Pani prezidentka, a čo tak raz byť ústretová aj voči majorite?
25 | 01 | 2022 I Ivan Brožík

Výsledky sčítania by sa podľa prezidentky mali interpretovať ústretovo k menšinám. Tvrdí to vo svojom statuse na sociálnej sieti a nastoľuje tým množstvo ďalších otázok. Napríklad, aj tú z titulku.

Zástupcovia menšín sa podľa prezidentky ocitli v neistote, pretože štátne orgány sa zatiaľ nevyjadrili, akým spôsobom budú údaje týkajúce sa národnosti vykladané.

 "Pri otázkach menšinových práv by sa malo vychádzať zo súčtu oboch národnostných kategórií, ktoré boli v metodike Štatistického úradu považované za rovnocenné. Pre rozptýlenie obáv považujem tiež za potrebné v komunikácii so zástupcami národnostných menšín v čo najkratšom čase ustáliť aj jednotnú interpretáciu príslušných právnych noriem," vyhlásila prezidentka.

A kde je majorita? Nikde? Nestojí ani za zmienku?

"Sčítanie podľa hlavy štátu potvrdilo, že Slovensko je krajinou s významným podielom národnostných menšín. Poukázala na to, že až 300.000 obyvateľov využilo možnosť prihlásiť sa k dvom národnostiam. "Aj tieto dáta sú zdrojom lepšieho poznania spoločnosti, ktorú tvoríme," podotkla. Dáta o národnosti považuje za základ pre realizáciu menšinových práv umožňujúcich rozvíjať svoju kultúru, vzdelanosť či materinský jazyk.

Koľko percent potrebuje väčšina, aby pritoaqhla pozornosť prezidentky?

"Najpočetnejšou národnostnou menšinou v SR je podľa výsledkov Sčítania obyvateľov, domov a bytov 2021 maďarská, hlási sa k nej 7,75 percenta obyvateľov. Druhé najväčšie zastúpenie medzi národnostnými menšinami majú Rómovia s podielom 1,23 percenta populácie, českú národnosť uvádza 0,53 percenta, rusínsku 0,44 percenta obyvateľov SR. Majoritná slovenská národnosť sa týka 83,8 percenta obyvateľov SR." Uvádza sa tiež v statuse Zuzany čaputovej na sociálnej sieti.

Čiernobiely chudobný duševný svet nešťastného pána Hegera
"Neverme falošným spasiteľom", vyzýva zo svojho statusu na sociálnej sieti predseda vlády Eduard Heger. A okamžite seba a svojich súkmeňovcov stavia do pozície spasiteľov, asi tých pravých, ktorí sú schopní spasiť nielen Slovensko, nás, rodnú... Čítať ďalej
25 | 01 | 2022 | Ivan Brožík

_______________________

Pomáhame si navzájom  

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk, alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ďakujeme za vaše návštevy - Redakcia HD.