Gyimesi chcel pre Csemadok 300 tisíc eur. Môže ísť o protiústavný návrh
26 | 01 | 2022 I Gabriela Fedičová

Maďarský spoločenský a kultúrny zväz na Slovensku - Csemadok by mohol ročne dostávať 300.000 eur od rezortu kultúry, takto znela informácia TASR ešte vlani v novembri.

Do pléna NR SR na schválenie ho predložil poslanec György Gyimesi (OĽANO). Zákon plénum NR SR posunulo do druhého čítania a zo správy TASR vyplynulo, že v prípade definitívneho schválenia mal byť účinný od 1. januára 2022. Návrh, ale môže byť protiústavný.

Vzhľadom k tomu, že návrh zákona o ročnej finančnej podpore 300 tisíc eur pre Maďarský spoločenský a kultúrny zväz na Slovensku - Csemadok môže byť protiústavný, parlament nebude o ňom rokovať na nadchádzajúcej februárovej schôdzi parlamentu, ale sa preloží na ďalšiu marcovú schôdzu.

Podľa portálu Webnoviny, na rokovaní parlamentného výboru pre ľudské práva to uviedol poslanec György Gyimesi (OĽaNO), ktorý návrh zákona predložil.

„Posúdenie ústavnosti tohto zákona je podstatné,“ vyhlásil podľa portálu Webnoviny, s tým, že svoj návrh dá posúdiť ústavným právnikom.

Uviedol tiež, že jeho návrh posúdila legislatívna rada vlády, ktorá skonštatovala, že zákon môže byť protiústavný, nakoľko zvýhodňuje jednu organizáciu pred ostatnými bez toho, aby na ňu previedol nejaké úlohy.

Veštba advokáta Weisa - Sulík by mal precitnúť, inak...
"Aká je úloha bývalého modrého ministra financií v tejto dobe?" Pýta sa na svojm blogu známy právnik Peter Weis.A nepýta sa to iba len tak, aby reč nestála. Starší asi tušia. "Iste ste si všimli informáciu v médiách bývalého hlavného prúdu, že... Čítať ďalej
25 | 01 | 2022 | Ivan Brožík

Dotácia Csemadoku bola zrušená v roku 1996

V minulosti dostával Csemadok finančný príspevok na svoje fungovanie od štátu. Avšak v roku 1996 bola táto finančná dotácia zrušená. Gyimesi návrhom zákona plánuje nadviazať na pretrhnutú kontinuitu finančnej výpomoci. Opätovne chce zaviesť štátny príspevok poskytovaný tomuto zväzu, píše portál extraplus.sk.

"Csemadok by mal zo štátneho rozpočtu ročne dostávať sumu 300-tisíc eur," navrhuje poslanec v zákone o finančnej podpore zväzu. Išlo by o sumu, ktorá by bola každý rok právne garantovaná.

Matica slovenská má finančné suchoty, ale Gyimesi chce 300 tisíc ročne pre Csemadok!
Chcú späť príspevok od štátu! Poslanec György Gyimesi z OĽaNO navrhuje, aby maďarský spoločenský a kultúrny zväz na Slovensku Csemadok dostal zo štátneho rozpočtu ročne sumu 300 tisíc eur. Čítať ďalej
09 | 10 | 2021 | Diana Zaťková

Pomáhame si navzájom  

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk, alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ďakujeme za vaše návštevy - Redakcia HD.