Poľako a USA rokujú o použití stíhačiek na Ukrajine
09 | 03 | 2022 I Eka Balaskova

Pentagon zamietol utorkový návrh Poľska, aby presunul bojové lietadlá MiG-29 do Spojených štátov na dodanie Ukrajine.

Verejnosť o tom informovala CNN.

Pentagon neverí v úspech

Tlačový tajomník Pentagonu John Kirby vyhlásil, že Pentagon neverí udržateľnosti poľského návrhu. Podľa tohoto návrhu je poľská vláda pripravená presunúť všetky svoje stíhačky MIG29 na základňu Rammstein. Tá by ich mohla poskytnúť Ukrajine. „Nemá to vecné opodstatnenie,“ povedal podľa CNN Kirby. "Budeme pokračovať v konzultáciách s Poľskom a našimi ďalšími spojencami v NATO o tejto otázke a zložitých logistických výzvach, ktoré predstavuje, ale nemyslíme si, že poľský návrh je udržateľný."

Riskantný nápad

„Návrh, ako ho predložilo Poľsko, bol príliš riskantný,“ povedal Kirby, keďže USA a NATO sa snažia vyhnúť priamemu konfliktu medzi alianciou a Ruskom. „Perspektíva, že stíhačky NATO, ktoré odštartovali zo základne NATO do ukrajinského vzdušného priestoru vyvoláva v NATO obavy.“

Bidenova administratíva zaskočená

Poľský návrh „našiel“ Bidenovu administrativu úplne nepripravenú, konštatuje CNN. Ponuku totiž pred zverejnením s nikým neprediskutovali a nevedel o nej ani minister zahraničia A. Blinken, ktorý bol nedávno v Poľsku. Americkí predstavitelia neoficiálne síce zvažovali vyslanie lietadiel na Ukrajinu, no opakovane upozorňovali na zložité logistické problémy, ktoré to prináša. Do Poľska má v stredu večer priletieť na veľmi dôležitú návštěvu viceprezidentka Kamala Harrisová a táto překvapivá požadavky by jej návštěvu mohla skomplikovať.

Harrisová v Poľsku

Od jej návštevy sa podľa CNN očakávalo, problém stíhačiek v Poľsku prediskutuje. Biely dom predtým uviedol, že rokuje s poľskou vládou o pláne Poľska dodať Ukrajine svoje stíhačky zo sovietskej éry. Harrisovej odlet do Poľska je naplávoaný, no v rámci administratívy prebiehajú rozhovory o forme spolupráce s Poľskom, aby dospeli k prijateľnej dohode vo věci stíhačiek.

Petr Pithart: Vojna medzi Ruskom a Ukrajinou skončí tragickou remízou
Bývalý predseda vlády Českej republiky Petr Pithart sa vyjadruje otvorene v rozhovore pre Českú televíziu, že vojna na Ukrajine potrvá veľmi dlho. Ani víťaz, ani porazený. Ukrajina má veľkú územnú rozlohu, no ruské vojská zatiaľ okupujú len... Čítať ďalej
09 | 03 | 2022 | Emanuel Orban

Nulandová rokovania priznala

„Toto vyhlásenie poľskej vlády som dnes videla,“ povedala námestníčka ministra pre politické záležitosti Victoria Nulandová počas zasadnutia výboru Senátu pre zahraničné vzťahy. Poznamenala tiež, že USA a Poľsko o tejto možnosti už niekoľko dní diskutujú, na zasadnutie prišla priamo zo stretnutia, kde mala o tom počuť. "Takže si nemyslím, že to bol v skutočnosti prekvapivý krok Poliakov," povedala Nulandová poslancom.

Podporu žiada aj Zelenskyj

"Zároveň Poľsko žiada Spojené štáty, aby nám poskytli použité lietadlá so zodpovedajúcimi operačnými schopnosťami. Poľsko je pripravené okamžite stanoviť podmienky nákupu lietadiel," uvádza sa vo vyhlásení. Zelenskyj sa v sobotu online prihovoril americkým zákonodarcom. Požiadal o pomoc při presune stíhačiek zo sovietskej éry na Ukrajinu, kde by mohli byť použité na „pokus o kontrolu vzdušného priestoru nad Ruskom“.

Nie sú úplne proti

"V skutočnosti práve teraz rokujeme s Poľskom o našich možnostiach naplniť ich potreby, ak sa rozhodnú svoje bojové lietadlá poskytnúť Ukrajine,“ povedal Blinken v nedeľu. Poľský představitel pre CNN vyjadril nádej, že Harrisovej cesta bude pre USA vhodným momentom na oznam ďalších podrobností o presunoch lietadiel. Napriek nepravdepodobnosti takejto možnosti, ktorú naznačuje Pentagon.

Ostatné krajiny, ktoré rokujú s USA o účasti na podobných transferech rokujú „za zatvorenými dverami“ a bez konkrétnych očakávaní, uviedol pre CNN stredoeurópsky diplomat.

MDŽ - spolitizované ľudské práva
Medzinárodný deň žien, to nie je politik s úsmevom rozdávajúci karafiáty svojim voličkám. A nie je to ani podnapitý kolega, ktorému kolegyňa "musí" naliať, lebo veď jej gratuloval k MDŽ. Tento sviatok má ďaleko hlbší význam a hlbšiu históriu. 8.... Čítať ďalej
08 | 03 | 2022 | Eka Balaskova

Článok pochádza z oficiálneho legálneho zdroja a nevyjadruje stanovisko redakcie HD.

Nájdete nás naďalej aj a najmä tu: https://t.me/hlavnydennik