Všetko vraj niečo stojí! Vyženie Volvo zemiaky zo Slovenska?
03 | 08 | 2022 I Eka Balašková

Každá investícia so sebou prináša aj niečo, čoho je nutné sa vzdať. Slovensko sa teší príchodu ďalšieho investora, tentokrát na skutočne zanedbávaný východ. Je však výber konkrétnej lokality ideálny? Denník Pravda pripomína, že Slovensko, okrem 400 hektárov najúrodnejšej pôdy, príde aj o poľnohospodársku skúšobnú stanicu v Haniske.

Čo sa tu skúša

Pôdohospodári tu testovali vhodnosť pestovania plodín, hlavne zemiakov. Je to jedna zo 14 staníc Ústredného kontrolného a skúšobného ústavu poľnohospodárskeho (ÚKSUP). Jej činnosť podľa denníka Pravda spočíva certifikácii zemiakového sadiva, ale aj ostatných plodín. Tunajšie laboratóriá boli zmodernizované aj s podporou eurofondov.

Potrebujeme certifikovanú sadbu?

Preložené do reči bežného človeka, certifikovaná sadzba znamená, že pestovateľ si na sadbu nekúpi "mačku vo vreci", ale odrodu (v danom prípade zemiakov), ktorá je pre jeho oblasť najvhodnejšia. Na Orave teda nekúpi odrodu, ktorej sa lepšie darí v pôde v okolí trebárs Dudiniec. Pestovanie zemiakov na Slovensku je dovozom lacnejších odrôd dosť oslabené. To, že Ministerstvo pôdohospodárstva príde o skúšobnú stanicu v Haniske, môže úplne ohroziť pestovanie zemiakov na Slovensku.

Belousovová: Kedysi bola diktatúra proletariátu. Čo tu máme dnes?
Anna Belousovová nikdy nebola z tých, čo by si v hodnotení politickej situácie dávali servítku pred ústa. Dnes si viac, ako kedykoľvek pred tým uvedomuje, že sa vystavuje možnosti perzekúcií, no ako na sociálnej sieti sama píše: "V tejto dobe mi... Čítať ďalej
03 | 08 | 2022 | Eka Balašková

Vymizne tradičná slovenská plodina?

„Tohto roku pestujeme sadivové zemiaky na výmere 322 hektárov. Je tu však priestor pestovať ich až na 800 hektároch pôdy, no k tomu potrebujeme aj funkčnú skúšobnú stanicu. Máme pocit, že slovenské poľnohospodárstvo sa opäť dostalo na okraj záujmu,“ reaguje na aktuálny stav predseda Zemiakarského a zeleninárskeho zväzu SR Jozef Šumichrast.

Potravinová sebestačnosť ako politická téma

Zvlášť v ostatných rokoch aj tí, čo sa bavili na dopestovávaní ananásov na Slovensku prichádzajú na to, že potravinová sebestačnosť krajiny, nie je mýtus. A tak niektorí naskočili na vlnu, ktorá hlása, že Slovák tiež nesmie byť hladný. Myslia to však vážne? Ak áno, je nutné vrátiť sa k zemiakom, ktorým sa tradične hovorí "slovenský chlieb". "Nemôžeme si dovoliť, aby príchodom ďalšej automobilky ešte viac klesla domáca produkcia zemiakov. Testovaciu stanicu môže štát premiestniť aj do inej lokality,“ myslí si Šumichrast:  „Žiadame štát, aby situáciu riešil už teraz a nie až keď bude pre našich pestovateľov a v konečnom dôsledku aj pre slovenského spotrebiteľa neskoro.“ 

Žiaľ, čaká nás ďalšia šialená špirála zdražovania, priplatíme tisíce!
Na jar vláda oznámila, že s výrobcami elektriny podpísala akési memorandum o zastropovaní cien elektriny a Slovensko si zdanlivo vydýchlo. Zdá sa však, že ako kritici vlády v tom čase avizovali, toto memorandum stačiť nebude. Úrad na reguláciu... Čítať ďalej
03 | 08 | 2022 | Eka Balašková

Uvedomuje si to aj minister Vlčan

"Ministerstvo pôdohospodárstva SR si uvedomuje dôležitosť skúšobnej stanice ÚKSÚP-u v katastroch obcí Haniska a Valaliky, preto aj minister Samuel Vlčan trval na tom, že musí byť presťahovaná na iné vhodné miesto,“ reagovalo ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka v denníku Pravda. S presunom je však "na ťahu" Sulíkovo ministerstvo. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu.

Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik