Murín: Rusko už asi, žiaľ, omrzelo "držať ako hluchý dvere"
24 | 02 | 2022 I Diana Zaťková

Tak, ako mnohých z nás, aj mňa zaskočili udalosti z dnešného rána a pod lavínou nie vždy presných informácií som sa snažil aspoň trochu zorientovať, píše v statuse na sociálnej sieti spisovateľ a publicista Gustáv Murín.

Vopred upozorňuje, že sa nepovažuje za experta na Ukrajinu, ale za posledné týždne na túto tému našiel a aj zdieľal slušný výpočet rôznych informácií a názorov.

Putin sa nezmenil

"Zdôrazňujem, že nie som ani omylom prívrženec Putina, naopak. Takisto nie som nijaký extra rusofil. V podstate v Rusku nikoho nepoznám, naopak mám desiatky priateľov v USA a stovky po celom svete. Ale každé ráno si dávam čaj zo šálky, kde je napísané Summit Putin - Bush Jr., Bratislava, 2005. A som si istý, že sa Putin od tej doby nezmenil, ale zmenila sa zásadne taktika tých, čo ovládajú z úzadia Biely dom a rozhodli sa, pre zvýšenie svojich ziskov zo zbrojenia, obnoviť Studenú vojnu," konštatuje publicista.

PodľaMurína je na to Rusko ideálny "fackovací panák", lebo sa ľahko dajú zneužiť ešte konotácie z pôvodnej Studenej vojny. "Môj postoj je, že nemám sympatie k Putinovskému režimu, ale provokovať ho spoza oceánu bude mať za následok, že na to doplatíme my tu všetci okolo," varuje.

Globalizačná klika

Toto je podľa spisovateľa taktika Globalizačnej kliky, na ktorú už doplatili Gruzínci, aj Arméni. Ukrajinci sú ďalšou obeťou tejto americkej štvavej kampane. "OPAKUJEM, bol som ráno zaskočený útokom ruských ozbrojených síl. Snažím sa porozumieť, čo sa vlastne stalo a čo sa deje."

Obavy pobaltských štátov: SME NA RADE?
Pobaltské štáty, ktoré sú domovom veľkých ruských menšín, sa obávajú, že by mohli byť na rade, píše portál Breitbart. Pri pohľade z Paríža, Londýna a Washingtonu sa udalosti odohrávajúce sa na Ukrajine môžu zdať ako nová studená vojna, ktorá sa... Čítať ďalej
24 | 02 | 2022 | Diana Zaťková

Najnovšie mu to vychádza nasledovne: na vstup ruských vojsk do Luhanska a Donbasu, s tým, že tam zabezpečia konečne mier, prakticky Biely dom nezareagoval nijako vážne.

To mohlo viesť podľa Murína k dvom reakciám: Globalizačná klika bola nespokojná, že zámerne vyvolané napätie sa nevyhrotilo, a Zelenskyj mohol byť zaskočený tým, že sa ocitol v tejto situácii fakticky sám.

Ľavobrežná Ukrajina

"Preto obe sily (zdôrazňujem, že MOŽNO) iniciovali naopak zintenzívnenie ostreľovania Luhanska a Donbasu (čo sa reálne stalo) s následkom civilných obetí. Ja som si (možno naivne) myslel, že to dokáže ruská armáda eliminovať na diaľku. Ale ako sa zdá, Rusko omrzelo "držať ako hluchý dvere" a rozhodlo sa evidentne slabších, ale o to agresívnejších provokatérov (kde sú aj nacistické-banderovské batalióny typu Azov a Pravý sektor) VYTLAČIŤ do hraníc daných Minskými dohodami, aby nemohli viac terorizovať civilné obyvateľstvo ľavobrežnej Ukrajiny (tak sa totiž nazývala odjakživa oblasť Luhanska a Donbasu)," myslí si publicista.

"To by potom dávalo logiku "špeciálnej operácie" a "denacifikácie a demilitarizácie". Lenže neviem, prečo útočia aj z Bieloruska a Krymu. Takže nič neuzatváram, naopak, ponúkam na úvahu, či by to mohlo byť takto, alebo inak. Ale rozhodne ma zaujíma NIE propagandistické vysvetlenie, ale reálne, ak to niekto dokáže. Som zvedvaý, čo vy na to...," uzavrel Murín a vyzval k diskusii.

Nápor na slovensko-ukrajinské hranice
Podľa viacerých zdrojov je situácia na našich hraniciach s Ukrajinou zložitá a neprehľadná. O prechod na naše územie sa snažia desaťtisíce Ukrajincov. Čakajú na inštrukcie „Po tom, ako Rusko v noci zo stredy na štvrtok zaútočilo na Ukrajinu, sa... Čítať ďalej
24 | 02 | 2022 | Rasťo Ekkert

Pozor, je tu cenzúra!

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Vždy sme boli radi, ak ste si naše články zdieľali aj na FB. Tam sa ich však vďaka cenzúre a brigádnickým udavačom „závadného obsahu“ zjavuje čoraz menej. My však odmietame tak cenzúru, ako predstavu podľahnúť udavačom, samozvaným, no dočasným majiteľom a strážcom jedinej – ich – prípustnej pravdy.

Na FB zostávame s tým, čo nám „dovolia“, na Telegram prechádzame so všetkými článkami bez cenzúry.

Nájdete nás tu: https://t.me/hlavnydennik

Ďakujeme za vaše nové a pribúdajúce návštevy. Redakcia HD.