Poslancov cez výzvu oslovuje aj veľká dáma civilizovanosti - pani Marína
08 | 02 | 2022 I Ivan Brožík

Klobúk dolu a veľká vďaka prvej dáme nášho umenia, pani Márii Kráľovičovej! Preukázala svoj občiansky postoj a podpísala sa pod mierovú výzvu poslancom, informuje na sociálnej sieti Eduard Chmelár.

Má úctyhodný vek, mohla by si už dať pokoj, ale na Slovensku jej záleží. Poklona, pani Kráľovičová!

"Pozdravujem Ťa z Prahy, ďakujem za Tvoju obdivuhodnú iniciatívu minulú i terajšiu a bozkávam Tvoju dušu. Marína." Takto mi (Eduardovi Chmelárovi - pozn. red. HD.) napísala prvá dáma slovenského divadla pani Mária Kráľovičová. Táto naša 94-ročná vskutku národná umelkyňa má neuveriteľnú životnú energiu, ktorú jej môžeme závidieť aj my mladší. Nikdy som ju nevidel na nič sa sťažovať. Keď vypukla koronakríza a všetci sa o ňu vzhľadom na jej vek obávali, mávla rukou, usmiala sa a povedala: "Všetko je tak, ako má byť. Zasa je pre ľudí najdôležitejší záchodový papier."

Mierová aktivistka

"Pani Marína však nie je len naša popredná umelkyňa a národný poklad, ale prezradím vám na ňu aj to, že je "krstnou mamou" mojej knihy Svet nie je na predaj a že je to moja "najvernejšia mierová aktivistka". Za posledných dvadsať rokov sa zapojila svojou autoritou do všetkých mierových iniciatív, ktoré som organizoval, podpísala všetky výzvy, vyhlásenia, petície, listy, žiadosti a deklarácie, ktoré sa týkali mieru. Ba ešte na dôvažok na niektorých mierových podujatiach aj zarecitovala. Má veľmi vrúcny vzťah k slovenskej poézii - keď sme si krátili chvíle (vlastne nie krátili, ona nemá rada to slovo - predlžovali, ako vraví), na nejakej protifašistickej akcii, vždy jej zišla na um nejaká báseň s tematikou mieru. Je veľmi cennou súčasťou nášho mierového hnutia.

Aj touto cestou jej ďakujem a želám ešte veľa rokov pevného zdravia a chuti do života." Končí svoj status Eduard Chmelár a v redakcii HD sa k poďakovaniu pripájame.

Slovenskí včelári kričia: OĽaNO nás chce zlikvidovať
"Hnutie Obyčajných ľudí a nezávislých osobností (OĽaNO) pracuje na zániku slovenského včelárstva, tvrdí Slovenský zväz včelárov," informuje denník Webnoviny.sk. Poslankyňa Monika Kozelová (OĽaNO) a Martin Fecko (OĽaNO) pripravujú zákon, ktorý... Čítať ďalej
08 | 02 | 2022 | Gabriela Fedičová

____________________

Pomáhame si navzájom  

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku. Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ak máte záujem pracovať pre nás z domu a máte žurnalistické skúsenosti, píšte na [email protected]. Ak nás zaujmete, určite sa ozveme. Ďakujeme za vaše návštevy. Redakcia HD. .

Ďakujeme za vaše návštevy. Redakcia HD.