Začal sa boj o Afriku? Keď ide Sergej Lavrov do Afriky, tak pôjde aj Antony Blinken
30 | 07 | 2022 I Gabriela Fedičová/TASR

Šéf americkej diplomacie Antony Blinken v auguste navštívi Juhoafrickú republiku, Konžskú demokratickú republiku a Rwandu, oznámilo v piatok americké ministerstvo zahraničných vecí. Podľa agentúry AFP sa bude snažiť vyvážiť diplomatickú ofenzívu svojho ruského náprotivka Sergeja Lavrova, ktorý je v súčasnosti na africkom turné, informuje TASR.
 

Americká veľvyslankyňa pri OSN Linda Thomasová-Greenfieldová pôjde v auguste do Ghany a Ugandy. Šéfka americkej vládnej agentúry pre medzinárodný rozvoj Samantha Powerová zas nedávno navštívila Keňu a Somálsko.
 

Blinken chce, aby sa Afrika nespájala s Ruskom

Blinken chce podľa vyhlásenia svojho úradu vyslať signál, že "africké krajiny sú geostrategickými hráčmi a kľúčovými partnermi v najpálčivejších otázkach dneška – od podpory otvoreného a stabilného medzinárodného systému až po klimatickú zmenu, potravinovú bezpečnosť, globálne pandémie a tiež technologickú a ekonomickú budúcnosť".

JAR, ktorá je jedným z lídrov rozvojového sveta a partnerom Ruska v zoskupení BRICS, zaujíma neutrálny postoj voči rusko-ukrajinskej vojne. V Rwande sa bude Blinken prihovárať za prepustenie Paula Rusesabaginu, ktorému sa pripisujú zásluhy za záchranu stoviek životov počas rwandskej genocídy v roku 1994 a podľa ktorého natočili film Hotel Rwanda.

Agentúra AP sumarizuje, že Lavrov v týchto dňoch navštívil Egypt, Kongo, Ugandu a Etiópiu. Počas rokovaní obviňoval Spojené štáty a európske krajiny z globálneho rastu cien potravín, ktorý podľa neho súvisí s "bezohľadnou" zelenou politikou a hromadením potravín na Západe počas pandémie ochorenia COVID-19.

Ivan Korčok prestáva rozumieť Budapešti, čo presne povedal Viktor Orbán o Slovenskej republike?
Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok odmieta tvrdenia Budapešti, že v otázke rusko-ukrajinskej vojny sa Česká republika a Slovenská republika chcú zapáčiť Európskej únii. Zároveň tvrdí, že robia to, o čom sú... Čítať ďalej
29 | 07 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

V Afrike bol aj Emmanuel Macron, ide o začiatok novej studenej vojny?

Niekoľko afrických krajín tento týždeň navštívil aj francúzsky prezident Emmanuel Macron. Tamojších predstaviteľov nabádal, aby sa nespájali s Ruskom.

"Je to akoby nová studená vojna v Afrike, v ktorej sa súperiace strany snažia získať si vplyv," povedal pre AP juhoafrický politológ William Gumede.

Agentúra pripomína, že vplyv Ruska na kontinente bolo vidno už pri marcovom hlasovaní vo Valnom zhromaždení OSN o rezolúcii odsudzujúcej ruskú inváziu na Ukrajinu. Za rezolúciu síce hlasovalo 28 afrických krajín, ale až 25 sa zdržalo alebo sa rozhodlo nehlasovať.

Kremeľ vyjadril solidaritu s postojom Číny voči Taiwanu
Kremeľ vyjadril v piatok "solidaritu" s postojom Číny voči Taiwanu po tom, čo čínsky prezident Si Ťin-pching varoval Spojené štáty, aby sa v prípade tohto ostrova "nezahrávali s ohňom". TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP. "Určite... Čítať ďalej
29 | 07 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR