Tri európske scenáre bez ruských energií. Jeden horší, ako druhý
10 | 03 | 2022 I Eka Balašková

Ľudia na Slovensku, ale aj v Európe, začali pociťovať ekonomické následky zatiaľ dva týždne trvajúceho vojenského konfliktu medzi Ruskom a Ukrajinou.

Ako informuje denník Pravda, na "priškrtenie" zdrojov sa chystá aj EÚ.

Čo to odštartovalo

Ohlásenie bojkotu na ruské palivá. Cena zemného plynu v pondelok dosiahla rekordných 345 eur za megawatthodinu. V regulovaných cenách platí slovenská domácnosť za megawatthodinu niečo cez 20 eur. Toto nás však dobehne a Európa preto musí hľadať cesty, ako nám všetkým zaistí bezpečné a dostupné dodávky energií. 

Reakcia Moskvy

Moskva reagovala: vicepremiér Alexander Novak podľa Pravdy v ruskej televízii vyhlásil, že federácia preruší dodávky plynu, ktorý do Nemecka a následne do zvyšku Európy prúdi plynovodom Nord Stream 1. 

Hlas-SD sa pridáva k stranám odsudzujúcim vojnu na Ukrajine
"HLAS-SD mal v otázke konfliktu od začiatku jasno." Hovorí Peter Pellegrini, predseda Hlasu na ich stránke. Hlas podporuje mierové iniciatívy európskych lídrov. Tie majú za cieľ zmierniť napätie medzi Kyjevom a Moskvou. Redakcia HD vám prináša... Čítať ďalej
09 | 03 | 2022 | Eka Balašková

Čo môže urobiť Európa

Obmedziť prevádzku priemyslu, v rámci Slovenska najmä Slovnaft a Duslo. Vieme prijať regulačné opatrenia a šetriť plyn všade tam, kde je to možné. Takže ak sme mali doteraz byty vykurované na povedzme 20 stupňov, celkom pokojne z toho môže byť napríklad aj 17. Z dlhodobého hľadiska, vyratúva Pravda, môžeme podporovať výstavbu OZE, vodík, biometán a podobné projekty, ktoré tiež umožnia ušetriť spotrebu plynu. No a napokon stavať LNG terminály a posilniť plynovú infraštruktúru tak, aby bolo možné vo veľkých objemoch prepravovať plyn aj v smere západ – východ

Tri scenáre

Vypracoval ich Brusel.  

- Žiadny ruský dovoz

Ani rekordne vysoké dovozy z iných krajín by nestačili na dostatočné naplnenie skladov pred budúcou zimou. Európa by potrebovala znížiť dopyt minimálne o 400 TWh (alebo 10 % – 15 % ročného dopytu).

- Obmedzený dovoz z Ruska

Plynovody Nord Stream 1 a Turkstream by fungovali (60 TWh/mesiac), zatiaľ čo tranzit cez Ukrajinu, Jamal a toky na Balkán sú zastavené. Gazprom by zarobil veľa peňazí na vysokých cenách a udržal by si kontrolu nad dodávkami plynu v EÚ, zatiaľ čo Európa by stále trpela veľmi nestálym trhom s plynom.

- Stabilný ruský dovoz

Ruský vývoz na trh EÚ sa veľmi podobá roku 2021, čo považujeme za približne rovnaké ako dlhodobé zmluvné záväzky Gazpromu. Bez energetických sankcií z oboch strán to bude pravdepodobne prevládajúci scenár. Umožnilo by to jednoduché dopĺňanie skladov a viedlo by to k nižším cenám.

Diagnostické centrum v Považskej Bystrici funguje naplno
investoval doň Trenčiansky samosprávny kraj a už mesiac po spustení výrazne skracuje čakacie doby na vyšetrenia. Ako informoval denník SME, centrum bude pomáhať ako nemocničným lekárom, tak aj ambulanciám všobecných či odborných lekárov v meste a... Čítať ďalej
08 | 03 | 2022 | Eka Balaskova

Názor belgického think-tanku

„Počas nasledujúcich 12 mesiacov sa dá urobiť len málo. Bez ruského plynu zostane medzera medzi dodávkami a „normálnym“ ročným dopytom. Na jeho zníženie sú možné len výnimočné opatrenia, také, ktoré by vyslali signál jednotného európskeho vzdoru a zastavili by miliardy eur, ktoré v súčasnosti prúdia zo západu na východ,” odkazuje Bruegel. 

Je preto treba vytvoriť pracovnú skupinu, ktorá bude koordinovať nákupy plynu, odstráni konkurenciu nákupcov na európskom trhu (tá vytvára tlak na ceny), alebo nakúpiť dostatok LNG. Pravda informuje, že praktickým nástrojom by mohla byť podľa bruselských analytikov aj finančná pomoc Európskej únie pre firmy v najzraniteľnej­ších krajinách EÚ, ktoré zasiahne zdražovanie plynu ako vstupnej suroviny.

Poznámka:

Článok pochádza z oficiálneho legálneho zdroja a nevyjadruje stanovisko redakcie HD.

Nájdete nás naďalej aj a najmä tu: https://t.me/hlavnydennik