Sudkyňa Jelinková kritizuje ministerku Kolíkovú
07 | 02 | 2022 I Gabriela Fedičová

Sudkyňa Dana Jelinková na portáli Pravda zverejnila blog, v ktorom súdnu mapu rezortu ministerstva spravodlivosti., ktorému šéfuje Mária Kolíková.

Jelinková nešetrí kritikou a o verzii súdnej mapy s poetickým názvom " Od Tatier k Dunaju," hovorí ako o "Po nás potopa". 

„Po nás potopa! je ustálené slovné spojenie, ktoré vošlo do slovníka ako príslovie. Používa sa pre vyjadrenie nevhodného až bezohľadného, „krátkozrakého“ vzťahu k budúcnosti," píše v blogu na sociálnej sieti sudkyňa Jelinková.

Jelinková zdôrazňuje, že "majú" vedomosť o tom, že Mária Kolíková predložila koaličným poslancom pred pár týždňami materiál k novej verzii súdnej mapy s poetickým názvom „Od Tatier k Dunaju.“

A hneď aj navrhuje, aby sa premenoval na projekt „Po nás potopa.“ V blogu vysvetlila prečo.

Šátek o verejnej hanbe a hlúpej neprofesionalite Hegera
Generálny prokurátor Maroš Žilinka sa v otvorenom liste adresovanom predsedovi vlády Eduardovi Hegerovi (OĽANO) dôrazne ohradil voči tvrdeniam, že je štítom v rukách opozície. Premiér Eduard Heger následne rozposlal médiam svoju reakciu na... Čítať ďalej
06 | 02 | 2022 | Gabriela Fedičová

Aj keď bude sudca sudcom správneho súdu, nemusí fyzicky sedieť na správnom súde, ktorého je sudcom

"Osobnou účasťou na rozporovom konaní k správnym súdom som sa dozvedela náznaky myšlienkových pochodov Ministerstva spravodlivosti SR k tomu, ako by mohlo správne súdnictvo fungovať. Pani ministerka predniesla myšlienku, že aj keď bude sudca sudcom správneho súdu, nemusí fyzicky sedieť na správnom súde, ktorého je sudcom," vysvetľuje Jelinková a dodáva aj vysvelenie "po lopate." 

"...pokiaľ bude sudca správneho súdu pôvodne z Krajského súdu v Nitre, mohol by ostať sedieť na tomto súde, aj keby mal byť sudcom Správneho súdu v Bratislave.  Uvedené len  demonštruje, ako odstrihnutá od reality je vízia rezortu spravodlivosti. Tak v prvom rade, sudca správneho súdu funguje buď ako samosudca alebo v senáte. Každý správny sudca musí mať možnosť byť napojený na databázu/register jeho spisov a musí mať administratívny personál, počítač, kanceláriu a pojednávaciu sieň. To je životné minimum. Neviem si dosť dobre predstaviť, ako by mohol jeden člen senátu Správneho súdu v Bratislave sedieť v Bratislave, druhý v Nitre na všeobecnom súde a tretí v Trnave na všeobecnom súde. Nonsens."

Amíci sa tak tešia, že už oznámili útok
„Pripravujeme titulky pre mnoho scenárov a titulok „Rusko napadá Ukrajinu“ bol neúmyselne zverejnený okolo 16:00 EST na webových stránkach Bloomberg. Hlboko ľutujeme túto chybu,“ oznámila agentúra podľa webstránky Slovensko - ruská spoločnosť.... Čítať ďalej
06 | 02 | 2022 | Gabriela Fedičová

Postrehy z rozporového konania

Jelinková tvrdí, že podľa Kolíkovej by sa predsedom správneho súdu mohol stať napríklad aj sudca zo Špecializovaného trestného sudu, poprípade aj okresný sudca, hlavne by mal byť dobrý manažér.

Táto téza podľa Jelinkovej len popiera myšlienku podpory špecializácie. "Ako môže špecializovaným sudcom (len tak mimochodom- špecializáciu v oblasti správneho práva máme aj v súčasnosti) predsedať nešpecialista," dodáva.

A zverejňuje aj ďalší postreh z rozporového konania.

Kolíková má podľa Jelinkovej presadzovať, aby všetci sudcovia novozriadených správnych súdov prešli cez Súdnu radu SR.  

Čiže nebudú automaticky preklopení. V blogu zverejňuje Jelinková aj Kolíkovej odôvodnenie k návrhu náhodného prerozdeľovania spisov a argumentuje proti nemu tým, že pokiaľ pani ministerka operuje protikorupčnými nástrojmi, javí sa tento model neprerozdelenie spisov ako nepochopený.

