Zachráni nás drevo z národných parkov?
02 | 08 | 2022 I Eka Balašková

Hoci kompetentní nás presviedčajú, že najbližšiu zimu "prežijeme" bez problémov, Slováci nenechávajú nič na náhodu - zásobujú sa drevom. Jeho cena stúpla závratne a je ho nedostatok. Minister životného prostredia Ján Budaj (OĽaNO) situáciu rieši aj s kolegom Vlčanom (OĽaNO), informuje Pluska.

Príde konečne zákaz?

Hoci zákazy vo všeobecnosti populárne nie sú, tento by rozhodne pomohol Slovákom. Minister Budaj totiž navrhol ministrovi Vlčanovi, aby pristúpil k zákazu vývozu slovenského dreva do zahraničia. Pod ministerstvo pôdohospodárstva totiž patria aj Lesy Slovenskej republiky a štatistiky hovoria, že napríklad v roku 2020 sa zo Slovenska vyviezlo 2,3 miliónov metrov kubických dreva, čo predstavovalo cca štvrtinu celkovej ťažby. rezort pôdohospodárstva však ubezpečuje, že zo Slovenska sa žiadne palivové drevo nevyváža.

Kritická situácia

„Momentálne evidujeme na celom Slovensku enormný záujem o palivové drevo. Na expedičných skladoch sú poradovníky, ktoré sú na niektorých skladoch už do konca roka naplnené,” povedala pre Plus 1deň hovorkyňa štátneho podniku Lesy SR, Marína Debnárová. „Lesy SR aktuálne žiadne zásoby palivového dreva nemajú, to, čo sa priebežne vyrobí, sa okamžite predá." Palivové drevo však podľa nej tvorí len malú časť produkcie Lesov SR. Je to len vedľajší produkt výroby iných produktov.

"Bylinožravý" medveď opäť útočil!
Čoraz častejšie prípady stretnutia a napadnutia človeka medveďom v poslednom čase vyhrotili názorový stret ochrancov prírody s poľovníkmi a ministerstva životného prostredia so štátnymi lesmi. Minister Budaj dokonca označil našu najväčšiu šelmu za... Čítať ďalej
02 | 08 | 2022 | Ivan Mihale

Ako to bude vyzerať v praxi?

Ceny palivového dreva od januára stúpli viac, ako o sto percent a kým nebude energetická kríza ukončená, ešte budú určite stúpať. Budajovo ministerstvo životného prostredia (MŽP) preto navrhuje, aby sa drevo z národných parkov mohlo využívať na tento účel. Riaditelia národných parkov majú za úlohu čo najviac využiť doterajšiu logistiku predaja. „Starostovia a obyvatelia budú informovaní zo strany jednotlivých správ národných parkov, že národné parky majú ako prioritu práve zásobovanie palivovým drevom,“ informuje MŽP.

Národné parky sú pripravené

Riaditeľ TANAP-u Pavol Majko pre Plus 1deň začiatok predaja v týchto dňoch potvrdil.  „Od 1. augusta sme pripravení uvoľniť samovýrobu. Je to príprava palivového dreva v podhorských dedinách tak, ako to bolo zaužívané v minulosti. Ľudia si môžu požiadať v ochrannom obvode o palivové drevo. Zaplatíte za drevo, ale ťažobnú činnosť si zabezpečujete sami, za nami nastavených podmienok,“ vysvetľuje Majko a ubezpečil, že na tento účel sú vyhradené samostatné plochy.

Lesy v ohrození nie sú

Pluska informuje aj o stanovisku Vlčanovho predchodcu, Jána Mičovského. „Ak sa dodržia všetky postupy, aj zákonné aj lesnícke, a pokiaľ sme poriadni hospodári, nebudeme rúbať kvalitné drevo a nebudeme prerubovať určité množstvo dreva na to, aby sme mali palivo. V lese máme tri percentá paliva, čiže my z toho lesa nemôžeme zrazu dodať 10 percent, to je vykrádanie,“ upozornil bývalý minister.

Ján Budaj nazval lesníkov bezohľadnými rúbačmi lesov. Konflikt medzi lesníkmi a ministrom sa hrotí
„Bezohľadní rúbači lesov, nenažratí obchodníci s drevom, biomasakristi,“ napísal minister životného prostredia Ján Budaj v úvode príspevku na sociálnej sieti. Lesníci vedia, že ich Budaj nenávidí a ozvali sa. „Teraz, kedy na Slovensku vysychajú... Čítať ďalej
01 | 08 | 2022 | Gabriela Fedičová

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu.

Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik