Český prezident Zeman bude mať o 11.00 prejav k národu
24 | 02 | 2022 I Ivan Brožík

Prezident Miloš Zeman dostal podrobné informácie o ruskej vojenskej invázii na Ukrajinu. Dnes o 11:00 prednesie prejav k národu, oznámil ČTK a na twitteri jeho hovorca Jiří Ovčáček.

"Pán prezident už dostal podrobné informácie o útoku na Ukrajinu, ďalšie nasledujú podľa vývoja situácie," povedal ČTK hovorca.

Zeman sa mal v piatok zúčastniť na on-line summite deviatich stredoeurópskych a východoeurópskych členských krajín NATO, takzvanej skupiny B9, ktorá mala o situácii na Ukrajine rokovať. V utorok vo vyhlásení uviedol, že vstup ruských vojsk na územie separatistickej Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky na východe Ukrajiny zvyšuje riziko vojenského konfliktu a znižuje nádej na diplomatické riešenie. Minulý týždeň povedal, že nečaká, že Rusko začne ozbrojený útok voči Ukrajine. Informácie o ruskej invázii označil v rozhovore pre Mladý front DNES za ďalšiu blamáž amerických tajných služieb. Vyjadril presvedčenie, že Rusom by vojna priniesla viac škody v podobe sankcií ako úžitku v tom, že vyšlú Kyjevu vojenské varovanie.

"Rusi nie sú blázni, aby sa púšťali do operácie, ktorá im prinesie viac škody ako úžitku," povedal vtedy Zeman. Nevylúčil to, že situácia môže vyústiť do lokálneho konfliktu na hraniciach samozvaných republík na Donbase.