MUDr. Bukovský: Vitamín D funguje. Jeho odporcovia ohrozili životy
05 | 02 | 2022 I Ján Papuga

Lekár a odborník na výživu MUDr. Igor Bukovský na svojom sledovanom facebookovom profile zhrnul svoje náhľady na vitamín D, ktorý je účinný v boji proti covidu 19. Jeho neraz zosmiešňované odborné názory potvrdila nová štúdia. Svoj text nazval titulkom: Potvrdené: Vitamín D chráni lepšie ako vakcína!

Podľa Bukovského za preplnené nemocnice a zbytočné úmrtia sú zodpovední tí, ktorí od januára 2020 podceňovali a bagatelizovali vplyv vitamínu D v prevencii a liečbe infekcie COVID-19.

Zrušili vyhlášku o povinnom režime OTP na pracoviskách
Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR zrušil vyhlášku o povinnom režime OTP na pracoviskách. Zmena platí od soboty 5. februára. Informoval o tom v piatok ÚVZ. Zamestnávateľov však úrad vyzval, aby svojich zamestnancov aj naďalej testovali. "S... Čítať ďalej
04 | 02 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

Ak by obyvatelia Slovenskej republiky mali optimálne krvné hladiny vitamínu D, v nemocniciach by v ťažkom stave končilo menej ako 10 % oficiálne vykazovaných pacientov a počet úmrtí mohol byť namiesto 18 000 menej ako 1800!

„Kto je zodpovedný za tisíce zbytočných hospitalizácií a zbytočných úmrtí? Kto bude za to niesť trestnoprávnu alebo aspoň morálnu zodpovednosť?“ pýta sa Bukovský.

Na Bukovského návrhy kompetentní nereagovali

Bukovský význam vitamínu D verejne prezentuje viac ako 10 rokov. Vitamín D odporúčal už v januári 2020 aj v rámci ochrany proti novému vírusu. V máji 2020 som prvýkrát informoval, že výskum veľmi jednoznačne preukazuje ochranný účinok optimálnej hladiny vitamínu D v krvi voči ťažkému priebehu ochorenia COVID-19 a úmrtiu naň.

Neverejnú výzvu vyslovil slovenskému ministerstvu zdravotníctva aj významnému členovi pandemického konzília (Prof. Krčméry). Nikto nereagoval. Počas nasledujúcich mesiacov Bukovský opakovane a naliehavo pripomínal dôležitosť vitamínu D v prevencii ťažkých stavov a úmrtí. Jeho vyjadrenia a odporúčania boli bagatelizované a zosmiešňované. Napríklad v druhej polovici roka 2020 v tom čase ešte NEinfektológ MUDr. Sabaka spochybňoval účinok vitamínu D s tvrdením, že neexistuje dostatočné množstvo klinického výskumu.

POZOR! Zmena ohľadom domácej karantény
Domáca karanténa po príchode na Slovensko sa od piatka skrátila z desať na päť dní. Netýka sa kompletne zaočkovaných a ľudí, ktorí prekonali ochorenie COVID-19 pred nie viac ako 180 dňami. Musia sa ale registrovať do systému eHranica raz za šesť... Čítať ďalej
04 | 02 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

Ministerstvo zdravotníctva prvýkrát verejne zdôraznilo odporúčanie užívať vitamín D až v januári 2021. Podľa Bukovského bolo nepochopiteľné, že ministerstvo zaplavilo verejnosť nezmyselnými odporúčaniami a opatreniami (rúška, respirátory, lockdown, vakcína a pod.), ale naďalej úplne ignorovalo všetky jednoznačné indície o hlavnom ochrannom účinku vitamínu D.

Boj za vitamín B mu poškodil povesť

„Koncom roka 2020 som bol následkom dehonestujúcich vyjadrení bývalého predsedu vlády SR Matoviča a dlhotrvajúcim mediálnym lynčom najmä zo strany denníka N, denníka SME a portálov Startitup, Aktuality a Topky natoľko spoločensky aj odborne poznačený, že vedenie dvoch sietí súkromných biochemických laboratórií odmietlo môj predložený projekt analýzy už existujúcich vyšetrení vitamínu D v krvi počas predošlého roka.

Doslova za pár eur by sme získali unikátne informácie, ktoré mohli naštartovať zvrat katastrofálnej situácie, ktorá nastala po povinnom celoplošnom celoslovenskom antigénovom testovaní. Nikto nikdy takúto analýzu stavu vitamínu D v slovenskej populácií neurobil dodnes,“ píše Bukovský o ďalšom priebehu jejho popularizácie vitamínu D. Všetky Bukovského videá o význame, účinkoch, dávkovaní a správnom používaní vitamínu D spoločnosť Google Slovensko v septembri 2021 zmazala.

Zmierňovanie obmedzení: ale nie tak pre nič za nič (VIDEO)
Francúzsko začalo zmierňovať koronové obmedzenia vraj vzhľadom na klesajúcu, aj keď stále veľmi vysokú mieru infekcie. Je príčina aj niekde inde? - pýta sa de.euronews.com. Boli zrušené aj kapacitné obmedzenia športových a kultúrnych zariadení,... Čítať ďalej
04 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Podľa najnovšej odborne zrecenzovanej izraelskej analýzy vplyvu vitamínu D počas prvých fáz šírenia infekcie v roku 2020, ktorá bola publikovaná v prestížnom odbornom časopise PLOS One, je hladina vitamínu D v krvi takým významným faktorom rizika ťažkého priebehu infekcie, že na základe veku a hladiny vitamínu D bolo možné veľmi spoľahlivo predvídať priebeh infekcie. Najväčší ochranný efekt preukazovali vyššie hladiny vitamínu D u ľudí vo veku nad 50 rokov. O tejto štúdií informoval zo slovenských médií zatiaľ iba denník Nový čas, denník N zaryto mlčí, hoci jeho ČESKÁ verzia priniesla o tejto štúdií kompletnú agentúrnu správu.

Efekt vitamínu D je podobný ako pri vakcíne

Optimálna hladina vitamínu D v krvi znižuje riziko ťažkého priebehu infekcie C19 o viac ako 90 % – teda efekt je v porovnaní s vakcínou rovnaký ako tvrdia oficiálne údaje o klinicky nedotestovanej vakcíne. Ochranný účinok vitamínu D veľmi pravdepodobne neklesá pod túto účinnosť ani v prípade infekcie variantom SC2 delta, omikron a spol. Navyše, vitamín/hormón D nemá žiadne nežiaduce účinky.

Nezabudnite, že k optimálnym biologickým funkciám vitamínu D potrebujete aj dostatočnú dennú dávku horčíka – alebo vo forme potravín bohatých na horčík, alebo vo forme 100 – 250 mg horčíka v tabletkách.

Bukovský sa na základe predchádzajúcich informácií domnieva, že ide o zásadné zanedbanie ochrany zdravia a životov občanov SR. Plánuje podať trestné oznámenie na konkrétne osoby zodpovedné za to, že sa nevyužil tento kľúčový ochranný účinok vitamínu D v potrebnej miere a správnom dávkovaní aspoň pre rizikové skupiny obyvateľov SR.

Chcú sa vaše deti uliať z vyučovania? Stačí cola, citrón či kečup a majú pozitívny test na covid
Mysleli by ste si, že po dlhom čase on-line vyučovania, sa deti rady vrátia do školských lavíc za kamarátmi. Opak je však pravdou! Na sociálnych sieťach sa šíri video s návodom pre študentov, ako sfalšovať samotest a uliať sa tak zo školy,... Čítať ďalej
04 | 02 | 2022 | Diana Zaťková

Pomáhame si navzájom

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ak máte záujem pracovať pre nás z domu a máte žurnalistické skúsenosti, píšte na [email protected]. Ak nás zaujmete, určite sa ozveme. Ďakujeme za vaše návštevy. Redakcia HD.