Prezidentka: Pôsobenie Ruska na Ukrajine je vojenskou agresiou a okupáciou
22 | 02 | 2022 I Ivan Mihale/tasr

Prezidentka SR Zuzana Čaputová označila pôsobenie ozbrojených síl Ruska na území Ukrajiny za akt vojenskej agresie a okupáciu. Ide podľa nej o pripravované, zámerné, nevyprovokované a neospravedlniteľné porušenie medzinárodného práva a územnej celistvosti zo strany Ruska voči Ukrajine, ktoré Slovensko ostro odsudzuje. Potvrdila záujem o mier a diplomatické riešenie situácie. Deklarovala podporu všetkým krokom na pôde Európskej únie a Severoatlantickej aliancie vrátane potrebných sankcií. Uviedla to v utorkovom stanovisku.

Aktuálnemu vývoju Ukrajina podľa prezidentky nemala reálnu možnosť zabrániť. "Musela by totiž navždy zotrvať v sfére vplyvu Ruska, ktoré však ústami prezidenta (Vladimira) Putina právo na jej existenciu aj tak neuznáva. Sami by sme ako suverénny štát takýto krok nikdy nespravili a nemôže ho nikto očakávať či požadovať od Ukrajiny," vyhlásila Čaputová.

Prezidentka ocenila, že Ukrajina na masívny nárast ruskej vojenskej prítomnosti na jej hraniciach v posledných mesiacoch, provokácie i súčasnú vojenskú agresiu Ruska reagovala pokojne a diplomaticky. Zdôvodňuje to tým, že Ukrajina si, rovnako ako celé euroatlantické spoločenstvo, želá mier. "Mier považujeme za najvyššiu hodnotu, budeme sa oň usilovať a trvať na diplomatickom riešení situácie. Uznávame územnú celistvosť Ukrajiny a jej právo slobodne si vybrať, kam chce patriť," skonštatovala hlava štátu.

Pretrvávajúcu požiadavku ruského prezidenta, aby sa bezpečnostné garancie krajín východnej a strednej Európy, teda aj Slovenska, vrátili pred rok 1997, považuje za neakceptovateľnú pre SR i ostatné krajiny východnej a strednej Európy. "Fakticky by tak Severoatlantická aliancia prestala garantovať aj našu bezpečnosť," podotkla prezidentka.

Môžete ma upáliť, zavrieť, ale zo SAV neodídem
Slovenská akadémia vied (SAV) je znepokojená nárastom netolerancie a agresivity v našej spoločnosti. Napätie sa snaží zmierniť a zvolila na to veľmi zvláštny spôsob. Vyzvala opozičného poslanca Ľuboša Blahu (Smer-SD), aby okamžite ukončil svoje... Čítať ďalej
22 | 02 | 2022 | Rasťo Ekkert

Na území Slovenska podľa prezidentky sledujeme výrazný nárast hybridných aktivít Ruska. "Patrí k nim šírenie dezinformácií a falošných správ, napríklad o údajnej všeobecnej mobilizácii na Slovensku. Cieľ týchto aktivít je jednoznačný - destabilizovať situáciu na Slovensku, vzdialiť nás od našich spojencov a priblížiť do ruskej sféry vplyvu," načrtla prezidentka. Hovorí o ohrození bezpečnosti Slovenska. Primerane k týmto aktivitám treba podľa nej aj pristupovať.

Hlava štátu vyzvala na zachovanie chladnej hlavy a súdnosti. "Nenechajme sa vyprovokovať, nepodliehajme dezinformáciám a riaďme sa iba overenými informáciami z dôveryhodných zdrojov. V situácii, keď náš východný sused čelí otvorenej vojenskej agresii, je našou najlepšou obranou súdržnosť, spolupráca a hodnotová ukotvenosť."

Marionetka na špagátiku
„Európa je na pokraji vojny a čo trápi veliteľku našich ozbrojených síl pani Zuzanu?“ Pýta sa predseda hnutia Republika na sociálnej sieti a hneď si aj odpovedá. Ľudia si dávajú na Instagram príliš pekné fotky. Vraj sociálne siete skresľujú.... Čítať ďalej
22 | 02 | 2022 | Rasťo Ekkert

Ruská federácia uznala nezávislosť separatistických entít na východe Ukrajiny - tzv. Doneckej ľudovej republiky a Luhanskej ľudovej republiky. Lídri Francúzska, Nemecka a Spojených štátov označili rozhodnutie ruského prezidentka Vladimira Putina za "jasné porušenie minských mierových dohôd" a avizujú, že to nezostane bez odpovede. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj považuje krok Kremľa za "porušenie suverenity a územnej celistvosti" Ukrajiny. Podobný názor má aj generálny tajomník Organizácie Spojených národov (OSN) António Guterres.

Pozor, je tu cenzúra!

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Vždy sme boli radi, ak ste si naše články zdieľali aj na FB. Tam sa ich však vďaka cenzúre a brigádnickym udavačom „závadného obsahu“ zjavuje čoraz menej. My však odmietame tak cenzúru, ako predstavu podľahnúť udavačom, samozvaným, no dočasným majiteľom a strážcom jedinej – ich – prípustnej pravdy.

Na FB zostávame s tým, čo nám „dovolia“, na Telegram prechádzame so všetkými článkami bez cenzúry.

Nájdete nás tu: https://t.me/hlavnydennik

Ďakujeme za vaše nové a pribúdajúce návštevy. Redakcia HD.