Sýrsky prezident: Ide o korekciu histórie
26 | 02 | 2022 I Ján Papuga

Sýrsky prezident Bašár Asad v piatok v telefonickom rozhovore s ruským prezidentom Vladimirom Putinom ocenil ruskú inváziu na Ukrajinu s tým, že ide o „korekciu histórie“. Informovala o tom agentúra AFP, ktorej vyjadrenie priniesol Trend.

Damask je verným spojencom Moskvy, ktorá zasiahla do sýrskej občianskej vojny v roku 2015 spustením leteckých úrokov na podporu jednotiek Asadovho režimu, pripomína AFP v časopise Trend.

https://www.hlavnydennik.sk/2022/02/26/rusko-a-ukrajina-su-vo-vojne-2

„Prezident Asad zdôraznil, že to, čo sa dnes deje, je korekciou histórie a obnovením rovnováhy v globálnom poriadku po páde Sovietskeho zväzu,“ uvádza sa vo vyhlásení kancelárie sýrskeho prezidenta. „Sýria stojí pri Ruskej federácii na základe svojho presvedčenia, že jej pozícia je správna, a preto, že konfrontácia s expanzionizmom NATO je právom Ruska,“ dodal prezident.

Trend píše o piatkovom telefonáte sýrskeho prezidenta, ktorý uviedol, že „západné krajiny nesú zodpovednosť za chaos a krviprelievanie“. Zároveň ich obvinil z používania „nečestných metód na podporu teroristov v Sýrii a nacistov na Ukrajine.“

Podľa agentúry AFP sa vojna v Sýrii, ktorá sa začala brutálnymi zásahmi voči protivládnym demonštrantom v roku 2011, podľa odhadov vyžiadala približne pol milióna obetí na životoch a milióny ďalších obyvateľov bolo vysídlených.

Ukrajinský prezident zasadil ranu Bruselu - žiada prijať do EÚ
Ukrajinský prezident Zelenskyj žiada prijatie do EÚ. Informuje agentúra TASR. V súvislosti s ruským útokom na Ukrajinu žiada ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prijatie svojej krajiny do Európskej únie. Informuje o tom agentúra DPA. A... Čítať ďalej
26 | 02 | 2022 | TASR/Ivan Brožík