MINÚTU PO MINÚTE: Začala mimoriadna schôdza o vojenskej zmluve s USA (NAŽIVO z NR SR)
08 | 02 | 2022 I Ivan Brožík

Jednou vetou - Prinášame ONLINE spravodajstvo z mimoriadnej schôdze Národnej rady, na ktorej poslanci dnes rozhodujú o osude vojenskej zmluvy DCA medzi Slovenskom a Spojenými štátmi.  Prejav generálneho prokurátora Maroša Žilinku , ktorý požiadal o vystúpenie v Národnej rade Slovenskej republiky, bol zamietnutý. Koalícia aj opozícia sú na nohách a pred parlamentom prebieha protest!

O reakciách politikov budeme priebežne informovať.

20:45

Poslanci sa zhodli, že v rokovaní pokračujú zajtra, pred NR SR je už len "torzo" protestujúcich ... tí tiež pokračujú zajtra ráno.

Podpredseda Národnej rady Milan Laurenčík (SaS) opäť prerušil rokovanie schôdze k obrannej dohode s USA. Opozičný poslanec Stanislav Mizík (ĽSNS) totiž priniesol do rokovacej sály reproduktory, z ktorých pustil zvuk sirény.

20:30

Poslanec Osuský sa obáva, že mu "pobyt" pri rečníckom pulte "vybije poistky", preto vystúpil z vlastného miesta. Poslanci ĽSNS pustili zvuk sirény, na čo predsedajúci prerušil schôdzu.

Pred parlamentom pokračuje zhromaždenie už v menšom množstve, hrá prieseň Zůstaň mým domovem a skalní sú odhodlani zotrvať. Slovo dostávajú občania. Jeden z nich pripomenul, že včera ubehlo 77 rokov od bombardovania Bratislavy americkými vojskami.

19:50

R. Fico sa poďakoval za prečítanie pripomienok M. Žilinku. Tie síce koalícia môže zosmiešňovať, ale svedčia o stave tejto koalície. "Zdá sa," hovorí R. Fico, "že okrem mékania na to, čo odznelo nemáte argumenty." Vo svojom vystúpení bod po bode vysvetlil nezmyselnosť a nevýhodnosť niektorých ustanovení.

Poslanec Dostál konštatuje, že generálny prokurátor je klamár. Jeho prejav je dôkazom jeho klamstiev, tvrdí Dostál.

Poslanec Vážny apeluje na svojprávnosť predsedajúceho, ktorý ani neskrýva, že poslúcha ministra Naďa. Poslanca Vážneho doslova vyrušuje, že poslancom nevadia niektoré ustanovenia zmluvy.

Predsedajúci si nie je istý, či bol poslanec Marek Kotleba vykázaný na začiatku schôdze z rokovania. Nakoniec vystupuje v rozprave. Pýta sa, kde sú tí ochrancovia prírody, ktorým nebude vadiť, že US armáda si bude na našom akomkoľvek území robiť, čo chce.

19:10

Premávku v úseku od Šulekovej ulice po Mudroňovu ulicu v bratislavskom Starom Meste obnovili. Informuje o tom polícia na sociálnej sieti. Premávku obojsmerne dočasne prerušili z dôvodu bezpečnosti účastníkov protestného zhromaždenia pred budovou Národnej rady SR.

18:45

V rokovacej sále NR SR sa stále číta prejav M. Žilinku.

Pred budovou polícia, v snahe zabrániť davu priblížiť sa k budove NR, použila slzotvorný plyn. Atmosféra v dave rozhodne nie je taká priateľská, ako pred hodinou. Organizátor vyzýva policajtov, nech voči ľuďom nepoužívajú násilie.

K protestujúcim vychádza M. Kotleba, ktorý davu oznamuje, že J. Blanár stále číta prejav M. Žilinku. Výkriky z davu sú ďaleko ostrejšie.

Podľa médii, je na mieste viac ako 5.000 nespokojných občanov a polícia zablokovala príjazdové cesta aby ľudia nemohli pribúdať.

18:30

J. Blanár naďalej číta prejav M. Žilinku, v rokovacej sále je ticho.

Andrej Danko (SNS): So SNS sme sa pripojili k protestom pred NRSR a súčasne sme položili veniec k pamätníku A. Dubčeka. SNS vyjadruje s ostatnými odpor voči základniam iných mocností na našom území. Máme jasný odmietavý postoj, aby sa sem navozili zbrane. Jediná vlajka, ktorá môže viať je naša slovenská a nie ukrajinská. Tú rozprestrela zradcovská koalícia dnes na rokovaní v parlamente o tejto nebezpečnej zmluve. Dali nám jasne najavo, že slúžia iným, no nie občanom Slovenskej republiky.

18:00 

Zástupca veteránov vojenských misií Slovenska číta list poslancom, v ktorom ich vyzýva, aby túto hanebnú zmluvu neprijali.

Priestorom pred NR SR znie rocková verzia hymny s tým, že organizátor P. Marček pozval aj na zajtrajšie pokračovanie protestu. Zhromaždenie však nekončí, uzatvára sa zatiaľ len jeho formálna časť. Dav skanduje "My sme tu doma! My sme tu doma!" a "Slovensko si nedáme!"

V neformálnej časti pokračujú občianski aktivisti, ktorí ostávajú, pretože "Toto je o nás!"

V rokovacej sále parlamentu J. Blanár stále číta príhovor M. Žilinku k poslancom.

17:37

Na pódiu protestu sa slova ujal Ľuboš Blaha. Dav pod jeho vedením skanduje odkaz prezidentke "Americká agentka" a pripomenul, že Rusi boli vždy našimi veľkými spojencami.

Pred parlamentom vystupuje Štefan Harabin. Pripomenul vzťah poslancov k Slovensku cez roztrhanú vlajku ktorá visí pred Národnou radou. Všetkých, ktorí nesúhlasia s referendom, označil za vlastizradcov.

V pléne NR SR sa stále číta vyjadrenie M. Žilinku.

17:30

Boris Kollár otvára pokračovanie schôdze. 30 oslancov podalo procedurálny návrh o ukončení diskusie s tým, že ako "gesto dobrej vôle" dovolil J. Blanárovi prečítať prejav generálneho prokurátora. Ak bude schôdza neustále prerušovaná, poslanci ukončia rokovanie.

J. Blanár číta prejav generálneho prokurátora M. Žilinku, ktorému nebolo umožnené ho v NR SR predniesť.

K davu sa prihovára predseda Smeru. Prítomným ozrejmil, že niektorí poslanci v NR SR rozprestreli ukrajinskú vlajku, čím jasne dali na vedomie, o čo im ide. Takisto pripomenul, prečo nebolo generálnemu prokurátorovi umožnené vystúpiť pred poslancami. Robert Fico pripomenul aj referendum, z davu sa hlásia ohlasy, pýtajúce sa, kedy to bude, kedy ho bude možnosť podpísať. 

Priestorom znie Morho! v podaní Jozefa Šimonoviča. Dav recituje s ním ... Ešte nejaký čas skanduje Morho! Morho!

17:15

Úsek od Šulekovej ulice po Mudroňovu ulicu v bratislavskom Starom Meste bude dočasne neprejazdný. O obojsmernej uzávierke rozhodla polícia z dôvodu bezpečnosti účastníkov utorkového verejného zhromaždenia pred budovou Národnej rady SR.

"Vodičov touto cestou vyzývame, aby sa riadili pokynmi polície a zvýšili svoju pozornosť," informoval hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru (KR PZ) v Bratislave Michal Szeiff.

Pred budovu parlamentu zvolala protestnú akciu strana Smer-SD, s prítomnými chce vyjadriť nesúhlas so súčasnou vládou.
 

17:10

Ondrej Ďurica (nezaradený/Republika) víta veteránov, ktorí nesúhlasia s tým, aby bolo Slovensko zatiahnuté do nezmyselného konfliktu. "My tu chceme žiť, toto je naša zem a my nechceme, aby sem vstúpila noha amerického vojaka!"

Mariana Kotlebu vystriedala Michaela Hornáčková, ktorá požiadala ľudí, aby vytrvali a aby prišli aj zajtra ráno. Po nej sa davu prihovoril Tomáš Taraba (nezaradený/Život - národná strana). V NR SR stále pokračuje prestávka, ktorá podľa tabule mala skončiť o 17. hodine. Za T. Tarabu niekto na pódium vytiahol maketu Zuzany Čaputovej so širokým úsmevom, odetú v americkej vlajke.

Na pódiu sa striedajú strany - prichádzajú lídri Smeru-SD

16:50 Aktuálnu situácia na proteste proti vojenskej zmluve s USA.

16:45

Prestávka je obnovená. S dávkou irónie by sa dalo povedať, že prestávku v rokovaní sa vedenie schôdze snaží prerušiť pokusmi o rokovanie.

Vonku, pred parlamentom sa národu prihovára poslanec Miroslav Suja, ktorý sa bavil na tom, ako počúval dohovárajúcich sa poslancov, kadiaľ budú pred davom utekať. Dav kričí "Gestapo, gestapo!"

Dav víta Milana Mazureka. Dav s nim akanduje "Za naše deti!" Chceme, aby Slovensko ostalo slobodné! Dav volá - "Jaro, poď von!"

- Robert Fico (Smer) sa sťažuje, že koalícia chce kvôli piskotu ukončiť rozpravu o obrannej dohode s USA. Vraví, že by sa takáto situácia stala prvýkrát, čo by opozícii odopreli právo vystúpiť.

Screenshot z TV NR SR

16:15

Davu sa prihovára Marek Géci ( Život - národná strana), Milan Uhrík (poslanec EP, predseda hnutia Republika). Ten pozval medzi ľudí ministrov Naďa a Korčoka. Dav skanduje "Vylezte, vylezte!" a "päťminútová" prestávka v rokovaní parlamentu stále trvá. A trvá aj počas vystúpenia Mareka Kotlebu (ĽSNS). Ten okrem toho, ako US Army "priniesla demokraciu" do Sýrie, Iraku, či Líbye pripomenul aj vyvražďovanie Srbov v roku 1999. Obete tejto "americkej demokracie si dav pripomína minútou ticha. A počuť ozaj len z diaľky prichádzajúci zvuk sanitky.

V rokovacej miestnosti NR SR sa za piskotu píšťaliek zrejme pokračuje rokovanie. B. Kollár na R. Fica kričí, aby si urobil poriadok v opozícii a vonku protest pokračuje príhovorom Pavla Slotu.

16:00

Do diskusie o obrannej dohode s USA sa v utorok popoludní prihlásilo 31 rečníkov ústne, z toho dvaja sú za poslanecký klub. Informoval o tom podpredseda Národnej rady (NR) SR Juraj Blanár (Smer-SD). Dodal, že z poradia vylúčia tých, ktorí boli vykázaní zo sály.

Písomne prihlásení rečníci môžu podľa rokovacieho poriadku rečniť maximálne 20 minút. Ak sú prihlásení za klub, tak najviac 30 minút. Poslanci môžu reagovať faktickými poznámkami, jedna môže trvať najviac dve minúty. Hocikedy môžu požiadať o slovo členovia vlády, premiér, podpredsedovia a predseda NR SR. Predseda vlády a šéf parlamentu môžu rečniť bez obmedzenia, podpredsedovia parlamentu a členovia vlády najviac 20 minút. Po vyčerpaní písomne prihlásených rečníkov budú mať poslanci ešte možnosť prihlásiť sa do diskusie ústne.

15:55

"Päťminútová" prestávka v rokovaní NR SR stále trvá. Pred NR SR sa zišlo ďaleko viac ľudí, ako pred týždňom, informuje Michaela Hornáčková. Ozývajú sa tóny Ďuricovej piesne "Vstávaj" a zloženie osadenstva na pódiu dáva tušiť, že prítomným sa prihovoria zástupcovia hnutia Republika.

15:40

Ďalšie informácie o kauze ukrajinskej vlajky v pléne NR SR. Poslanec za SaS Miroslav Žiak sa na sociálnej sieti ospravedlnil, že mal vlajku naopak. Avizoval, že podáva trestné oznámenie na poslanca NR SR Mareka Kotlebu (ĽSNS) za krádež v priamom prenose“. Kotleba totiž Žiakovi vytrhol z ruky vlajku Ukrajiny takým spôsobom, že Žiakovi spadol respirátor na zem.

Zdroj: Facebook

15:30

- Rokovanie NR SR pokračuje procedurálnymi návrhmi NR SR však nie je uznášania schopná a preto pokračuje vystúpeniami v rozprave s vylúčením tých, ktorých predsedajúcich vykázal z rokovacej sály. 

- R. Fico požiadal o prítomnosť predsedu NR SR: "V takejto vážnej situácii tu musí sedieť predseda NR SR a musí si vedieť urobiť poriadok v rokovaní." Päťminútová prestávka, piskot ustáva.

- Koalícia by mala stiahnuť návrh obrannej dohody s USA z rokovania Národnej rady (NR) SR. Vyzval ju na to poslanec a líder mimoparlamentného Hlasu-SD Peter Pellegrini. Chce, aby sa o návrhu v pokoji diskutovalo. Zároveň kritizoval, že koalícia neumožnila v pléne vystúpiť generálnemu prokurátorovi Marošovi Žilinkovi.

15:15

K davu sa prihovára Arpád Matejka, ktorý bol poslancom dve volebné obdobia. Ľudí pred NR SR pribúda a občanom sa prihovára aj zástupca Konvoja slobody. Ten pripomenul aj sľub poslanca, ktorý zložil každý zo zástupcov ľudu.

Medzitým rokovanie NR SR bude pokračovať o 15:25.

15:00

- Marek Kotleba a Rastislav Šlosár informujú dav pred NR SR o technickej prestávke. Pripomínajú, že dnes a zajtra o 11h musíme byť v uliciach, aby poslanci poznali názor tých, ktorí ich volili. Dav skanduje: My si vás počkáme

-Martin Borguľa (SME rodina): "Dlhodobo avizujem, že z viacerých dôvodov, ktoré súvisia s neprofesionálnym spôsobom prijímania a so zlyhaním komunikácie zmluvy s odborníkmi, ako aj s verejnosťou, budem hlasovať proti jej prijatiu."

14:35

Vyhlásená je 30 minútová prestávka z dôvodu poškodených hlasovacích zariadení.

Procedurálne návrhy:

Robert Fico má dva procedurálne návrhy. Jeden sa týka návrhu prednesenia GP Maroša Žilinku, ktorý by mal byť prečítaný a druhý smeroval k ministrovi Naďovi s tým, že neodzneli žiadne otázky, len invektívy. Marek Kotleba vo svojom proc. návrhu vyzval k rovnakému prístupu voči poslancom.

Pred NR SR zatiaľ P. Marček nazýva ministra Naďa Judášom Iškariotským. Pod schodami sa preechádza množstvo policajtov

14:28

Krúpa Juraj (OĽaNO) sa vyžíva v slove SÚHLAS  a zakaždým ho teatrálne a dehonestujúco voči opozícii prízvukuje

14:25

Medzičasom sa aj pred parlamentom schádzajú občania, aby svojim protestom podporili nesúhlas s "obrannou" dohodou s USA. Minister Naď končí svoju reč.

14:21

Naď: "extrémisti sú odpadom tejto spoločnosti a patria na smetisko dejín"  a  Minister obrany Jaroslav Naď vyhlásil, že sa NATO bude aj ďalej rozširovať

14:05

Minister Naď sa pokúša v NR SR predložiť Dohodu. Sprevádza ho piskot a krik opozičných poslancov.

Aktualizované o 13.55:

Boris Kollár rad radom vykazuje poslancov zo sály, opozízicia píska, Kollár prerušuje rokovanie, zvoláva poslanecké grémium, rýchlo.

Minister Naď sa pokúšal o uráťžky poslancov i verejnosti, predsedajúci schôdze ho zastavil.

Predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár (Sme rodina) zvolal poslanecké grémium, dôvodom bol neporiadok v rokovacej sále v úvode schôdze o obrannej dohode s USA. Poslanci ĽSNS blokovali rečnícky pult napriek tomu, že ich šéf parlamentu vykázal zo sály za nenosenie respirátorov.

Peter Krúpa a Andrej Medvecký (obaja ĽSNS) sa pred začiatkom diskusie o obrannej dohode postavili k rečníckemu pultu aj so slovenskou vlajkou. Následne k pultu prišli aj Jana Bittó Cigániková a Miroslav Žiak (obaja SaS) s ukrajinskou vlajkou. Poslanci sa pri pulte začali navzájom oblievať vodou.
Napriek vykázaniu zo sály poslanci ĽSNS naďalej blokujú rečnícky pult. Minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) sa preto snažil dohodu predložiť zo svojho miesta. Jeho prejav však prerušoval piskot opozičných poslancov i predseda ĽSNS Marian Kotleba, ktorý prišiel priamo za ním. Kollár preto opätovne zvolal grémium.

 

Opozícia je odhodlaná ubrániť Slovensko pred touto potupnou dohodou.

 

V sále sa doslova bojuje o každú minútu.

GP Žilinka bojuje za Slovákov!
Generálny prokurátor M. Žilinka pred chvíľou dorazil na pôdu NR SR, dokonca požiadal predsedu Národnej rady Borisa Kollára o slovo. Dnes o pár minút sa začne mimoriadna schôdza k Dohode o spolupráci v oblasti obrany medzi vládou SR a vládou... Čítať ďalej
08 | 02 | 2022 | Ivan Mihale

_______________________

Pomáhame si navzájom 

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ak máte záujem pracovať pre nás z domu a máte žurnalistické skúsenosti, píšte na [email protected]. Ak nás zaujmete, určite sa ozveme.

Ďakujeme za vaše návštevy. Redakcia HD.