Putinov priateľ Erdogan zaujíma postoj k ruskej ofenzíve na Ukrajine
24 | 02 | 2022 I Diana Zaťková

Ruská vojenská akcia proti svojmu susedovi je neprijateľná! Hovorí Putinov priateľ - turecký prezident  RecepTayyip Erdogan.

Hrozba pre regionálnu stabilitu

Turecký prezident Erdogan odsúdil Rusko za štvrtkový útok proti Ukrajine. Ankara považuje Moskvu aj Kyjev za priateľov a "pociťuje skutočnú ľútosť" nad ich vojenským konfliktom, povedal turecký vodca citovaný tlačovou agentúrou Anadolu. 

Ruská operácia podľa Erdogana „porušuje medzinárodné právo a predstavuje hrozbu pre regionálnu stabilitu,“ informuje portál RT.

Dohody z Minska

Turecký líder predsedal zasadnutiu Národnej bezpečnostnej rady po štvrtkovom telefonickom rozhovore so svojím ukrajinským kolegom Volodymyrom Zelenským. Ankara vyzvala Moskvu, aby sa snažila o zmierenie s Kyjevom na základe dohody z Minska z roku 2015. 

Dokument, ktorý Rusko pomohlo sprostredkovať, načrtol plán na dosiahnutie mieru medzi Kyjevom a dvoma regiónmi Donbasu, ktoré sa v roku 2014 po ozbrojenom prevrate v Kyjeve vzbúrili proti centrálnej ukrajinskej vláde.

Ruskí novinári - "Cítime bolesť, hnev a hanbu"
Nezávislí novinári z Ruska: "Cítime bolesť, hnev a hanbu" - znie titulok správy TA SR Známy ruský novinár a nositeľ Nobelovej ceny mieru Dmitrij Muratov, ako aj novinári nezávislých ruských médií zverejnili vo štvrtok spoločné vyhlásenie, v ktorom... Čítať ďalej
24 | 02 | 2022 | Ivan Brožík

Kyjev sedem rokov odmietal realizovať svoju časť dohody

Ruský prezident Vladimir Putin v pondelok povedal, že dohody medzi Ukrajinou a jej odštiepeneckými regiónmi Doneck a Luhansk sú takmer mŕtve, pretože Kyjev sedem rokov odmietal realizovať svoju časť dohody. Bolo to súčasťou ospravedlnenia toho, že Rusko uznalo odbojné regióny za suverénne štáty.

Štvrtkový útok bol čiastočne určený na ochranu novo uznanej Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky pred pokračujúcim prenasledovaním zo strany ukrajinských síl, povedal ruský vodca, keď oznámil ruský útok na Ukrajinu. Moskva sa snaží rozložiť ukrajinskú armádu a „denacifikovať“ národ, uviedol.

Turecké vedenie vo štvrtok prisľúbilo, že bude pokračovať v podpore suverenity a územnej celistvosti Ukrajiny. Ankara uviedla, že podnikne kroky na zaistenie bezpečnosti tureckých občanov na Ukrajine, ako aj ukrajinských krymských Tatárov, ktorých Turci považujú za bratský národ.

Rusko-ukrajinská vojna alebo ako zlyhalo odstrašenie sankciami
Neexistuje žiadny medzinárodný mechanizmus alebo svetové vedenie, ktoré by dokázalo zastaviť vojny ako je táto, a v nasledujúcich dňoch bude zásadné, ako na tento útok zareagujú USA, Veľká Británia a ďalšie krajiny, píše sa v analýze The Jerusalem... Čítať ďalej
24 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Pozor, je tu cenzúra!

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Vždy sme boli radi, ak ste si naše články zdieľali aj na FB. Tam sa ich však vďaka cenzúre a brigádnickým udavačom „závadného obsahu“ zjavuje čoraz menej. My však odmietame tak cenzúru, ako predstavu podľahnúť udavačom, samozvaným, no dočasným majiteľom a strážcom jedinej – ich – prípustnej pravdy.

Na FB zostávame s tým, čo nám „dovolia“, na Telegram prechádzame so všetkými článkami bez cenzúry.

Nájdete nás tu: https://t.me/hlavnydennik

Ďakujeme za vaše nové a pribúdajúce návštevy. Redakcia HD.