Socialisti: Odmietame zneužívanie témy ľudských práv na účely politického boja
07 | 08 | 2022 I Eka Balašková

Vyhlásenie k správe ľudskoprávnej organizácie Amnesty International (AI) vydali Socialisti. Správa obsahuje okrem iného aj zistenia, že ukrajinská armáda ohrozuje ukrajinské obyvateľstvo. Vyhlásenie zverejnil predseda Socialistov, Artur Bekmatov.

Vyhlásenie preberáme v pôvodnom znení.

VYHLÁSENIE SOCIALISTI.SK

Ľudskoprávna organizácia Amnesty International (AI) pred pár dňami publikovala tlačovú správu obsahujúcu zistenia, že ukrajinská armáda ohrozuje civilné obyvateľstvo ich vojnou zmietanej krajiny umiestňovaním vojenských základní do obytných zón neraz vzdialených niekoľko kilometrov od bojovej línie nevyhýbajúc sa školám či nemocniciam. Správa vychádza z vyšetrovania výskumného tímu AI dokumentujúceho situáciu priamo na Ukrajine.

AMNESTY SOTVA PATRÍ K PRORUSKÝM ORGANIZÁCIÁM

Na medzinárodnej verzii webovej stránky AI sa dá od 24. 2. nájsť okolo 40 textov ostro kritizujúcich vojenskú inváziu Ruske federácie, nehumánne taktiky ruskej armády a nedemokratické stíhanie opozície a tlače v Rusku. Okrem tu spomínanej správy, ktorá v sebe zahrňuje jasné stanovisko, že Rusko ľudské práva porušuje bez ohľadu na to, či ukrajinská armáda danú taktiku využíva, publikovala AI od začiatku vojny len jeden text kritizujúci Ukrajinu a to za porušovanie práv vojnových zajatcov na ochranu pred pozornosťou verejnosti v súlade so Ženevským dohovorom.

Richard Sulík: Pre kauzy Dzurindu a Mikloša tu už nie je priestor!
Uplynulý týždeň našou politickou scénou hýbala nie len téma vládnej krízy, ale aj zrod novej strany, či akýsi "reštart" straníckej politiky dua Mikloš-Dzurinda. Pluska sa preto zaujímala aj o názor Richarda Sulíka, veď na kandidátke jeho strany sa... Čítať ďalej
07 | 08 | 2022 | Eka Balaskova

SLUŠNE SLOVENSKO AŽ TAK SLUŠNÉ NIE JE

Napriek tomu sa na účet ľudskoprávnej organizácie zastúpenej aj na Slovensku znieslo obrovské množstvo obvinení zo šírenia proruskej propagandy a dokonca i tvrdení, že Amnesty je priamo sponzorovaná Kremľom, sprevádzaných vulgárnymi slovnými útokmi či dokonca vyhrážkami smrťou. Je asi samozrejmé, že tieto agresívne reakcie prichádzajú takmer výlučne z časti našej spoločnosti, ktorá za základ svojich hodnôt sama pokladá slušnosť a dávanie prednosti faktom a nuansám pred neoverenými emócie vyvolávajúcimi tvrdeniami a jednoduchými skratkovými riešeniami.

SÚHLASÍME SO ZÁSADOVOSŤOU

Vyjadrujeme solidaritu so snahami AI dokumentovať porušovania ľudských práv aj v krajinách, ktoré sú prezentované ako krajiny predstavujúce rozprávkové, nikdy nechybujúce dobro a nie len v krajinách “nepriateľského” geopolitického bloku. Keď kritizovať, tak konzistentne. Odmietame zneužívanie témy ľudských práv na účely politického boja.

Farkašovský: Nové vedenie RTVS si pokazilo štart
Nestrannosť, nezávislosť, objektivita a vyváženosť. To sú piliere, na ktorých stojí napríklad aj svetová jednotka vo verejnoprávnosti, BBC. A občan očakáva, že práve na nich postaví fungovanie RTVS aj jej nový riaditeľ Ľuboš Machaj, ktorý dôverne... Čítať ďalej
06 | 08 | 2022 | Eka Balaskova

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik