Aliancia-Szövetség podporí regióny, na ktoré vláda zabudla
11 | 02 | 2022 I Ivan Mihale/tasr

Cieľom zjednotenej menšinovej strany Aliancia-Szövetség je pozdvihnutie regiónov, najmä južného a východného Slovenska, na ktoré vláda v ťažkej pandemickej situácii úplne zabudla. V diskusii v TASR TV to povedal predseda Aliancie Krisztián Forró. Tvrdí, že ak regióny nemajú zodpovedajúce zastúpenie v Národnej rade (NR) SR, centrálna vláda na ne zabúda a ich potreby nemá kto presadzovať.

Ako príklad uviedol vládne reformy. V prípade reformy zdravotníctva podľa neho nie je jasné, ako prebehne kategorizácia nemocníc a či to nepoškodí ľudí v regiónoch. „Vyzerá to tak, že tieto reformy nie sú dobre pripravené. Nikto nepochybuje o tom, že reformy sú pre Slovensko dôležité, aj tie, čo sa týkajú zdravotníctva či súdnictva. Ale to, akým spôsobom to rieši vláda, je pre mňa nepochopiteľné,“ uviedol Forró.

S cieľom posilniť politickú váhu a vnútornú integritu regiónov bude podľa neho Aliancia-Szövetség podporovať zmeny v územno-správnom členení Slovenska, aj zvýšenie počtu volebných obvodov v parlamentných voľbách.

Salmonela, kampylobakter, listéria... To všetko zjete s poľským mäsom! Čo odporúča minister Vlčan?
V Poľsku zlyháva systém kontroly potravín! Tvrdí to poslankyňa za stranu Sloboda a Solidarita Jarmila Halgašová. Odvoláva sa pritom na vyjadrenie Najvyššieho kontrolného úradu v Poľsku. Pred poľskými potravinami varoval aj minister pôdohospodárstva... Čítať ďalej
11 | 02 | 2022 | Diana Zaťková

V komunálnych voľbách bude podľa neho Aliancia nominovať svojich kandidátov na základe dohody jej miestnych politikov. Cieľom je vybrať osobu s najväčšou šancou vo voľbách uspieť a nie to, z ktorej platformy Aliancie pochádza. „Musíme zabudnúť na to, kto z akej strany prišiel,“ vyhlásil Forró.

Na margo parlamentnej diskusie pre schvaľovaní obrannej zmluvy Slovenska s USA povedal, že ju považuje za škandalóznu a nezvládnutú tak zo strany koalície, ako aj opozície. Pripomenul, že mnohí ľudia si pamätajú na problémy s prítomnosťou cudzích vojsk na Slovensku v čase totality. „Koalícia by k tomu nemala pristupovať tak, že každý, kto má nejaké výhrady k zmluve, je označovaný za klamára a dehonestovaný. Mali otvoriť celospoločenskú diskusiu. Je to citlivá téma, nedá sa to urobiť len tak, že tu máte zmluvu, treba to podpísať a hotovo,“ tvrdí Forró.

Ak by však bola Aliancia v parlamente, za zmluvu by podľa neho zahlasovala. Myslím si však, že je veľmi nešťastné, že k podpisu zmluvy dochádza v čase konfliktu medzi Ruskom a Ukrajinou. "Keby tento konflikt nebol, ľudia by túto zmluvu brali inak,“ uzavrel Forró.

Aliancia vznikla zjednotením Strany maďarskej komunity (SMK), Mosta-Híd a hnutia Spolupatričnosť. Chce presadzovať požiadavky menšinových komunít a regiónov a klásť dôraz na životné prostredie.

Ďalší slovenský reprezentant TVRDO, tentokrát do Čaputovej!
Po informácii, kde bývalý hokejový reprezentant, sa drsne obul do parlamentu, prichádza na rad ďalší. Majster sveta v kulturistike Štefan Havlik sa v otvorenom liste vzdáva vojenského vyznamenania. Adresuje ho priamo prezidentke Čaputovej.... Čítať ďalej
11 | 02 | 2022 | Ivan Mihale

Pomáhame si navzájom

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie.

Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ak máte záujem pracovať pre nás z domu a máte žurnalistické skúsenosti, píšte na [email protected]. Ak nás zaujmete, určite sa ozveme.

Ďakujeme za vaše návštevy. Redakcia HD.