Smradľavá kauza svine dosahuje kvalitu nástenkového tendra
25 | 01 | 2022 I Eka Balaskova

V utorok (25. januára) sa konala tlačová beseda strany Hlas-SD.

Jej témou bolo: OĽaNO už nie je protikorupčné hnutie, nástenkový tender súčasnej vlády.

Našim ľuďom pomôžeme, vaše deti to nejak zvládnu

O tom, že OĽaNO už nie je protikorupčnou stranou ani omylom, hovoril Richard Raši, podpredseda Hlasu v rekapitulácií prešľapov nominantov tejto strany - Kaveckej byty, Kyseľove svine, MOMky, ktoré vlastnil a zároveň o nich na MZ SR rozhodoval jeden človei...  "Na jedno dieťa nechcú zvýšiť rodinné prídavky. táto vláda dáva 25 eur, zdravotníkom poslali tristo eur v hrubom, ale na Kyseľovu sviňu štyri a pol tisíca eur pri výzve, o ktorej takmer nikto nevedel. Dámy a páni, táto kauza je nástenkovým tendrom OĽaNO," uviedol prítomných novinárov do problematiky R. Raši. Pripomenul tiež advokáta Miškoviča, ktorý na ministerstvách / VÚCkach v pôsobnosti nominantov OĽaNO zarobil milión eur.

Kauza svine

R. Puci pripomenul prieneh "kauzy svine" štátneho tajomníka Kyseľa. "Čo na tejto výzve "smrdí"?" Začína s vysvetľovaním poslanec Puci: "O tejto výzve vedeli len tri organizácie. Nevedela o nej SPPK, ani menšie organizácie malých farmárov. Dva milióny eur si rozdelilo osemdesiatšesť subjektov. Z 2953 chovateľov ošípaných bolo podporených len niečo cez 120 fariem. Minister tak podporil len štyri percentá fariem, najmä veľkochovy a subjekty blízke OĽaNO." Na zapojenie do výzvy pritom mali desať dní, čo je najkratšia výzva desaťročia. 

Kaliky sú spokojné s tým, že sú kaliky
Rozprávala mi známa (meno máme v redakcii, neželá si byť menovaná), vzdelaná osoba, odborník na liečivé byliny. Rozprávala a rozprávala, až som to musel písomne zaznamenať. Posúďte. "Mám pocit, že očkovaným ľuďom proti covidu príde úplne normálne,... Čítať ďalej
25 | 01 | 2022 | Ivan Brožík

Vzorec s nikým nekonzultovali

Vzorec pripomínajúci atómovú fyziku nebol podľa R. Puciho nebol s nikým z odbornej verejnosti konzultovaný a ministerstvo ho odmietlo zverejniť. Zverejnilo ho až na obrovský tlak médii. Ako to dopadlo, už vieme - firma štátneho tajomníka dostalo na každú zo šiestich svíň po 4,5 tisíca eur. Táto dotácia je dvadsaťkrát väčšia, ako je cena jednej prasnice. Ďalšiu veľmi slušnú dotáciu získal aj iný nominant OĽaNO, o ktorom sme v našom denníku písali tiež. 

Klamstvá ministra Vlčana

Poslanec Puci vymenoval a vyvrátil štyri klamstvá ministra Vlčana, ktoré odzneli včera. Bolo medzi nimi napríklad aj to o reklame v TV, kde síce bola reportáž, tá sa však venovala úplne iným problémom chovateľov ošípaných a pripravovaná výzva na zmiernenie dopadov AMO (africký mor ošípaných, pozn. red.) odznela len okrajovo.

Ko rozhodol o schválení vzorca

Ministerstvo poslancovi Pucimu tieto údaje poskytnúť odmietlo. Cez víkend však obdržal komunikáciu vysokých úradníkov ministerstva a menuje účastníkov komunikácie, ako aj citácie z nej. Z tých vyplýva, že minister vedel o vzorci, ako aj o stopke na jeho medializáciu.

Čo bolo treba urobiť?

Aby firma štátneho tajomníka dostala veľmi štedrú dotáciu, stačilo vyplniť dotazník s 13 jednoduchými otázkami. Ak ste sa už uchádzali o grant z niektorého z ministerstiev, tak viete, že administratíva je veľmi náročná a komplikovaná. "Som zvedavý," konštatuje R. Puci, "ako sa na toto pozerá Útvar hodnoty za peniaze." 

Budú padať hlavy?

"Na základe týchto informácií Hlas-SD žiada okamžité odstúpenie ministra Vlčana, vrátenie všetkých peňazí daňových poplatníkov, ktoré týmto spôsobom získala firma M. Kyseľa a kandidáta OĽaNO na poslanca NR Augustína Poláka." Poslanec Puci informuje, že Hlas SD v najbližších dňoch podá aj trestné oznámenie a vyzýva NKÚ, aby v tejto kauze začali konať.

Hlina zverejnil utajovanú svinskú komunikáciu
V rezorte ministra poľnohospodárstva mali byť podľa Alojza Hlinu eurá pripravené iba pre vybratých farmárov. Žiada preto, aby minister Vlčan odstúpil a zverejňuje podrobnosti, ako prebiehala elektronická komunikácia. "U ministra Vlčana -... Čítať ďalej
25 | 01 | 2022 | Gabriela Fedičová

Hlas-SD má riešenie

Tým je podľa R. Rašiho Zákon o Centrálnom registri výziev a dotácií, ktorý predložia na marcovú schôdzu. "Tak, ako máme Centrálny register zmlúv, kde musia byť všetky uzavteté zmluvy, vznikne aj centrálny register výziev a dotácií, kde bude musieť byť zverejnená každá výzva a dotácia, alebo iné nenávratné plnenia, na ktoré budú použité peniaze zo štátneho rozpočtu," oznámil R. Raši s tým, že vysvetlil aj jeho fungovanie.

Pomáhame si navzájom  

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk, alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ďakujeme za vaše návštevy - Redakcia HD.