Biely dom vysvetľuje vojakov v Európe: Čo na to Kremeľ?
04 | 02 | 2022 I Diana Zaťková

Biely dom zdvojnásobil rozhodnutie rozmiestniť značný počet vojakov na základne v strednej a východnej Európe uprostred napätej situácie na rusko-ukrajinskej hranici, pričom argumentuje, že tento krok má upokojiť jeho partnerov na kontinente, informuje portál RT.

Presuny do Nemecka, Poľska a Rumunska

Hovorkyňa prezidenta Joea Bidena Jen Psakiová na stredajšom brífingu komentovala presun dvetisíc vojakov z Fort Bragg v Severnej Karolíne do Nemecka a Poľska. Poznamenala, že doplnia „existujúcu prítomnosť amerických síl“ v týchto dvoch krajinách.

Psakiová však objasnila, že tieto jednotky nepôjdu na Ukrajinu a „nebudú tam bojovať" „Spojené štáty dodržiavajú naše záväzky... podporovať a uisťovať našich partnerov v regióne,“ trvala na svojom.

Hovorca Pentagonu John Kirby v stredu potvrdil plány na presun jednotiek, v rámci ktorého bude tento týždeň do Poľska a Nemecka vyslaných dvetisíc vojakov. Ďalších tisíc rozmiestnených v Nemecku bude nasadených do Rumunska.

Tvrdé slová tureckého prezidenta o kríze medzi Ruskom a Ukrajinou
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan obvinil Západ zo zhoršovania krízy medzi Ruskom a Ukrajinou a kritizoval tiež postoj šéfa Bieleho domu Joea Bidena. V piatok o tom informovali turecké médiá, píše agentúra AFP. "Západ zatiaľ nijako neprispel... Čítať ďalej
04 | 02 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

Deštruktívny krok

Rozhodnutie Washingtonu posilniť svoju prítomnosť v Európe sa však dostalo pod paľbu Moskvy. Námestník ruského ministra zahraničných vecí Alexander Gruško to nazval „ deštruktívnym krokom“ , ktorý len „poteší“ predstaviteľov Kyjeva. Podľa neho tento krok „zvýšil vojenské napätie a zmenšil priestor pre politické riešenia“.

Otázka života alebo smrti

Západní lídri už mesiace vyjadrujú obavy, že Moskva by mohla plánovať inváziu na Ukrajinu. Kremeľ opakovane poprel, že by mal akékoľvek agresívne úmysly, a namiesto toho požadoval bezpečnostné dohody, ktoré by obmedzili rozširovanie NATO bližšie k jeho hraniciam, čo jeho tlačový tajomník Dmitrij Peskov označil za otázku „života alebo smrti“. 

https://www.hlavnydennik.sk/2022/02/03/hura-do-moskvy-video

Pomáhame si navzájom  

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ďakujeme za vaše návštevy. Redakcia HD.