Ako doma zvládnuť omikron? Lekár radí, čo je najdôležitejšie
11 | 02 | 2022 I Diana Zaťková

Omikron Slovákov trápi aj naďalej! Aj keď nápor na nemocnice je zatiaľ v norme, pribúdajú desiatky tisíc nakazených denne. A to znamená, že ľudia sa liečia doma. Čo treba robiť pri pozitívnom teste? Na otázky pre HN odpovedal lekár Marián Šóth.

Odporúča opakované testovanie

Ak má človek nejaké príznaky, domáce antigénové testy by mal opakovať aj dva či tri dni za sebou, odporúča v prvom rade lekár. Všetci by sa mali pretestovali aj PCR testom, pokiaľ je to možné.

„Ja sa snažím na PCR test poslať ľudí aj preto, aby mali potom QR kód o prekonaní. Samozrejme, ak je niekto trikrát očkovaní, tak to nepotrebuje.“ 

Ako lekár musí s pacientami riešiť aj pracovno-právnu stránku toho, že ostávajú chorí doma. „Vystavovanie práceneschopnosti bolo počas prvej a druhej vlny jednoduchšie. Mali sme pandemické práceneschopnosti, ktoré boli inak platené. V súčasnosti je to ako normálna práceneschopnosť a množstvo pacientov mi volá s tým, že zamestnávateľ od nich chce potvrdenie do troch dní,“ lekár však tvrdí, že pri takomto nápore pacientov to nie je možné.

Mikulec znova v hľadáčiku GP! Dostane tentokrát aspoň po prstoch, alebo mu to znova prejde?
Minister vnútra Roman Mikulec čelí ďalšiemu podozreniu! Generálna prokuratúra zároveň vyjadrila v súvislosti s konaním príslušníkov NAKA obavy o zachovanie princípov právneho štátu v tejto krajine, informujú Hospodárske Noviny. Vymyslené dôvody na... Čítať ďalej
11 | 02 | 2022 | Diana Zaťková

V domácej lekárničke odporúča mať niečo na bolesť hrdla, hlavy a zrazenie teploty. Ďalšie lieky by ľudia mali užívať až po konzultácií s lekárom.

Čo najskôr zraziť teplotu

„Je lepšie teplotu zraziť čo najskôr, lebo nezrážame len teplotu, ale snažíme sa predísť aj prípadnej bolesti svalov, kĺbov a celkovej únave. Aj toto potrebujeme antipirotikami, paracetamolom alebo ibuprofénom potlačiť," hovorí lekár.

Doporučuje, pokiaľ má niekto takéto príznaky, tak je potrebné začať skôr s liečbou a nevynechávať ju. "Myslím si, že je rozumnejšie brať lieky tri, štyri, päť dní.“

Nie je zástancom veľkého a dlhodobého brania vitamínov. Pacientom skôr odporúča dostatočný prísun zeleniny a ovocia. „V prípade, že je pacient chorý, tak sa k vitamínom môže pristúpiť, ale v primeranom množstve.“

P. Bystrica: Pod najväčším sídliskom bude v sobotu tretia poľovačka na diviaky
Problém znepríjemňovania života obyvateľov najväčšieho považskobystrického sídliska Rozkvet diviačou zverou bude radnica spolu s poľovným združením riešiť v sobotu (12. 2.) už treťou spoločnou poľovačkou. Informovalo o tom mesto na sociálnej... Čítať ďalej
11 | 02 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

Hlavný je dostatok tekutín

Upozorňuje na dostatočný prísun tekutín a jedla. Najmä Ľudia, ktorí prišli kvôli covidu o chuť menej pili a jedli. Viacerí pacienti tak skončili dehydrovaní, stretol sa s tým aj Šóth. „Skôr by mali piť nebublinkové nápoje a konzumovať ľahšie jedlá, dohliadať by na to mali aj príbuzní."

Oxymeter používať v pokoji

Nemyslí si, že je potrebné, aby mali všetci doma oxymeter. Ten je podľa neho dôležitý pre starších ľudí alebo pacientov s kardiovaskulárnym ochorením. Neraz môže zachrániť život.

Upozorňuje však, že by ho mali ľudia používať v pokoji. Stalo sa mu, že ho ľudia použili a číslo ich zbytočne vyplašilo.

Na generála Lučanského sa nezabúda
Od tragédie, ktorá otriasla celým Slovenskom, ubehol už viac ako rok. Bývalý policajný prezident Milan Lučanský († 51) by v týchto dňoch oslávil svoje narodeniny. Napriek tomu, že už nie je medzi svojimi blízkymi, nezabudli naňho a poslali mu... Čítať ďalej
11 | 02 | 2022 | Ján Papuga

Pomáhame si navzájom

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie.

Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ak máte záujem pracovať pre nás z domu a máte žurnalistické skúsenosti, píšte na [email protected]. Ak nás zaujmete, určite sa ozveme.

Ďakujeme za vaše návštevy. Redakcia HD.