Smrteľný jed v hruškách
17 | 02 | 2022 I Rasťo Ekkert

Aj keď je zima a naše ovocné stromy spia zimným spánkom, tak v obchodných reťazcoch nie je problém kúpiť ovocie od výmyslu sveta. Napríklad hrušky. Ale vedeli ste, že semená hrušky sú smrteľne jedovaté?

Smrteľný kyanid

Áno, semená hrušiek sú jedovaté, pretože obsahujú jed, ktorý sa vyskytuje prirodzene (amygdalín). Pri konzumácii tento toxín reaguje so žalúdočnými enzýmami, čo spôsobuje otravu kyanidom v čreve. To môže spôsobiť bolesť žalúdka, nevoľnosť a dokonca smrť, najmä u mladých ľudí.

Jedovaté aj pre domácich miláčikov

Nech je to akokoľvek lákavé hodiť zvyšné jadro hrušiek svojmu psovi, neponúkajte psovi žiadne porcie hrušiek, ktoré obsahujú semená, pretože semená sú nielen vo veľkom množstve jedovaté, ale môžu tiež spôsobiť dusenie.

Zabíja už v malom množstve

Príznaky otravy kyanidom zahŕňajú bolesť hlavy, nevoľnosť, vracanie, kontrakcie žalúdočných svalov, dezorientáciu, čerešňovočervenú farbu kože, poškodenie pečene, abnormálne nízky krvný tlak, ovisnuté horné viečko, ťažkosti s chôdzou v dôsledku poškodených nervov, horúčku, duševný zmätenosť, kómu a smrť. Ľudia môžu zomrieť už od 1,5 mikrogramu na kilogram telesnej hmotnosti.

https://www.hlavnydennik.sk/2022/02/16/kto-sa-skryva-na-mesiaci

Pomáhame si navzájom

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ak máte záujem pracovať pre nás z domu a máte žurnalistické skúsenosti, píšte na [email protected].

Ak nás zaujmete, určite sa ozveme.

Ďakujeme za vaše návštevy. Redakcia HD.