Kuriak z OĽaNO hlasoval PROTI! Prečo tak urobil?
10 | 02 | 2022 I Eka Balašková

Milan Kuriak je jedným z dvoch poslancov (+ Romana Tabák) OĽaNO, ktorí hlasovali proti "obrannej" dohode s USA. 

Prečo sa tak rozhodol, vysvetlil na sociálnej sieti.

Podľa svedomia a vedomia.

V prípade tohto poslanca to zrejme nie je len fráza. "Aj napriek tomu, že to bolo veľmi ťažké rozhodnutie, stojím si za ním kvôli mnohým obavám a pochybnostiam. Nerozhodol som sa kvôli tlakom opozície alebo kohokoľvek iného ale z vnútorného presvedčenia..." Píše M. Kuriak: "táto téma je pre mňa hodnotová."

Niekoľko dôvodov

Aj poslanec Kuriak má obavy: "Obávam sa zvýšenia riziká vzniku vojnového konfliktu." Píše a vysvetľuje, že "USA nie je pre mňa zárukou svetového mieru a pokoja. Väčšina slušných ľudí na Slovensku s dohodou s USA nesúhlasí a neželá si ju."

Nepáči sa mu ani to, že "Pani prezidentka Čaputová nenabrala odvahu posunúť dohodu na posúdenie Ustavnému sudu." Mal totiž pochybnosti, či je dohoda v súlade s Ústavou SR a tiež mu prekáža: "Neakceptovanie žiadnej z 35.pripomienok Generálneho prokurátora p. Žilinku."

Aj dnes sa bude v Bratislave protestovať
Slovensko-ruská spoločnosť pod vedením Jána Čarnogurského dnes popoludní organizuje protest pred Americkou ambasádou. Po bleskovej ratifikácii kontroverznej zmluvy DCA Národnou radou a prezidentkou protesty občanov pokračujú. Z USA už prišla... Čítať ďalej
10 | 02 | 2022 | Rasťo Ekkert

Obáv má však viac

"Obava, že slúbené investované prostriedky vo výške 100 mil. USD nemusia byť poskytnuté, nakoľko musia byť schvalebe USA kongresom. Tiež nie je záruka, že suma pokryje náklady spojené s 10 +1 ročnou prítomnosťou Amerických vojsk na území SR." Ako problematickú vidí aj "Neopodstatnenosť dohody tohto typu v aktuálnej bezpečnostnej situácií, nakoľko sme súčasťou NATO a EÚ. Mám obavu o bezpečnosť SR práve podpisom samotnej dohody."

Ďalšie logické dôvody,

prečo poslanec Kuriak hlasoval proti: "Je všeobecne známe, že sú to práve USA, ktoré v posledných desaťročiach boli zapojené do množstva vojenských konfliktov na celom svete. Doposiaľ mi nikto nezodpovedal odpoveď na otázku, či práve uzatvorením tejto zmluvy sa nepriamo SR nedostatne do konfliktu s inou krajinou, s ktorou by USA mohli viesť vojnový konflikt a nestane sa terčom útoku. Kde je napísané, že krajina, ktorá bude viesť konflikt s USA nezaútočí na vojenské sily nachádzajúce sa na území SR?" Poslanec doslova dvíha varovný prst: "Podpis dohody zbytočne polarizuje vzťahy SR s Ruskom."

S rozumom, bez "krvavých očí"

"Rusko je náš dôležitý obchodný partner. Musíme si uvedomiť odkiaľ máme plyn, ktorým vykurujeme domácnosti, odkiaľ máme pohonné zdroje, ktorými štartujeme autá." Objasňuje ďalej poslanec Kuriak.

Komentátor Šimečka: Na protesty vyliezla len luza!
Otec podpredsedu Európskeho parlamentu Martin M. Šimečka ako komentátor Denníka N zase raz ukázal nestrannosť a objektivitu. Aj vo svojom aktuálnom komentári svedčí o tom, že novinári prvej kategórie, do ktorej sa rozhodne radí, politiku rozhodne... Čítať ďalej
10 | 02 | 2022 | Eka Balašková

Nedôvera voči NATO

Práve obava, že podpis dohody ešte viac prehĺbi nedôveru občanov SR voči NATO bola ďalším z dôvodov, prečo poslanec Kuriak hlasoval proti dohode. "Občania to vyjadrili aj v prieskume v ktorom sa pýtali občanov SR otázku, že kto môže za narastajúce napätie na rusko-ukrajinskej hranici a v Pobaltí Tento prieskum je pre mňa znepokojujúci, nakoľko značné množstvo opýtaných blížiace sa až k 50% populácie pokladá NATO za agresora."

Dohoda sa vyznačuje nerovnosťou zmluvných strán

To je ďalší z radu argumentov a zdôvodnení jeho hlasovania."Návrh platnosti dohody je desať rokov s následnou jednoročnou výpovednou lehotou." sa mu nepáči tiež. Rovnako ani negatívny vplyv pobytu US vojsk na život našich občanov v blízkosti Sliača a Kuchyne. "Prítomnosť vojenskej techniky má negatívny dopad na životy občanov v okoli (prelety, transporty...). Rovnako mám obavu, či v horizonte 10 +1 rokov bude ešte niekedy letisko SLiač využívané na komerčné účely." 

Planý poplach?

"Budem veľmi rád, ak sa moje pochybnosti nikdy nanaplnia," uzatvára poslanec Kuriak a my by sme boli vďační, keby nemal pravdu.

S čím bude mať nový obchodný reťazec na Slovensku problém?
V ostatných dňoch sa veľa hovorí o príchode nového reťazca predajní s potravinami na Slovensko. Ruský reťazec Mere prináša diskontné ceny a podľa odborníkov aj problémy s kontrolami hygienikov. Prvá predajňa na Slovensku by sa mala otvoriť v... Čítať ďalej
10 | 02 | 2022 | Eka Balašková

Pomáhame si navzájom 

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ak máte záujem pracovať pre nás z domu a máte žurnalistické skúsenosti, píšte na [email protected]. Ak nás zaujmete, určite sa ozveme.

Ďakujeme za vaše návštevy. Redakcia HD.