Žiaľ, čaká nás ďalšia šialená špirála zdražovania, priplatíme tisíce!
03 | 08 | 2022 I Eka Balašková

Na jar vláda oznámila, že s výrobcami elektriny podpísala akési memorandum o zastropovaní cien elektriny a Slovensko si zdanlivo vydýchlo. Zdá sa však, že ako kritici vlády v tom čase avizovali, toto memorandum stačiť nebude. Úrad na reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) totiž varuje, že ak vláda nezakročí, slovenské domácnosti si budú musieť v budúcom roku za elektrinu priplatiť viac, ako tisíc eur, varuje portál TVnoviny.

Proces z memoranda treba aj dokončiť

"Memorandum malo byť o tom, že elektrárne dodajú lacnú elektrinu dodávateľom, ktorí ju distribuujú zákazníkom. Chýba však súhra medzi ÚRSO a ministerstvom," hovorí pre portál TVnoviny analytik Jozef Badida. A tak môžu ročné náklady na elektrinu pre jednu domácnosť stúpnuť minimálne o 1450 eur. 

Kúrite a ohrievate vodu elektrinou? Aj takéto náklady môžete čakať. / Zdroj: ÚRSO

Ako horúci zemiak

„V súčasnosti Ministerstvo financií SR nie je účastné predmetných rokovaní k zmluve. Ministerstvu financií nie sú známe dôvody, prečo je vynechávané z rokovaní a ani z nich nemá bližšie informácie,“ uviedla pre TVnoviny hovorkyňa ministerstva financií Michaela Lovásová. Ministerstvo hospodárstva podľa ich tvrdenia nedávno podpísalo so Slovenskými elektrárňami dohodu. Tá by mala premietnuť podmienky memoranda do praxe a to podľa nich postačuje. 

Čaká nás návrat Mikloša a Dzurindu, alebo ide o spomienkový optimizmus?
Slovenská spoločnosť sa takmer pravidelne vracia k myšlienke, že by sa Mikuláš Dzurinda a Ivan Mikloš mohli vrátiť na domácu politickú scénu. Je to reálne? Možnosti analyzuje denník SME. Kto to je?!? Mikuláš Dzurinda je ten, komu sa pripisuje... Čítať ďalej
03 | 08 | 2022 | Eka Balašková

34 dodávateľov

Im rezort hospodárstva prisľúbil, že lacnejšiu elektrinu im dodá priamo štát, vďaka čomu nemusia nakupovať elektrinu na trhu pre domácnosti za extrémne ceny. Vláda čaká na vyjadrenie Európskej komisie, no zvažuje aj motiváciu pre obzvlášť šetrných spotrebiteľov... 

 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu.

Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik