Provokatívna návšteva Pelosiovej na Taiwane otriasla americkými mainstreamovými médiami a medzinárodnými politikmi
08 | 08 | 2022 I Diana Zaťková
Poriadne narušila čínsko-americké vzťahy. Hoci predsedníčka americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová ukončila svoju nepremyslenú návštevu ostrova Taiwan, otrasy vo vzťahoch neprestali. Stále viac hlasov z USA a iných krajín kritizuje cestu 82-ročnej političky na Taiwan ako „nezodpovednú“ a tvrdí, že išlo o jej osobný prospech, píše portál Global Times.
 
Zatlačí Washington bilaterálne vzťahy do hlbšej priepasti?
 
Zatiaľ Bidenova administratíva namiesto toho, aby ponúkla prijateľné vysvetlenie Pelosiovej provokatívnej cesty, obviňuje Čínu z „eskalácie napätia“ a vykresľuje USA a ostrov Taiwan ako „obete“. Pozorovatelia uviedli, že takéto kroky ukazujú, že Washington nie je úprimný v odvrátení súčasného napätia medzi sebou a Pekingom a riskuje, že bilaterálne vzťahy zatlačí do hlbšej priepasti. 

Ako protiopatrenia proti Pelosiovej provokatívnej návšteve Čína zastavila spoluprácu s USA v mnohých kľúčových oblastiach vrátane armády a zmeny klímy. Odborníci sa domnievajú, že teraz je lopta na strane USA – ak vláda USA dokáže urobiť pozitívne gestá v otázke Taiwanu, ako aj v iných záležitostiach, ktoré sú pre Čínu hlavným záujmom, môže to zachrániť vzťahy medzi Čínou a USA pred ďalším zhoršením; a ak bilaterálne vzťahy ešte viac klesnú, je to len chyba USA. 
 
Ku kritike sa pridal aj New York Times


The New York Times v sobotu zverejnil redakčný článok s názvom „Vzťah USA s Čínou nemusí byť taký napätý“. Článok nazval návštevu Pelosiovej na ostrove Taiwan ako „provokatívnu“ a poznamenal: „Je v záujme každého, aby dva najmocnejšie národy na Zemi našli spôsoby, ako zmierniť toto napätie.

 

Amnesty International si stojí za správou o Ukrajine
Organizácia Amnesty International (AI) sa v nedeľu ospravedlnila za "rozrušenie a hnev", ktoré vyvolala svojou nedávnou správou týkajúcou sa Ukrajiny. Tvrdila v nej, že ukrajinská armáda ohrozuje civilistov nasadením svojich vojakov v obývaných... Čítať ďalej
08 | 08 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

 

Nebezpečné a neohľaduplné kroky pre trocha publicity


Max Baucus, bývalý veľvyslanec USA v Číne, dňa 2. augusta pre Sky News povedal, že Pelosiová sa správala „neohľaduplne“ a „nebezpečne“, aby si návštevou Taiwanu „urobila trochu publicity“. 

V medzinárodnom meradle nielenže stále viac krajín vyjadrilo svoju podporu princípu jednej Číny, ale aj iné Pelosiovej vyčítali jej nezmyselnú cestu. Bývalý premiér Nového Zélandu John Key opísal návštevu americkej predsedníčky Nancy Pelosiovej na Taiwane ako „bezohľadnú, provokatívnu a nebezpečnú.“

„Podľa môjho názoru to bolo neuvážené, ak chcete byť láskaví. Bolo to provokatívne a v skutočnosti to bolo nebezpečné,“ uviedol Key v nedeľu v programe TVNZ.

"Všetci máme v tejto hre kožu a chceme, aby si Amerika a Čína rozumeli," povedala singapurská ministerka zahraničných vecí Vivian Balakrishnan na margo piatkového stretnutia ASEAN v Kambodži. "Toto je nebezpečný, nebezpečný okamih pre celý svet."

 

"Ďakujeme vám dúhoví bratia!" Hrozba vakcinácie je tu opäť
Doteraz platilo, že vírus opičích kiahní sa šíri najmä medzi homosexuálne a bisexuálne orientovanými mužmi. Odborníci však tvrdia, že v dôsledku nedostatku vakcín sa môžu veľmi ľahko rozšíriť aj do celej populácie. Viac vie agentúra Reuters. Kto... Čítať ďalej
08 | 08 | 2022 | Eka Balaskova

 

Osobný záujem nadradený nad národným záujmom


Čínski experti sa domnievajú, že hlasy niektorých amerických médií a medzinárodného sveta sú pozoruhodné. "Dokonca aj v očiach zvyčajne nepriateľských médií v USA sa ukázalo, že Pelosiina návšteva je aktom, ktorý robí jej osobný záujem nadradený nad národným záujmom, a je to ,samozrejme, rozhodnutie, ktoré dostalo USA do ťažko skúšanej situácie," povedal Zhang Tengjun. Informoval o tom v nedeľu pre Global Times zástupca riaditeľa oddelenia ázijsko-pacifických štúdií Čínskeho inštitútu medzinárodných štúdií.



Čínske protiopatrenia


Čína v piatok oznámila osem protiopatrení v reakcii na návštevu Pelosiovej na ostrove Taiwan, vrátane zrušenia rozhovorov medzi Čínou a USA, rozhovorov o koordinácii obrannej politiky, konzultačného mechanizmu pre vojenskú námornú bezpečnosť a pozastavenia spolupráce v oblasti repatriácie nelegálneho prisťahovalectva, kontroly drog a klimatických zmien.

Lü Xiang, výskumník z Čínskej akadémie sociálnych vied, v nedeľu povedal, že v USA je zvyčajným trikom vystupovať ako „obete“, keďže „USA vedia, že celú vec zbabrali, a teraz sa správajú ako obeť, ktorá obviňuje Čínu."

 

Smutná správa. Zomrel kardinál Jozef Tomko
Vo veku 98 rokov zomrel v pondelok v Ríme kardinál Jozef Tomko. TASR o tom informovala Tlačová kancelária Konferencie biskupov Slovenska (TK KBS). "S bolesťou v srdci a zároveň s nádejou na vzkriesenie oznamujeme, že dnes 8. augusta 2022 v skorých... Čítať ďalej
08 | 08 | 2022 | Ivan Mihale/tasr


Takéto protiopatrenia podľa Lü dávajú USA „obdobie na ochladenie“, aby sa zamysleli nad tým, prečo Washington posunul bilaterálne vzťahy tam, kde práve teraz sú. 

 

"Kedysi sme často komunikovali v rôznych oblastiach, ako je kontrola drog a zmena klímy. Ale namiesto spolupráce s Čínou USA uvalili sankcie na Čínu v energetických oblastiach. Namiesto toho všetky tieto rokovania skončia s malým pokrokom... Teraz je čas opustiť USA, aby sa zamysleli,“ povedal Lü. 

Zhang tiež povedal, že odkedy Biden nastúpil do úradu, podnecoval napätie v Taiwanskom prielive predajom zbraní a tiež podpisoval účty, ktoré sa snažili pomôcť taiwanským separatistom získať štatút pozorovateľa WHA.

 

Roberta Fica napadol poslanec! Posiela mu horúci odkaz
Duo slovenských poslancov Miroslav Žiak (SaS) a Juraj Šeliga (Za ľudí) sa pred pár dňami vybralo na Taiwan. Prvý menovaný z miesta odosiela horúci odkaz politikovi, ktorý je podľa jeho slov politická hyena. "VIETE KTO JE POLITICKÁ... Čítať ďalej
08 | 08 | 2022 | Ivan Mihale


Lopta na americkom dvorci


Čínski experti sa domnievajú, že zastavenie výmenných mechanizmov sa tak skoro neobnoví a lopta je teraz na  strane USA a USA musia ukázať úprimnosť pri napravení svojich previnení, prejaviť rešpekt voči Číne v jej kľúčových záujmoch a vytvoriť podmienky pre obojstrannú komunikáciu.

Pelosiovej provokatívna návšteva však už vyvolala reťazovú reakciu, povedal Zhang s odvolaním sa na to, že litovská delegácia na čele s námestníčkou ministerky dopravy a komunikácií Agne Vaiciukeviciuteovou už v nedeľu pricestovala na Taiwan a podľa správ britský výbor pre zahraničné veci Dolnej snemovne tiež plánuje návštevu ostrova neskôr v tomto roku. 

"Pelosiho návšteva odštartovala naozaj zlý začiatok," povedal Zhang. Poznamenal, že to povzbudilo ostatné krajiny, aby povýšili svoje výmeny názorov s ostrovom Taiwan na novú úroveň, čo vrhá zlý vplyv a určite vyvolá tvrdý čínsky odpor. 

Chceš si sťažovať? Tak plať!
Novela zákona o zdravotných poisťovniach prináša niekoľko zmien. Jej návrh hovorí aj o zavedení poplatku 66 eur, ktorý pacient zaplatí pri podaní na Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS). Aký má poplatok význam? „Ide skôr o... Čítať ďalej
08 | 08 | 2022 | Eka Balaskova

 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik