Ján Budaj nazval lesníkov bezohľadnými rúbačmi lesov. Konflikt medzi lesníkmi a ministrom sa hrotí
01 | 08 | 2022 I Gabriela Fedičová

„Bezohľadní rúbači lesov, nenažratí obchodníci s drevom, biomasakristi,“ napísal minister životného prostredia Ján Budaj v úvode príspevku na sociálnej sieti. Lesníci vedia, že ich Budaj nenávidí a ozvali sa.

„Teraz, kedy na Slovensku vysychajú rieky a mizne voda zo studní je čas vysvetliť verejnosti, že aké sú dôsledky nadmerných, takmer dvojnásobných ročných ťažieb dreva. Ale aj to bolo vraj málo pílenia a rúbania? Tak sa postavte pred verejnosť a vysvetlite, prečo máme suché studne, prázdne korytá riek, zničujúcu páľavu na vyrúbaných stráňach,“ vyzýva minister Budaj.

„Verejnosť by si mala po tejto sérii horúčav zapamätať, že Slovensko nemá na svoje územie - až na Dunaj - žiadne významné prítoky vody. Ak sa nemá zmeniť na vyprahnutú pustinu, zachráni ho iba les. Slovensko sa totiž môže na drvivej väčšine svojho územia spoliehať len na zadržanie zrážkovej vody. Z tej a len z tej sa plnia naše pramene, potoky, aj studne. Sme totiž štátom na úbočí karpatského oblúka, z ktorého hôr voda - ako ju nezachytí les - rýchlo odteká preč, do nížiny a mora,“ vysvetľuje Budaj.

Budaj bráni ochranárov

„Dva uplynulé roky sme preto museli zvádzať boj proti akémukoľvek zvýšeniu ochrany prirodzených lesov. Ochrancov lesa napádali na internete, v médiách, v parlamente, aj fyzicky. Nepriatelia prirodzeného lesa bojovali všetkými, aj nečestnými prostriedkami - biznis s drevom im bol nadovšetko. Vedecké argumenty vysmievali, štvali na nás dedinčanov, falšovali pravdu,“ tvrdí Budaj.

Lesníci odmietajú Budajove obvinenia, minister podľa nich nenávidí lesníkov
Minister životného prostredia Ján Budaj (OĽANO) prispieva k nerešpektovaniu lesníckej odbornosti, nepochopeniu lesníckej práce a neznášanlivosti voči vlastníkom a obhospodarovateľom lesov. Uviedla to Slovenská lesnícka komora (SLsK). Odmieta... Čítať ďalej
31 | 07 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

Bezzásahový les je podľa Budaja riešenie

Teraz by sa mali všetci tí zúriví odporcovia bezzásahových lesov postaviť pred verejnosť, a najmä pred tých oklamaných vidiečanov, ktorým vysychajú studne! Bezzásahový les nechceli zachovať ani len na časti národných parkov… a vojna o les neskončila: drevožrúti v boji proti bezzásahovým lesom ešte stále pokračujú.

Môžu za sucho naozaj lesníci?

Nenásytní rúbači lesov, chamtiví obchodníci s drevom, biomasakristi… už viete čo budete robiť, keď na poliach dezertizovaného Slovenska už nebude nič rásť? Keď ostanú suché aj pramene riek, aj studne a čo živé, to pokape? Viem, vy máte bohatstvo, ľahko odídete žiť inde. Ale ak sa ničenie nášho zeleného bohatstva nezastaví, po vás tu ostane doslova púšť. Nenechajme si zničiť krajinu!“ Vyzval Budaj.

Hlavný denník cenzúru zvládol a po štyroch mesiacoch pauzy je späť!
„Cenzúra je dieťaťom strachu a otcom nevedomosti.“ — Laurie Halse Anderson 1961 Hlavný denník cenzúru zvládol a po štyroch mesiacoch pauzy je späť! Ďakujeme našim čitateľom, že ste boli s nami, za vašu podporu, za vašu priazeň aj v dobe, keď sme... Čítať ďalej
31 | 07 | 2022 | Gabriela Fedičová

Lesníci vedia, že ich Budaj nenávidí

Budaj na sociálnej sieti vyzval "rúbačov lesov, obchodníkov s drevom a biomasakristov", aby v čase vysychania riek vysvetlili verejnosti dôsledky nadmerných ťažieb dreva. SLsK vníma vyjadrenie ako dôkaz toho, že minister nenávidí lesníkov.

Návštevníci lesov podľa komory vidia, že v dôsledku dlhotrvajúceho sucha a deficitu zrážok vysychajú riečky a potoky aj na miestach, kde sú lesné porasty nedotknuté a lesníci do nich roky nijakým spôsobom nezasahujú.

Koaliční poslanci sa môžu červenať! Matovičova sestra opäť raz trafila do čierneho
Zuzana Belicova, sestra ministra financií Igora Matoviča patrí dlhodobo k najväčším kritikom terajšej vládnej koalície. Na svojom profile na sociálnej sieti to rozbalila vo veľkom štýle. Poslanci vládnej koálicie sa môžu červenať! "To sa vážne v... Čítať ďalej
31 | 07 | 2022 | Ivan Mihale

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik