Sťažujete sa na tohtoročné zdražovanie? To je nič oproti tomu, čo nás ešte len čaká!
07 | 02 | 2022 I Diana Zaťková

Držte si klobúky, bude ešte horšie! Štátny tajomník ministerstva hospodárstva Karol Galek upozorňuje, že zvýšenie cien za elektrinu, plyn či kúrenie tento rok je nič oproti tomu, čo nás čaká na ten budúci. Ako je to vôbec možné?

Začnite šetriť! Ale z čoho?

Slováci už nejaký čas kolabujú nad účtami za energie, no so žiadnym zlepšením počítať nemôžu. Práve naopak! Slovenským domácnostiam a malým podnikom hrozí v budúcom roku výrazne vyšší nárast cien energií, než aké zaregistrovali s príchodom tohto roka, informuje portál 1pluska.sk.

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) totiž stanovuje regulované ceny z trhových cien predchádzajúceho obdobia, a tie sú v súčasnosti na rekordných úrovniach. Upozornil na to počas zasadnutia výboru Národnej rady SR pre hospodárske záležitosti štátny tajomník ministerstva hospodárstva Karol Galek. 

Radačovský: Maďari za Dunaj, Rómovia do Indie, Židia do Palestíny a komu sa nepáči dohoda s USA, do Ruska? To vážne?
Vyjadrenie Tomáša Druckera je skutočne nedôstojné človeka a politika! Toto si myslí o nešťastnom vyjadrení exministra zdravotníctva europoslanec a predseda strany Slovenský Patriot, Miroslav Radačovský. Čo také líder Dobrej voľby... Čítať ďalej
07 | 02 | 2022 | Diana Zaťková

Regulovaná cena elektriny vychádza z jej trhovej ceny v prvom polroku a cena plynu z priemeru za posledných 12 mesiacov pred podaním cenového návrhu. Úrad pre reguláciu sieťových odvetví očakával, že po skončení zimy dopyt po energiách klesne, a preto posunul rozhodujúce obdobie pri elektrine na druhý a tretí štvrťrok.

Hrozí niekoľkonásobne vyšší nárast cien

„Keď sledujeme trhy, tak samotný vývoj cien trhu sa nevyvíja týmto očakávaným spôsobom," upozornil Galek. Ak by trhové ceny energií ostali celý rok na súčasnej úrovni, tak na budúci rok hrozí podľa štátneho tajomníka niekoľkonásobne vyšší nárast cien ako v tomto roku.

K zmierneniu cien energií by podľa Galeka mohla prispieť Európska komisia. Tá by mohla napríklad zastropovať ceny emisných povoleniek alebo pozastaviť ich obchodovanie. „Treba sa zamýšľať naozaj komplexne nad budúcim rokom," dodal Galek. 

Odborníčka objasňuje: Tajné zmluvy a diktát Pfizeru!
Pfizer diktuje Európskej komisii! Slovensko chcelo ísť pri nákupe liečiv na covid vlastnou cestou. No Pfizer si stanovil také podmienky, ktoré sú jednoducho neakceptovateľné! Gabriela Urbanová, ktorá zodpovedá za nákup liekov a očkovacích látok... Čítať ďalej
07 | 02 | 2022 | Diana Zaťková

Pomáhame si navzájom 

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ak máte záujem pracovať pre nás z domu a máte žurnalistické skúsenosti, píšte na [email protected]. Ak nás zaujmete, určite sa ozveme.

Ďakujeme za vaše návštevy. Redakcia HD.