"To, že vznik nových súdov nie je brnkačka môžeme vidieť aj na príklade novovzniknutého Najvyššieho správneho súdu SR, a ten sa týka len málo sudcov (do 30). Nové správne súdnictvo na úrovni krajských súdov ráta s približne 100 sudcami. Je fajn, že  Najvyšší správny súd má dôstojnú, prenajatú budovu, novú webku aj s aktualitami a informáciami o sudcoch, avšak webstránková kolonka  „Rozhodovacia činnosť“ je po pol roku existencie súdu stále prázdna.  Neznamená to, že nerozhodujú, znamená to, že verejnosť a súdy nevedia presne ako," vysvetľuje Jelinková. 

Zakrýva megatrapas útokom?
Prezidentka Slovenskej republiky pred niekoľkými dňami vystúpila s prejavom a vyjadrila sa k situácii na Ukrajine. Prejav bol zaslaný médiám a zverejnený aj na stránke prezidentského paláca. "Z vlastností dokumentu „Vyhlásenie v súvislosti s... Čítať ďalej
06 | 02 | 2022 | Gabriela Fedičová

Kolíková ustúpila Žilinkovi 

Impulzom pre napísanie blogu bolo ale niečo iné. Kolikovej vyjadrenie, ktoré zverejnili webnoviny. 

Tie informujú o tom, že Kolíková ustúpila Žilinkovi a pripomienky okolo obvodov súdnej mapy prispôsobila požiadavkám prokuratúry

Žilinka sa sťažoval podľa Jelinkovej aj na to, že Kolíková nevie dať záruku generálnej prokuratúre, že na všetkých plánovaných pobočkách súdov bude aj trestný úsek.

„My potrebujeme vedieť presne a jasne, či bude trestný úsek alebo nebude trestný úsek. Nemôže byť príslušnosť prokurátora v trestných konaniach určená rozpisom práce predsedu súdu,“ cituje v blogu Žilinkove vyjadrenie. 

Jelinková upozorňuje, že Kolíková napriek tomu považuje za dobré riešenie tvorbu rozvrhu práce súdu po konzultácii s krajským prokurátorom.

Kolíková podľa Jelínkovej jedná ako sólo kapor, bez znalosti fungovania súdu a bez zohľadnenia potrebných súvislostí. A tvrdí, že jej návrh oprel do kresla viacerých. "Pokiaľ by prizvala niekoho zo súdnej moci k tvorbe súdnej mapy, takéto faux pas by sa nemuselo stať," vysvetľuje.

V blogu pripomína aj právny názor niektorých poslancov a aj predsedu Súdnej rady SR, že prokuratúra je vlastne súčasť výkonnej moci. A Jelinková s ním nesúhlasí.

Od jemných po bezočivé lži
Formy mediálnej manipulácie zverejnil na sociálnej sieti exminister školtva Juraj Draxler. V niekoľkých bodoch rozvíja falšovanie štatistík, manipuláciu respondentov a autorít, jemné posúvanie kulís, ignoráciu toho čo sa nehodí, jemné lži a... Čítať ďalej
06 | 02 | 2022 | Gabriela Fedičová

"Po nás potopa..."

"Len na margo – s týmto právnym názorom nesúhlasím. Otázku potreby definovania postavenia prokuratúry otvorila aj ministerka Kolíková. Znamená to azda, že po novom definovaní postavenia prokuratúry bude táto ako výkonná moc tvoriť súdnej moci rozvrh práce? Výkonná moc bude rozhodovať o tom, kto bude zákonným sudcom?" Pýta sa.

"Myslela som si, že k téme súdna mapa som už za posledný rok skonzumovala všetky postrehy a námety. Udalosti posledných dní ma len utvrdzujú v tom, že tak ako Ľudovít XV. nechal riešenie problémov na nasledovníkov, aj pani ministerka Kolíková potrebuje iba čerpať Fond obnovy, a čo bude potom, nech riešia nasledovníci, sudcovia, účastníci konania. Po nás potopa," komentuje v závere blogu sudkyňa Jelinková, novú podobu súdnej mapy z dielne ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej.

Falošný príbeh o ruskom útoku
„Americké, britské a estónske médiá pripravujú falošný príbeh o ruskom útoku,“ informuje na svojich stránkach Slovensko - ruská spoločnosť. Na východe Ukrajiny sú obavy z toho, že falošný príbeh poslúži Západu ako zámienka na agresiu. Ide o... Čítať ďalej
06 | 02 | 2022 | Gabriela Fedičová

Pomáhame si navzájom

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ak máte záujem pracovať pre nás z domu a máte žurnalistické skúsenosti, píšte na [email protected]. Ak nás zaujmete, určite sa ozveme.

Ďakujeme za vaše návštevy. Redakcia HD.