200 eur na dieťa? Bludisko z Matovičovej hlavy vysvetlil Jozef Mihál
06 | 08 | 2022 I Gabriela Fedičová

"Sľúbili sme 200 € na dieťa. Splnili sme," hlásajú reklamné tabule so značkou OĽaNO a fotografiou Igora Matoviča na celom Slovensku. Nikomu z rodičov ale reálne 200 eur na dieťa na účte nepristálo. Bludisko z hlavy Igora Matoviča sa pokúsil na sociálnej sieti vysvetliť slovenský matematik-analytik, Jozef Mihál. Ako to teda je a kto tých sľúbených 200 eur na dieťa naozaj dostane?

"V prvom rade, sumu 200 € môžu dostať rodičia na svoje dieťa najskôr až v januári 2023 - a to len vtedy, ak medzitým Ústavný súd "nestopne" príslušné ustanovenia zákona č. 232/2022 Z. z. o financovaní voľného času dieťaťa," píše na sociálnej sieti Mihál.

Suma 200 € sa skladá z troch častí

100 € je daňový bonus na dieťa

40 € je prídavok na dieťa

60 € je príspevok na úhradu voľnočasových aktivít

Kto dotane 100 eur na dieťa

100 € je daňový bonus. Dostanete ho len na dieťa vo veku do 15 rokov - ak má vaše dieťa 15 rokov a viac, dostanete len 50 €.

Plnú sumu 100 € pritom dostane len rodič, ktorý má ako zamestnanec s jedným dieťaťom hrubú mzdu nad 578 eur, pri dvoch deťoch nad 856 eur, pri troch deťoch nad 1019 eur atď.

Rodič, ktorý je SZČO, by mal mesačne fakturovať vyše 2500 eur, inak mu môže byť daňový bonus krátený.

Miroslav Kollár: Verejné financie sú v rozklade, Matovič sa hrá s sms-kami
"Matovič sa má venovať rozkladu verejných financií, nie hrám s sms-kami," myslí si Miroslav Kollár, nezaradený poslanec NR SR, primátor mesta Hlohovec. Miroslav Kollár je presvedčený, že o charaktere Matoviča nič lepšie, ako jeho správanie... Čítať ďalej
06 | 08 | 2022 | Gabriela Fedičová

Kto dostane ďalších 40 eur na dieťa

40 € je prídavok na dieťa. Ten dostanú všetci rodičia, bez ohľadu na to, či pracujú alebo či sú v vlastnej vini nezamestnaní. Skrátka týchto 40 € určite dostanú všetci.

Kto dostane ďalších 60 eur na dieťa

60 € je príspevok na úhradu voľnočasových aktivít. Dostanete ho, ak vaše dieťa má vek 5 až 18 rokov - a bude chodiť "na krúžky" v oblasti vzdelávania, športu alebo kultúry. Aké presne aktivity to budú a aké budú presné pravidlá, určia vyhláškami ministerstvá školstva a kultúry v spolupráci s ministerstvom financií.

Zjednodušene možno povedať, že ak vaše dieťa bude chodiť do futbalového klubu a budete klubu platiť 35 € mesačne, štát vám preplatí týchto 35 € a ďalších 25 € vám "prepadne".

Tieto peniaze nedostanete v hotovosti ale štát ich pošle poskytovateľovi voľnočasovej aktivity, napríklad futbalovému klubu.

Anna Belousovová: Nezakrývajte niekoho hlúposť bojom za rovnoprávnosť!
"Milé rovnoprávne dámy, bojovníčky za rovnoprávnosť žien, nesnažte sa nám tlačiť kaleráby do hláv a hlúposť niekoho nezakrývajte bojom za rovnoprávnosť. Zelenskú predsa nekritizovali za to, že sedí s kolenami naširoko od seba, ale kvôli tomu, že v... Čítať ďalej
06 | 08 | 2022 | Eka Balaskova

Kedy dostanete sumu plných 200 eur

Sumu plných 200 € teda "dostanete" vtedy, ak:

- vaše dieťa je vo veku 5 - 15 rokov

- ste zamestnanec a máte hrubú mzdu určite vyššiu ako minimálna - čím viac detí máte, tým viac by ste mali zarábať

- vaše dieťa chodí "na krúžky" za ktoré platíte mesačne 60 a viac €

Pelosiová takmer rozpútala vojnu medzi Čínou a Taiwanom, teraz dráždi obe Kórey
"Severná Kórea protestovala proti sobotňajšej návšteve americkej hovorkyne Nancy Pelosiovej na hranici medzi oboma Kóreami, pričom oficiálne uviedla, že ide o: "...najväčšiu ranu pre medzinárodný mier a bezpečnosť," informuje portál... Čítať ďalej
06 | 08 | 2022 | Gabriela Fedičová