Veronika Remišová chce bojovať proti hoaxom. Vyčlenila 200 tisíc Eur. Ľudia jej dali v komentároch nápad doslova vyžrať
30 | 07 | 2022 I Gabriela Fedičová

„Denno-denne sme vystavení dezinformáciám, hoaxom a klamstvám nepriateľskej propagandy, ktorých cieľom je manipulovať verejnú mienku a vnášať do spoločnosti chaos,“ myslí si Veronika Remišová (Za ľudí), ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie a rozhodla sa zabojovať. Vyčlenila 200 tisíc eur, ktoré jej majú pomôcť napríklad aj v rozvoji kvalitnej žurnalistiky. Čo považuje za kvalitnú žurnalistiku nešpecifikovala. Ľudia jej dali v komentároch nápad doslova vyžrať.

Remišová tvrdí, že o tom, aké je to nebezpečné, sme sa presvedčili počas pandémie a presviedčame sa o tom tiež v čase ruskej vojenskej agresie proti Ukrajine.

„Aby sme mohli proti klamstvám bojovať, musíme ich vedieť odhaliť a rozumieť zámerom tých, ktorí ich vymýšľajú a šíria,“ vysvetľuje v príspevku na sociálnej sieti.

„Preto podporujeme užitočné iniciatívy a projekty, ktoré pomáhajú ľuďom orientovať sa v záplave dezinformácií a účelových manipulácií v online priestore. Na boj proti dezinformáciám a hoaxom sme vyhlásili už druhú výzvu, a to vo výške 200 000 eur. Podporíme projekty pre školy, žiakov i učiteľov, ale aj rozvoj kvalitnej žurnalistiky,“ dodala v závere príspevku.

Dag Daniš: Za „fašistu,“ či „toxického“ dnes označia kohokoľvek, kto nepokľakol na dúhovom Pride
Dag Daniš si myslí, že za „fašistu,“ či „toxického“ dnes označia kohokoľvek, kto nepokľakol na dúhovom Pride. Je presvedčený, že dnes sú podstatné kampane a účinné sú podľa neho aj tie manipulatívne. „Keď sa Sulíkovi, prezidentke a médiám... Čítať ďalej
29 | 07 | 2022 | Gabriela Fedičová

Čo je kvalitná žurnalistika a kto bude posudzovať, čo je dezinformácia a čo pravda z príspevku ministerky Remišovej nie je jasné. Ľudia ale názor majú

„A kto bude mať posledné slovo, že čo je pravda a čo dezinformácia? Úrad pravdy?“ Pýtal sa v komentároch pán Matúš.

„Poprosím o jednoznačnú odpoveď na otázku: Aká inštitúcia bude rozhodovať o tom, čo je hoax a čo nie? Meno a vzdelanie ľudí, ktorí budú za to zodpovední. Na základe čoho to budú posudzovať?“ Pýtala sa osoba s nickom Iba Maťa.

„Tým dezinformáciám verí viac ľudí, ako tým pravdám. Asi to nebudú dezinformácie. Treba čítať, počúvať a pozerať pravdy aj z iných zdrojov,“ napísala v komentároch pani Božena.

Ján Baránek: Malý príspevok k veľkému hoaxu CO2
"Vymriete rovnako, ako dinosaury a mali by ste – ste príliš hlúpi pre prežitie," cituje politológ Ján Baránek v príspevku na sociálnej sieti slová Douglasa Vogta, ktorý zistil, že periodické globálne otepľovanie je spojené so slnečnou aktivitou,... Čítať ďalej
30 | 07 | 2022 | Gabriela Fedičová