Putin vyhlásil začiatok vojenskej operácie na Ukrajine
24 | 02 | 2022 I Ivan Brožík


Ruský vodca povedal, že Moskva sa bude snažiť o „demilitarizáciu a denacifikáciu“ Ukrajiny, vyzval ukrajinskú armádu, aby zložila zbrane, a varoval, že na pokusy o zahraničnú intervenciu zvonku bude nasledovať rýchla reakcia. Informuje agentura TASS.com.

Rusko začalo vojenskú operáciu na Ukrajine po žiadosti orgánov Doneckej a Luganskej republiky o pomoc pri odrazení kyjevskej vojenskej agresie, uviedol vo štvrtok ruský prezident Vladimir Putin v naliehavom prejave.

Povedal, že Moskva sa bude snažiť o "demilitarizáciu a denacifikáciu" Ukrajiny, vyzval ukrajinskú armádu, aby zložila zbrane, a varoval, že na pokusy o zahraničnú intervenciu zvonku bude nasledovať rýchla reakcia.

Potom nasledovali správy o zvukoch výbuchov v niekoľkých ukrajinských mestách vrátane Kyjeva a Charkova. Agentúra TASS zhrnula najnovšie správy týkajúce sa situácie.

Vojenská operácia

Po správe z republík Donbasu sa Putin rozhodol uskutočniť „špeciálnu vojenskú operáciu“.

"Jeho účelom je chrániť ľudí, ktorí boli osem rokov vystavení ponižovaniu a genocíde zo strany režimu v Kyjeve. Za týmto účelom sa budeme snažiť o demilitarizáciu a denacifikáciu Ukrajiny a tiež o to, aby boli postavení pred súd tých, ktorí spáchali množstvo krvavých zločinov." proti mierumilovným civilistom vrátane ruských občanov."

Plány Moskvy nezahŕňať okupáciu Ukrajiny. Je to za právo ukrajinského ľudu na sebaurčenie. Putin tiež povedal, že Rusko nemôže dovoliť Kyjevu získať jadrové zbrane a pripomenul nelegitímne rozšírenie NATO na východ.

Adresa Ukrajincom

Putin vyzval ukrajinskú armádu, aby „okamžite zložila zbrane a odišla domov“.

"Tí príslušníci ukrajinskej armády, ktorí splnia túto požiadavku, budú môcť slobodne opustiť zónu bojových operácií a vrátiť sa k svojim rodinám." Všetka zodpovednosť za možné krviprelievanie „bude spočívať výlučne na vládnucom režime Ukrajiny“.

Vo svojom príhovore k ukrajinskému ľudu vysvetlil, že kroky Ruska boli podniknuté v sebaobrane pred vyhrážkami a pred „ešte väčším nešťastím, než aké sa deje dnes“.

"Akokoľvek je to ťažké urobiť, žiadam vás, aby ste to pochopili a vyzývam k spolupráci, aby sme čo najskôr obrátili túto tragickú stránku a spoločne napredovali."

Varovanie pre ostatných

Putin varoval pred pokusmi o zahraničnú intervenciu v súčasnom vývoji, nehovoriac o zahraničnej intervencii.

"Nikto by nemal mať pochybnosti o tom, že priamy útok na Rusko by skončil porážkou potenciálneho agresora a strašnými následkami pre útočníka," upozornil.

"Ktokoľvek sa nám môže pokúsiť vytvoriť prekážky, nieto ešte ohroziť našu krajinu a náš ľud, mal by vedieť, že reakcia Ruska bude nasledovať bezodkladne a bude mať následky, s akými ste sa vo svojej histórii ešte nestretli. Sme pripravení na akýkoľvek pochod Všetky potrebné rozhodnutia v tejto súvislosti budú prijaté. Dúfam, že budem vypočutý," povedal Putin.

Prvá reakcia Západu

Bezprostredne na to urobil americký prezident Joseph Biden písomné vyhlásenie, v ktorom obvinil Rusko z toho, čo opísal ako „premyslenú vojnu, ktorá prinesie katastrofálne straty na životoch a ľudské utrpenie“ a varoval, že „Spojené štáty a ich spojenci a partneri budú reagovať jednotným a rozhodným spôsobom."

Biden povedal, že neskôr vo štvrtok vystúpi so zvláštnym prejavom, aby oznámil ďalšie opatrenia proti Rusku, ktoré Washington a jeho spojenci prijmú.

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg uviedol, že na stretnutí členských krajín aliancie sa budú posudzovať dôsledky krokov Ruska voči Ukrajine.