolo schvaľovania takzvaného rodinného balíčka," dodal a konkretizoval aj to, prečo nedokáže pracovať pre človeka, akým je Igor Matovič.

"Dňa 27.7 som dal výpoveď na ministerstve financií a koncom septembra končím ako štátny zamestnanec. Moje rozhodnutie sa rodilo dlhšie, ale nedávny vývoj mu dal silný impulz. Teraz ho nechcem rozoberať do detailov, ale niekoľko viet vysvetlenia si zaslúži," píše v úvode príspevku na sociálnej sieti Hellebrandt.

V príspevku uvádza, že po ukončení štúdia na Oxforde viedli všetky jeho ďalšie kroky k snahe urobiť Slovensko lepšou krajinou pre život. Bol poctený, keď dostal príležitosť realizovať toto svoje predsavzatie práve na Útvare hodnoty za peniaze.

Špecifiká analytickej práce pre štát

"Analytická práca pre štát má svoje špecifiká. Štátny zamestnanec si musí udržiavať nestrannosť a zostať zdržanlivý vo svojej komunikácii smerom k verejnosti. Odplatou za toto obmedzenie je prístup k neverejným údajom a možnosť ovplyvňovať dôležité rozhodnutia zvnútra štátnej mašinérie poskytovaním stanovísk na základe odbornej literatúry a dostupných dát," vysvetlil.

"Tento kompromis samozrejme funguje iba za predpokladu, že politická moc má záujem tvoriť verejné politiky na základe dát a dôkazov," dodal.

"Za posledný rok som nadobudol presvedčenie, že na ministerstve financií tento predpoklad prestal platiť," konštatoval.

Heger: Bez SaS bude moja vláda nefunkčná,v parlamentne nebude mať väčšinu
Bez SaS bude vláda Eduarda Hegera (OĽANO) nefunkčná a nebude mať v Národnej rade (NR) SR väčšinu. Predseda vlády to povedal po piatkovom rokovaní koaličných predstaviteľov v súvislosti s vládnou krízou. Heger apeloval na stabilitu a nájdenie... Čítať ďalej
12 | 08 | 2022 | Ivan Mihale

Nezáujem ministerstva o odborné stanoviská

"Absolútny nezáujem vedenia ministerstva o odborné stanoviská, prípadne aktívna snaha o zabránenie šírenia výsledkov mojej analytickej práce vo verejnom priestore vytvárajú pocit, ktorý je pre človeka s mojim mentálnym nastavením neznesiteľný. Pocit zbytočnosti," ozrejmil svoje pocity Hellebrandt.

"Frustráciu, ktorú som dlhšie cítil výrazne umocnili udalosti okolo schvaľovania takzvaného rodinného balíčka. Odhliadnuc od jeho obsahu, ku ktorému mám odborné výhrady, spôsob, akým Igor Matovič túto svoju srdcovku pretlačil v parlamente významne prispel k legitimizácii extrémistických politických síl a k oslabeniu nepísaných pravidiel, na ktorých napriek všetkej špine a zášti v slovenskej politike donedávna existovala zhoda naprieč demokratickými stranami," dodal.

R. Sulík: Nič z toho, čo bolo povedané na rokovaní, nevyzeralo ako kompromis
Nič z toho, čo bolo povedané na koaličnom rokovaní, nevyzeralo ako kompromis a splnenie kardinálnej podmienky SaS. Po piatkovom stretnutí to skonštatoval líder SaS a minister hospodárstva Richard Sulík s tým, že vyjednávacie tímy sa stretnú opäť... Čítať ďalej
12 | 08 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

Čiara

"Majme prosím jasno v tom, kde sa nachádza čiara, ktorá delí štandardnú politickú prácu od aktivít, ktoré podmývajú krehké základy našej demokracie," zdôraznil.

Naše kontrolky by sa mali rozsvietiť ďaleko pred tým, ako dôjde k verejnej politickej spolupráci s nedemokratickými silami. Závislosť na hlasoch fašistov pri presadzovaní zákonov je za čiarou. Rokovanie a diskusia s fašistami či odpovedanie na ich otázky za zatvorenými dverami je za čiarou. Delenie fašistov na dobrých a zlých podľa aktuálnych politických potrieb je ďaleko, ďaleko za čiarou.

Nedokáže pracovať pre Igora Matoviča

Hocičo iné, ako vytrvalý, odhodlaný a nekompromisný politický boj za demokraciu a ľudské práva a proti autoritárstvu vo všetkých jeho podobách je neakceptovateľné. Nedokážem pracovať pre človeka, pre ktorého je tento princíp dobrý iba pokým nepredstavuje prekážku na ceste k naplneniu jeho osobných politických ambícií. Preto odchádzam.

SaS-ka si opäť kopla do Matoviča - Nespráva sa ako zodpovedný politik ani ako dobrý hospodár
Vojna negniavi iba Ukrajinu, ale i Slovensko. Tu síce nezomierajú ľudia po bombardovaní či streľbe, zato vojnou medzi Richardom Sulíkom a Igorom Matovičom trpí celá krajina. Smutné je, že obaja hádžu vinu a kýble špiny na toho druhého, pričom ľuďom... Čítať ďalej
12 | 08 | 2022 | Tibor Malý

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik