Čo by znamenali sankcie Ruska pre Slovensko?
23 | 02 | 2022 I Ján Papuga

Ak sa režim ruského prezidenta Vladimira Putina rozhodne v reakcii na západné sankcie obmedziť dodávky strategických surovín, tak Slovensko doplatí hlavne na vysokú závislosť od ruského plynu, ropy či jadrového paliva. Bližšie analyzuje Pravda.sk.

Jedným z najväčší spotrebiteľov plynu na Slovensku je napríklad podnik Duslo Šaľa, ktorý vyrába hnojivá pre poľnohospodárov či močovinu Adblue pre motoristov. Železnú rudu a uhlie z Ruska odoberajú košickí oceliari a ruské jadrové palivo kupujú Slovenské elektrárne do našich nukleárnych reaktorov v Mochovciach aj Jaslovských Bohunicicach.

R. Fico: Nemôžeme uznať vznik DĽR a LĽR, sankcie však k ničomu nevedú
Keby bol Smer-SD vo vláde, nemohol by uznať existenciu dvoch republík na východe Ukrajiny - Doneckej ľudovej republiky a Luhanskej ľudovej republiky. Uviedol to expremiér a líder Smeru-SD Robert Fico na utorkovej tlačovej konferencii. "Znovu... Čítať ďalej
22 | 02 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

Podľa ekonóma Slovenskej sporiteľne Mateja Horňáka je dôležitejšie pozrieť sa na štruktúru dovážaných tovarov, kde môžeme pozorovať významnú závislosť Slovenska od surovín z Ruska. Zatiaľ čo takmer dve tretiny ropy (a príbuzných produktov) sa na Slovensko dovezú z Ruska, pri plyne podiel presahuje až 90 %, ukazujú to dáta z roku 2020. Zastavenie ekonomickej spolupráce by tak mohlo Slovensku spôsobiť problémy.

Nielen ropa a plyn

Ak by došlo k vojnovému konfliktu, podľa analytika Tatra banky Andrej Martiška by došlo k narušeniu produkcie a prepravy tovarov z a cez územie Ukrajiny a Čierneho mora. Ďalším následkom by bol nárast cien poľnohospodárskych a energetických komodít. To by sa prejavilo rastom cien tovarov, potravín a energií respektíve vstupných surovín.

Podľa správy Európskej centrálnej banky by Slovensko najviac spomedzi všetkých krajín doplatilo na obmedzené dodávky ruského plynu. Znamenali by sme zníženie ekonomického výkonu asi o 1,6 %.

Na tento problém upozornil v súvislosti so situáciou na Ukrajine ešte v nedeľu aj minister hospodárstva Richard Sulík (SaS): „Som v kontakte aj s vedením U. S. Steelu, doteraz všetko prebieha štandardne, ale keby sa to zrazu zastavilo, tak U. S. Steel má síce nejaké rezervy, čo vie produkovať, ale dlho by to nevydržalo,“ povedal v relácii Na telo.

Tu vôbec nejde o Ukrajinu! Chomského odkaz slepým a hluchým
"Iracionálna panika je americký fenomén podobne ako jablkový koláč. Často vzniká ako dôsledok potenciálnej neschopnosti mocných kontrolovať výsledok vývoja, ktorý môže predstavovať výzvu pre záujmy súčasného socioekonomického poriadku alebo pre... Čítať ďalej
22 | 02 | 2022 | Ivan Brožík

Pozor, je tu cenzúra!

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Vždy sme boli radi, ak ste si naše články zdieľali aj na FB. Tam sa ich však vďaka cenzúre a brigádnickym udavačom „závadného obsahu“ zjavuje čoraz menej. My však odmietame tak cenzúru, ako predstavu podľahnúť udavačom, samozvaným, no dočasným majiteľom a strážcom jedinej – ich – prípustnej pravdy.

Na FB zostávame s tým, čo nám „dovolia“, na Telegram prechádzame so všetkými článkami bez cenzúry.

Nájdete nás tu: https://t.me/hlavnydennik

Ďakujeme za vaše nové a pribúdajúce návštevy. Redakcia HD.